Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all 1782 articles
Browse latest View live

Lidl își pregătește debarcarea în Letonia

$
0
0
Lidl intra pe piata din Letonia

Retailerul german Lild a achiziționat recent un teren în Riga, unde intenționează să deschidă primul magazin din Letonia, potrivit presei locale.

Informația că discounterul german își pregătește debarcarea în Letonia prin achiziționarea terenului din capitala Riga este confirmată atât de primarul orașului cât și de către reprezentanții mai multor instituții din țara baltică.

„Piața este mereu în mișcare și în creștere, iar intrarea Lidl pe piața Letoniei va fi în beneficiul consumatorilor, pentru că discounterul va veni cu prețuri mici”, a declarat Janis Tomels, reprezentantul Asociației Traderilor din Letonia, citat de presa locală.

De aceeași părerea este și șeful Autorității de Concurență din Letonia, care a declarat că „odată cu intrarea Lidl pe această piață va crește concurența între retaileri, iar acest efect nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor.”

Chiar dacă reprezentanții retailerului nu au confirmat deocamdată intenția de a deschide primele magazine în Letonia, intrarea pe această piață este cu atât mai plauzibilă cu cât discounterul este deja prezent, din 2016, în Lituania – țară aflată la granița cu Letonia –  și unde deține aproximativ 15 locații.

Parte a grupului Schwarz, Lidl este unul dintre cei mai importanți retaileri europeni, operând mai mult de 10.000 de magazine în 30 de țări, iar recent a făcut un pas extrem de important în ceea ce privește expansiunea la nivel mondial, intrând pe piața din Statele Unite ale Americii. Retailerul german a încheiat anul financiar 2015/2016 cu afaceri de 64,6 miliarde de euro.

În România, retailerul deține 210 unități comerciale și anul trecut a înregistrat vânzări de 5,57 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul precedent, rezultat care îl plasează pe poziția a treia în topul celor mai mari retaileri în funcție de cifra de afaceri.


Kaufland își remodelează galeriile comerciale sub un nou concept

$
0
0
food court magazin Kaufland

Kaufland, cel mai important jucător din comerțul local, vine cu un nou concept pentru galeriile sale comerciale lansând prima zonă de food court. Mai mult, retailerul deschide un spațiu nou de cumpărături în exteriorul magazinului.

Prima galerie comercială transformată se află în cadrul magazinului Kaufland din strada Barbu Văcărescu, din București, urmând ca acest concept să fie extins treptat și în alte magazine din rețea.

În interior, zona de food court găzduiește restaurante, patiserii și cafenele, precum Stradale și Cafeneaua Mitzu, prima cafenea lansată de Chef Foa, Salad Box, Noodle Pack, Thai Scoops și Tip Top, urmând să fie deschisă în curând și o unitate Subway. Separat, în galerie rămân două puncte nonfood - farmacia Sensiblu și un magazin Xpress de difuzare a presei.

În exteriorul magazinului, Kaufland a extins galeriile comerciale prin containere special amenajate, care găzduiesc magazine ale chiriașilor în incinta parcării.

„Acest pas este startul pentru <<mall-urile>> noastre. Este un proiect de implementare a viziunii de food-to-food connect și parte din demersul nostru constant de a oferi o experiență completă de cumpărături. Oamenii au nevoie de mai mult și mai actual. De aceea, continuăm procesul de reinventare a hypermarketului”, declară Andrei Secrețianu, director închirieri/vânzări B2B Kaufland România.

Recent, retailerul a investit 300.000 de euro într-un concept prin care își transformă acoperișurile, exteriorul parcărilor și al magazinelor în spații verzi cultivate cu legume, fructe, arbuști, plante aromatice și flori, care pot fi folosite de comunitate.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.250 de magazine în șapte țări și o rețea de 115 magazine în România. Anul trecut, retailerul a raportat pe plan local o cifră de afaceri de 9,691 miliarde lei, în creștere cu 5,6% față de anul anterior.

Selgros a început vânzarea de pachete turistice, în parteneriat cu TUI TravelCenter

$
0
0
magazin selgros

Selgros Cash&Carry România a intrat pe piața turismului, odată cu lansarea platformei de pachete turistice Selgros Travel, operată de către TUI TravelCenter. 

Alături de operatorul german de turism, Selgros urmează să prezinte lunar câte zece pachete turistice către destinații populare și exotice, dar oferă și posibilitatea de a efectua rezervări hoteliere în toată lumea.

„Dorința noastră a fost să răspundem nevoilor de relaxare și descoperire ale oamenilor și să le oferim clienților noștri posibilitatea de a achiziționa rapid și ușor pachete turistice. Prin Selgros Travel îmbinăm experiența TUI în turism la nivel global cu pasiunea și eficiența, valori definitorii pentru Selgros”, a declarat Alexandru Vlad, Director General Selgros România. 

Printre pachetele lansate deja, Selgros le propune românilor o săptămână în stațiunea cubaneză Varadero, cu prețuri începând de la 999 de euro de persoană, excursii în Santorini, în septembrie, la 399 de euro sau sărbătorirea revelionului în Dubai, la 999 de euro.

„Ne bucură acest parteneriat și avem încredere în reușita lui. Este un model de succes în Europa, așa ne apropiem de clienți, transformăm procesul de achiziție într-unul facil și deschidem încă o ușă pentru toți turiștii români. Nu a fost niciodată mai ușor să călătorim oriunde în lume”, a declarat Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului Eurolines România.

Selgros Cash&Carry România este unul dintre cei mai importanţi operatori din comerţul românesc, compania activând pe piaţa locală din 2001. În prezent, Selgros deţine 21 magazine în marile orașe din România.

Din 2011, compania este parte a Transgourmet Holding AG cu operaţiuni în Elveţia, Franţa, Germania, Austria, Polonia, România şi Rusia.

Auchan vine cu un nou format la parterul magazinului Bucur Obor

$
0
0
magazin Auchan

Retailerul francez Auchan a anunțat că va deschide până la finalul anului primul său supermarket din România, în magazinul Bucur Obor din Capitală. Unitatea comercială va avea un spațiu de vânzare de 2.300 de metri pătrați și va pune la dispoziția clienților o gamă largă de produse, politica de preț fiind în concordanță cu strategia comercială a companiei.

”Suntem bucuroși să anunțăm semnarea parteneriatului cu Bucur Obor SA, parteneriat care ne va permite să facem încă un pas în direcția dezvoltării comerțului nostru de proximitate. Oferta supermarketului Auchan va acoperi toate nevoile de zi de zi ale clienților noștri. Dorința noastră este, ca prin intermediul acestui proiect să aducem diferența Auchan și în zona Obor - kilometrul 0 al comerțului din București”, a declarat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România.

Compania își anunțase încă din 2014 intenția de a intra pe segmentul supermarketurilor din România. “Ne gândim la un format de magazin încadrat între hypermarket şi magazin de proximitate. Vrem să fie un magazin foarte convenabil din punct de vedere al timpului petrecut la cumpărături pentru clienţii tineri, cu un ritm de viaţă alert”, declara, la finalul anului 2014, Frederic Bellon, fostul Director General Auchan România.

Primul pas în această direcție a fost făcut la începutul acestui an, odată cu inaugurarea primului magazin de proximitate MyAuchan, în parteneriat cu Petrom SA. În acest moment retailerul deține patru magazine de proximitate în spații Petrom din Capitală, dar și din localitățile Potigrafu și Răzvad.

Pe pieţele mai dezvoltate din Europa, Auchan operează deja de ani buni pe segmentul supermarketurilor şi al magazinelor de proximitate. Cele mai dezvoltate reţele de profil sunt Simply Market şi A2Pas, ambele lansate iniţial în Franţa. În acest moment, retailerul are în lucru lansarea brandului Auchan Supermarché în Franța, prin rebrandingul unor supermarketuri existente.

Pe lângă cele patru unități, Auchan Retail România mai operează 33 de hypermarketuri, cu suprafață de vânzare ce însumează 280.000 de metri pătrați. Potrivit celor mai recente date financiare, compania a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 4,89 de miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent.

 

 

Bilanțul deschiderilor în retailul modern în luna iulie

$
0
0
cumparatori in magazin

Retailerii internaționali au continuat să investească în extinderea rețelelor de magazine în iulie și au inaugurat 16 unități noi, cu o unitate în plus față de luna trecută. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, comercianții au bifat însă cu o unitate mai puțin.

Liderul detașat în topul celor mai expansivi retaileri rămâne Profi, care a bifat luna trecută 13 magazine noi. Dintre acestea, șase magazine funcționează în formatul Loco, patru în formatul standard și trei sub bannerul City. Odată cu aceste inaugurări, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns să dețină 594 de unități la nivel național.

Și discounterul Lidl și-a continuat planurile de extindere și a deschis un magazin în București. De la începutul anului germanii au inaugurat opt locații noi și în acest moment dețin 211 magazine.

Și francezii de la Carrefour au bifat luna trecută tot o singură deschidere. Retailerul a inagurat primul său supermarket din localitatea Târgu Frumos, județul Iași, ajungând la 180 de magazine în acest format. Aceasta este a doua deschidere de anul acesta a retailerului, pe lângă cele 58 de magazine Billa remodelate. În paralel cu investițiile în rețeaua Market, francezii de la Carrefour au continuat să extindă rețeaua de proximitate Express Orange, care numără 12 unități comerciale. reprezentanții companiei nu au comunicat însă numărul magazinelor care au fost inaugurate sub acest brand luna trecută. 

Pentru analize mai detaliate privind expansiunea retailerilor internaţionali pe plan local accesaţi aplicaţia interactivă Universul de Retail: www.universulderetail.ro.

 

Rețeaua Annabella se extinde în Curtea de Argeș

$
0
0
Annabella Curtea de Arges

Annabella, rețeaua vâlceană de magazine deținută de soții Dorina și Dan Mutu, se extinde în afara județului Vâlcea și anunță deschiderea unei noi locații în Curtea de Argeș. Acesta este al treilea magazin deținut de retailer în această localitate.

Noul supermarket Annabella se află pe strada Posada, nr. 5 și are o suprafață de vânzare de 400 de metri pătrați.

"Suntem bucuroși că am fost primiți atât de bine în județul Argeș. Grupul Annabella are ca valoare primordială satisfacerea cerințelor și preferințelor clienților săi. De aceea, cu cel de-al treilea magazin în Curtea de Argeș , dorim să câștigăm încrederea clienților prin seriozitate, servicii de calitate, diversitate la prețuri ca între vecini. De asemenea, scopul nostru este să oferim argeșenilor o mai bună experiență de cumpărare într-un cadru amenajat după standarde moderne de retail", a declarat Dorina Mutu, Director General Annabella.


Citește și:

Cum dă Annabella startul modernizării în retailul local din Horezu;

Dorina Mutu, doamna de fier a retailului românesc;


Annabella aduce clienților din Curtea de Argeș o gamă variată de produse, cu focus pe categoriile de produse proaspete. De asemenea, clienții au la dispoziție și produsele marcă proprie Annabella Zilnic, gamă care conține de la produse alimentare de bază, până la produse non-food de îngrijire a casei.

Annabella este una dintre cele mai mari rețele 100%  românești din retailul alimentar, având în prezent 61 de magazine, situate preponderent în județul Vâlcea, și peste 800 de angajați. Retailerul este deținut de soții Dorina și Dan Mutu. Aceștia au dezvoltat și un business de producție - Râureni, unul dintre cele mai mari branduri de conserve din fructe şi legume.
Rețeaua Annabella a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 218 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 11% față de anul precedent.

Philip Morris va deschide primul IQOS Store din București, în AFI Cotroceni

$
0
0

Philip Morris Trading, compania din România ce se ocupă de comercializarea țigaretelor produse de gigantul american, urmează să inaugureze primul IQOS Store din București, în incinta centrului comercial Afi Cotroceni, potrivit unor informații din piață.

Acesta este al treilea magazin de acest tip din țara noastră, după cele din Cluj și Constanța, inaugurate tot în centre comerciale, în vara acestui an. IQOS Store-ul din Afi Cotroceni va fi amenajat la primul etaj al mallului, luând locul cafenelei Gloria Jeans și urmează să-și deschidă porțile în această lună.

Contactați de Revista Progresiv, reprezentanții Philip Morris Trading nu ne-au putut oferi mai multe detalii legate de noua investiție.


Citește și:


La inaugurarea IQOS Store din Constanța, Branislav Bibic, CEO-ul Philip Morris Trading, a declarat: „Conceptul IQOS Store, ce va fi implementat și în alte orașe, este unul bine definit, dar suntem conștienți că fiecare spațiu IQOS împrumută din efervescența orașului și a comunității dinamice în mijlocul căreia se dezvoltă. Inovația, entuziasmul, dorința de noutate sunt lucruri care reflectă întocmai și identitatea brandului (…).”

Spațiile de acest tip sunt dedicate promovării dispozitivului IQOS, un produs destinat fumătorilor adulți, care propune utilizarea tutunului prin încălzire. Acesta a fost lansat în Japonia în anul 2015, iar pe piaţa din România la finalul aceluiaşi an. Conceptul magazinelor îmbină zona comercială de achiziţionare de dispozitive şi accesorii IQOS cu o zonă de relaxare de tip lounge.

Vânzările de alimente, băuturi și tutun, creștere de 3,5% în S1

$
0
0
Vanzari de alimente, in crestere

Comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat un avans în primele șase luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 3,5% ca serie brută și cu 3,1% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu luna iunie din 2016, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat în luna iunie 2017 un avans de 3,2% ca serie brută și de 2,6 în funcție de numărul de zile lucrătoare.

Prin comparație cu luna mai 2017, comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat în luna iunie o scădere cu 2,8% ca serie brută și cu 1,7% ajustat sezonier.

Per total, comerțul cu amănuntul, cu excepția vânzărilor de autovehicule, a înregisrat în primele șase luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anlui trecut, o creștere de 7,8% ca serie brută și de 7,3% ca serie ajustată din punct de vedere sezonier, mai arată datele publicate de INS.

 


În primele șase luni, în România au fost capturate țigarete de peste 44 mil. lei

$
0
0

În prima jumătate a acestui an, autorităţile române au capturat aproape 75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis de British American Tobacco. 

Autoritățile au împiedicat zilnic peste 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraș de circa 100.000 de locuitori.

Deși în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp față de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană, de 9%. Contrabandiștii răspund eforturilor intensificate ale autorităților cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forțare a granițelor, încurajați de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice la British American Tobacco România.

Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piață neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize.

Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 locul șase la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute.

România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia. Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. 

 

Investiție de 2 mil. lei într-o platformă de licitații pentru lichidarea rapidă a stocurilor

$
0
0
Erik Barna

Compania Life Is Hard, dezvoltator de soluții software pentru gestionarea afacerilor, va lansa proiectul 24Auction.ro, o platformă de licitații online care va ajuta companiile să își reducă pierderile și să lichideze rapid capetele de stoc sau stocurile foarte perisabile, prin vânzare sau donații. Portalul are adresabilitate B2B, iar dezvoltarea sa beneficiază de finanțare europeană în valoare de aproape 2 milioane de lei.

,,24Auction.ro va pune împreună cererea cu oferta, într-un singur loc, pe verticale ale sectoarelor din economie. Cei interesați de <<chilipiruri>> vor ști unde să le caute, iar cei care vor să își minimizeze pierderile vor avea o unealtă prin care să vândă marfa din stoc”, menționează Erik Barna, CEO Life Is Hard.

Toate operațiunile se vor desfășura exclusiv online, iar portalul va oferi utilizatorilor mai multe mecanisme de licitație cum ar fi modelul olandez, ungar, francez (mise en vente), blind auction. În plus, platforma va permite și donarea de produse, ca variantă de lichidare a stocurilor deținute de companii.

Portalul va fi dezvoltat în decurs de 18 luni, începând cu luna august, și beneficiază de o finanțare europeană prin Programul Operațional de Competitivitate.

Life is Hard este prezentă de 13 ani în industria de dezvoltare a aplicațiilor pentru piața B2B din România. Compania are sediul central la Cluj-Napoca și face parte din grupul APS, controlat de antreprenorul Cătălin Chiș.
 

Lidl ar putea investi 300 mil. euro pentru a ajunge la 200 de magazine în Irlanda

$
0
0

Retailerul german Lidl își dorește să atingă un număr de 200 de magazine în Republica Irlanda, iar pentru asta, compania ar trebui să aloce cel puțin 300 de milioane de euro, potrivit estimărilor realizate de publicația Irish Independent.

Suma s-ar adăuga la bugetul deja existent de 400 de milioane de euro pe care retailerul l-a alocat pentru rețeaua sa din Irlanda, în perioada 2016 - 2018. Potrivit declarațiilor din presa irlandeză oferite de șeful Lidl Irlanda, John Paul Scally, lanțul de retail va ajunge în curând la 152 de magazine în Republica Irlanda și la 190 în întreaga insulă.

„Nu ne vom opri până nu vom avea câte un magazin Lidl în imediata vecinătate cu toată lumea din țară. (…) Ne va aduce aproximativ 200 de magazine în total în Republica Irlanda și puțin sub 50 în Irlanda de Nord”, a mai spus Scally. Totodată, acesta a precizat că, în etapa de dezvoltare, pentru companie este important să găsească locațiile potrivite și, ulterior, acestea să fie alese cu înțelepciune. „Va dura cât de mult va dura. Este important să o facem corect, așa că nu este vorba doar de obținerea numerelor de pe tablă”, a punctat directorul general Lidl Irlanda.

Lidl a alocat un buget de 110 milioane de euro în acest an în zonă, investiția fiind împărțită între extinderea rețelei și remodelări ale unităților existente. Vânzările sale anuale în Irlanda sunt susceptibile de a fi în zona de 1,4 miliarde de euro, însă Lidl nu a dezvăluit aceste rezultate, mai scrie Irish Independent.
 

Cum se prezintă Lidl la trei luni de la debarcarea pe piața din SUA [GALERIE FOTO]

$
0
0
Lild pe piața din America

La aproape trei luni de la lansarea pe piața din Statele Unite ale Americii, retailerul german Lidl și-a atins deja targetul de 20 de locații pe teritoriul nord-american anunțat pentru această vară. Ba mai mult, potrivit retaileurlui, pentru luna august mai sunt programate cel puțin patru inaugurări.

Potrivit informațiilor furnizate de companie, magazinele Lidl din Statele Unite au, în medie, suprafețe de vânzare de aproximativ 2.000 de metri pătrați, fiind mai mari decât cele din Europa și aproape duble față de cele din România de exemplu - care au suprafețe între 1.000 și 1.200 de metri pătrați.

În ceea ce privește oferta de produse a germanilor în SUA, aceasta este în proporție de 90% reprezentată de mărcile proprii, iar în mod firesc, mai ales dacă ținem cont de distanța mare dintre America și Europa, peste 85% dintre produse sunt de proveniență locală.

Dacă ne uităm la sortimentația din magazinele de peste Ocean, Lidl dispune de spații foarte generoase pentru segmentul de carne proaspătă feliată și ambalată (steak - n.r.), dar și pentru categoriile de legume și fructe proaspete, adaptându-se astfel nevoilor de consum din această țară.

Dacă privim în asamblu, în afară de suprafețele foarte mari în comparație cu cele din Europa, conceptul Lidl din SUA nu este foarte diferit de cele pe care le operează la nivel european, mai ales că politica de discounter este la fel de îndrăzneață și pe teritoriul american, unde oficialii Lidl țintesc prețuri cu aproximativ 50% mai mici față de celelalte magazine.

Și pentru că tot am adus în discuție și celelalte magazine, al doilea cel mai mare retailer din SUA, Kroger, încearcă să oprească cumva elanul Lidl pe acest teritoriu. Recent, retailerul i-a acționat pe germani în instanță pentru o presupusă încălcare a drepturilor de autor. În cadrul procesului, retailerul american susține că marca privată Lidl, denumită „Preferred Selection”, seamănă foarte mult cu marca proprie a lui Kroger - „Private Selection”. Rețeaua americană Kroger, care deține aproximativ 3.000 de locații, este, pe lângă Wal-Mart (cel mai mare retailer din SUA - n.r.), principalul concurent al Lidl pe piața americană.

Parte a grupului Schwarz, Lidl este unul dintre cei mai importanți retaileri europeni, operând mai mult de 10.000 de magazine în 27 de țări. Retailerul german a încheiat anul financiar 2015/2016 cu afaceri de 64,6 miliarde de euro. Pentru SUA, targetul retailerului este de 80 de locații până la jumătatea anului viitor.

Sursa foto: www.supermarketnews.com

 

Extinderea în afara județului, următorul pas în dezvoltarea rețelei Lidas

$
0
0
Lidas Supermarket

Lidas, unul dintre cele mai mari businessuri locale din zona orașului Tulcea, recunoscut mai ales ca producător de produse de brutărie și panificație, are planuri ambițioase în retail, adjudecându-și titlul de cea mai mare rețea de supermarketuri din localitate. Cât despre strategia pentru viitor, următorul pas în dezvoltarea rețelei este extinderea în afara granițelor județului. 

La început a fost... o moară. Primul magazin Lidas a fost inaugurat în 2008, însă povestea businessului începe în 1993. „Punctul de pornire a fost acum 24 de ani, când administratorul Lidas a deschis o moară pe terenul bunicilor. Proiectul era dedicat în special localnicilor pentru că erau multe terenuri agricole cultivate, dar niciun loc în apropiere unde se putea morări. De-a lungul timpului s-au accesat toate tipurile de fonduri europene posibile și așa am ajuns să facem o brutărie, apoi am dezvoltat o linie industrializată de producție și cea mai recentă investiție, pe partea de producție, a fost direcționată în patiseria și panificația congelată. În ceea ce privește decizia de a investi în divizia de retail, aceasta a venit practic ca o completare a businessului. De altfel, primul magazin Lidas a fost deschis în locul unei foste brutării”, povestește Cristian Popa, Director Executiv Lidas.

În momentul de față, rețeaua a ajuns la 10 unități comerciale, iar supermarketul din cartierul Vest din Tulcea, deschis în 2013, este cea mai mare locație pe care Lidas o deține în județul Tulcea. Cu o suprafață comercială de peste 700 de metri pătrați, magazinul are și avantajul de a fi situat într-o zonă în care concurența mai degrabă nu există. „Poziționarea și formele de relief ale orașului sunt avantaje care ne-au permis de-a lungul timpului să ne dezvoltăm. Pentru retailerii internaționali care operează magazine cu suprafețe de vânzare mare este imposibil să construiască un magazin, iar în oraș nu mai există spații care să îndeplinească criteriile lor. Așa că Lidl și Kaufland operează câte un magazin chiar la intrarea în oraș, iar singurii retaileri care au pătruns în oraș sunt Profi, Billa și Penny Market. Însă în zona cartierului Vest aș putea spune că am fost privilegiați pentru că nu avem practic niciun competitor în imediata apropiere. Este o zonă foarte populată, cu o densitate a populației peste media orașului”, explică managerul.

Aceste avantaje se reflectă și în traficul de clienți. Zilnic, circa 2.000 de persoane trec pragul magazinului, iar valoarea medie a bonului de cumpărături se ridică în jurul sumei de 20-30 de lei. „Aproximativ 50% din numărul total de clienți sunt oameni care vin din afara cartierului sau chiar din localitățile limitrofe, restul fiind clienți zilnici, care își fac cumpărăturile de zi cu zi în supermarketul nostru. Aceștia din urmă sunt însă și cei care trag în jos valoarea bonului de cumpărături pentru că se întâmplă să cumpere doar o pâine sau un iaurt”, completează Dragoș Vlad, Marketing Manager Lidas.

Atuurile supermarketului. Chiar dacă magazinul beneficiază de un avantaj cheie, locația, proprietarul Lidas a avut în vedere și alte aspecte prin care a încercat să aducă plus valoare businessului din retail. Cel mai important dintre acestea este sortimentația, care a fost gândită astfel încât clienții să găsească orice își doresc în această locație. „În prezent avem peste 20.000 de SKU-uri listate, cu o pondere de aproximativ 70% pentru produsele alimentare, pentru că ținem foarte mult la cumpărătorii noștri. Cu toate acestea, în perioada următoare vom face o analiză și vom regândi planograma pentru că, din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor clienților, am depășit pragul limită pentru suprafața de care dispunem”, susține Cristian Popa.

De asemenea, pentru că până la urmă vorbim despre un producător de produse de panificație, așa cum era firesc, în magazin a fost creat un colț cu produse de panificație și patiserie proaspăt coapte, amplasat chiar la intrarea în magazin. Un alt element de diferențiere este raionul de pește proaspăt, o premieră pe piața din Tulcea. „Suntem singurul supermarket care are și pescărie și a fost o reală provocare implementarea acestui spațiu pentru că a fost nevoie să găsim o soluție ca să eliminăm mirosul de pește. În plus, este dificil și din punct de vedere aprovizionare, pentru că ne bazăm pe ce se pescuiește cu o noapte înainte, așa că sortimentația poate diferi de la o zi la alta”, mai precizează managerul.

Tot la capitolul sortimentație, merită menționat și faptul că, de-a lungul timpului, retailerul a dezvoltat parteneriate strategice cu câțiva producători locali, printre care Deltaica (producător de icre), Carniprod (carne proaspătă și preparate din carne) și Delta Lact (lactate). „Ne focusăm pe relația cu producătorii locali pentru că, de cele mai multe ori, consumatorii sunt atașați de branduri. Însă această relație depinde mult și de furnizor. Noi punem foarte mult accent pe calitatea produselor”, precizează Dragoș Vlad.

Pe lângă sortimentație, proprietarul Lidas a înțeles că e nevoie de mai mult pentru a câștiga clientul de partea sa, așa că a încercat să vină tot timpul cu ceva nou. „Inițial am implementat un sistem de climatizare în magazin și de purificare a aerului, apoi am instalat lumini de tip LED pentru eficientizarea costurilor, dar și pentru o iluminare mai puternică și, nu în ultimul rând, am implementat sistemul de etichete electronice pentru că ne-am dorit să evităm situațiile neplăcute de a avea diferențe între prețul la raft și cel afișat la momentul scanării produsului. Sunt elemente care aduc plus valoare și care fac diferența”, completează Directorul Executiv Lidas.

Cât despre fidelizare, retailerul tulcean mizează pe trei elemente relativ clasice, dare care au rezultate: revista promoțională cu o apariție bilunară, cardul de fidelitate care oferă o reducere de 2% și este acordată sub formă de puncte și insulele cu promoții în magazin.

2017, anul consolidării. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de lei anul trecut, din care vânzările diviziei de retail reprezintă puțin peste 60%, Lidas a bifat în 2016 al șaptelea an consecutiv de creștere. „Din 2008 și până în prezent suntem pe creștere, iar avansul per totalul businessului a fost în medie de 35%. Având în vedere istoricul acestei dezvoltări, și pentru 2017 estimăm o creștere de 30%, mai ales că anul trecut am inaugurat fabrica de patiserie congelată - investiție care s-a ridicat la 4,5 milioane de euro și care nu s-a văzut până acum în cifra de afaceri”, susține Cristian Popa.

În ceea ce privește principalele direcții de dezvoltare a businessului, executivul spune că se urmărește dezvoltarea atât pe partea de producție, cât și pe cea de retail. „Suntem deschiși oricăror oportunități, nu am închis investițiile. Însă din cauză că piața este mai volatilă, toată lumea se luptă în prețuri și încearcă să aibă marje cât mai mari, noi trebuie să analizăm cu atenție fiecare investiție. Pe partea de retail suntem atenți la ce se mai deschide în piață, la ce spații mai apar, pentru că noi achiziționăm spațiile în care operăm magazinele”, mai precizează managerul.

Pentru anul acesta, deși Lidas nu avea în plan deschiderea niciunei locații noi, retailerul a preluat la finalul lunii aprilie o unitatea comercială pe care o va redeschide până la jumătatea lui mai, ajungând astfel să opereze 11 magazine. De asemenea, după ce recent a făcut primul pas spre mediul rural prin inaugurarea primului magazin din localitatea Kogălniceanu, Lidas vizează extinderea în afara granițelor județului Tulcea. „În acest moment, the sky is the limit (cerul este limita - trad.). Dorim să investim în alte zone rurale, dar vizăm și județele limitrofe. Dacă reușim în Tulcea, putem fi eficienți și în alte zone”, conchide Cristian Popa.
 

Mega Image și-a majorat vânzările cu 11% în al doilea trimestru

$
0
0

Retailerul Mega Image, parte a grupului olandezo-blegian Ahold-Delhaize, a raportat vânzări în creștere cu 11% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar intermediar publicat de grup.

Perioada aprilie-iunie a marcat un pas important pentru Mega Image, retailerul inaugurând prima sa unitate comercială din Cluj-Napoca. De altfel, potrivit informațiilor publicate, în perioada următoare, Mega Image își va continua expansiunea în Transilvania. 

La nivel de regiune, grupul Ahold Delhaize a obținut un avans al vânzărilor nete de 3,9% în Q2 versus aceeași perioadă a anului precedent, până la 1,43 de miliarde de euro. În ceea ce privește vânzările comparabile (excluzând vânzările de combustibil), acestea s-au majorat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie, România, Serbia și Cehia fiind țările care au contribuit semnificativ la această creștere. Potrivit raportului, în Europa Centrală și de Sud-Est, au fost inaugurate în această perioadă 111 unități comerciale. 

Cât despre performanța la nivel de grup, Ahold Delhazie a înregistrat în trimestrul încheiat la data de 30 iunie venituri totale nete de 16,12 miliarde de euro, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. 

Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România. Retailerul face parte din Ahold Delhaize Group, retailer internaţional ce operează în prezent pe trei continente. Potrivit rezultatelor raportate la Ministerul de Finanțe, compania a încheiat anul 2016 cu afaceri de 4,32 de miliarde de lei, raportând o majorare de 21,39% față de anul 2015. În ceea ce privește profitul, retailerul a înregistrat un rezultat net de 134,8 milioane de lei, în creștere cu 31% față de 2015. 

Rețeaua „La Băcănie” din Iași a ajuns la 32 de membri și are depozit propriu

$
0
0
Bacanie

Rețeaua de retail tradițional „La Băcănie” - care presupune asocierea micilor magazine din Iași sub acest brand – a ajuns la un număr de 32 de membri, iar inițiatorul proiectului țintește 100 de membri până la sfârșitul acestui an.

Mai mult, rețeaua și-a deschis recent un depozit propriu unde producătorii pot furniza mărfurile pentru cele 32 de magazine care funcționează sub brandul „La Băcănie”.

„Depozitul nu este foarte mare, are doar 200 de metri pătrați, dar ne ajută foarte mult în negocierile cu furnizorii, pentru că astfel putem comanda volume mari, pe care le depozităm aici. Mărfurile pentru depozit sunt în principal din categoriile de băuturi, atât alcoolice cât și apă sau sucuri, dar și alimente ambalate, precum făină, zahăr și alte produse pentru care nu avem nevoie de instalații de frig”, spune Iustinian Rusu Cozma, inițiatorul rețelei „La Băcănie” din Iași. 

Potrivit acestuia, proprietarii de magazine care s-au asociat sub brandul „La Băcănie” au reușit să-și sporească vânzările cu peste 10% față de perioadele în care activau independeți. „Încercăm să obținem prețuri cât mai bune de la furnizori, iar asta o putem face doar dacă solicităm volume mari, ceea ce deja se întâmplă. Iar acest beneficiu se vede în vânzările magazinelor din rețeaua noastră. De asemenea, am început să comercializăm lapte marcă proprie, produs pentru noi de către Carmolact, la un preț foare bun. Deocamdată produsul se comercializează la pungă, dar avem în plan să-l vindem și la pet”, mai spune Iustinian Rusu Cozma.

Proiectul „La Băcănie”, demarat în urmă cu mai bine de doi ani, funcționează, în mare, precum o cooperativă, iar asocierea presupune un contract de prestări servicii, prin care Cozma asigură interfața magazinelor cu panouri luminoase și cu sigla rețelei, primind de la fiecare proprietar o cotizație lunară de 100 de lei. „Ideea acestui concept este să supraviețuim în fața rețelelor moderne, care s-au dezvoltat foarte mult în Iași, în ultima perioadă. Sunt foarte multe supermarketuri și hypermarketuri care s-au transformat practic în magazine de proximitate, prin faptul că s-au deschis între blocuri”, explică antreprenorul din Iași.

 


Producătorul săpunurilor Savonia, la a doua locație în București

$
0
0
magazin Savonia

După 10 luni de la inaugurarea primului magazin fizic, producătorul săpunurilor Savonia investește în extinderea rețelei și bifează o nouă deschidere în Capitală. Noua unitate comercială a fost inaugurată la finalul lunii iulie în zona Romană, pe bulevardul Mendeleev, nr. 44, iar investiția în amenajarea spațiului s-a ridicat la 5.000 de euro.

”Magazinul are o suprafață de vânzare de 30 de metri pătrați, dublu față de cealaltă unitate pe care o deținem. Însă, în această locație oferim clienților posibilitatea de a-și ridica produsele pe care le-au comandat online. Dacă ne referim însă la poziționarea magazinului, nu este o zonă cu trafic la fel de ridicat ca la unitatea de la Universitate, însă clienții au o putere de cumpărare mai mare”, explică Cristian Unguraș, fondatorul businessului.

În ceea ce privește sortimentația, în magazin sunt disponibile 200 de SKU-uri, dintre acestea 50% fiind produse proprii. Cât despre planurile de viitor, antreprenorul nu mai are în plan inaugurare aunor noi locații, dar lucrează la o franciză, planul fiind de a găsi parteneri în marile orașe ale țării.

Savonia este un business de familie ”născut” de la o carte despre cum se fac săpunurile. Inițial produsele au fost disponibile în magazinul online, care și-a deschis porțile în luna noiembrie 2014, cu un portofoliu de 12 săpunuri și cu o selecție de accesorii produse artizanal în România. Primul magazin Savonia a fost inaugurat în centrul Capitalei, în zona Universitate, iar investiția s-a ridicat la circa 10.000 de euro.
În acest moment, businessul Savonia are vânzări situate între 15.000 și 20.000 de euro pe lună, vârfurile fiind atinse, evident, de Sărbători, dar și în momente precum Black Friday, când vânzările pot crește și de 5 de ori. Din punct de vedere al canelelor de vânzare, online-ul reprezintă circa 40%, magazinele 25-30%, iar restul vânzărilor sunt realizate de revânzărtori (farmacii, magazine naturiste etc.).

 

Carrefour aduce în România conceptul Gourmet

$
0
0
magazin Carrefour Gourmet

Retailerul francez Carrefour aduce în România conceptul premium Gourmet, prima locație urmând să fie deschisă în centrul comercial AFI Brașov, un proiect în valoare de peste 120 de milioane de euro.

Centrul comercial are ca ancoră Carrefour Market Gourmet pe o suprafață de 6.500 mp, dintr-o suprafață totală de 45.000 mp. Conceptul se diferențiază prin produse premium, având la bază o gamă variată de produse proaspete și tradiționale.

Totodată, în cadrul acestui format consumatorii pot regăsi produse de patiserie realizate in-house și produse din carne ,,afumate la fața locului”. În plus, magazinul cuprinde și o zonă de ,,alimentație sănătoasă”, unde cumpărătorii pot găsi produse organice, alimente destinate persoanelor care suferă de diabet, produse pentru cei cu intoleranță la gluten sau lactoză, produse din soia sau cu un conținut redus de grăsimi. Mixul de produse este completat de regulă de o gamă variată de cosmetice, îmbrăcăminte și produse sezoniere.

Conceptul Carrefour Gourmet este prezent și în Italia, Spania sau Polonia.

La începutul acestui an, Carrefour a lansat pe piața locală și conceptul de magazine de proximitate Express Orange, operând în prezent 12 unități comerciale sub acest format. În ceea ce privește planurile de viitor pe acest format, reprezentanții retailerului au precizat pentru Progresiv că ”până la finalul remodelărilor magazinelor Billa vor mai exista două unități comerciale sub brandul Express Orange”.

În prezent, Carrefour deține magazine sub acest format în București și Ilfov (4 unități), Cluj (4), Sibiu (1), Botoșani (1), Craiova (1) și Buzău (1). Dintre cele 12 magazine, patru unități funcționează în spații în care anterior au operat supermarketuri Billa.

Totodată, retailerul mai deține 32 de hypermarketuri Carrefour, 174 supermarketuri Market, 44 de magazine Express, 10 magazine de proximitate Contact, o platformă de comerț online www.carrefour-online.ro, 31 de magazine Billa și 6 unități Supeco. În 2016, francezii – prin cele patru entități care operează –  au cumulat o cifră de afaceri de 8,388 miliarde de lei și un profit de 129 de milioane de lei, potrivit celor mai recente date raportate la Ministerul Finanțelor.

La nivelul grupului, Carrefour operează peste 7.000 de magazine, în mai multe formate, printre care Express, City, Contact, Montagne, Bio, Proxi, 8 à Huit. Retailerul a încheiat anul financiar 2016 cu vânzări  de 85,7 miliarde de euro, în creștere cu 3% față de anul precedent (în termeni comparabili), marcând cel de-al cincilea an consecutiv de creștere pentru retailerul francez.

Sursă foto: Carrefour.com

Rewe a remodelat 30 de unități Penny Market în ultimele patru luni

$
0
0
Magazin Penny Market

Grupul german Rewe a finalizat remodelarea a 30 de unităţi Penny Market sub formatul ”Future Store Concept” în perioada aprilie-iulie, 12 din acestea fiind redeschise luna trecută. Potrivit companiei, până în acest moment au fost remodelate 82 de magazine, iar procesul va continua şi în această lună cu şapte noi remodelări. 

”Fiecare magazin remodelat aduce o serie de noutăți și surprize pentru clienții Penny Market. Accentul este pus pe designul modern și elegant, experiența acestora la cumpărături fiind îmbunătățită datorită reorganizării categoriilor de produse, dar și articolelor atent selecționate zi de zi”, se arată în comunicatul de presă transmis de companie.

Anul acesta retailerul și-a concentrat atenția către remodelările de magazine. De la începutul anului și până în acest moment compania a remodelat 32 de locații și a inaugurat doar 4 unități comerciale. Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Rewe, compania are în plan să inaugureze 20-25 de locații până la finalul lui 2017. 

În prezent, grupul Rewe deține 203 magazine Penny Market la nivel național. În plus, 6 dintre magazinele XXL Mega Discount - brand la care Rewe România a renunțat de curând - vor fi transformate în Penny Market în cursul acestui an. Aceasta nu este singurul brand la care retailerul a renunțat de-a lungul timpului. Primul brand la care compania a renunțat a fost Selgros, pe care l-a vândut într-o tranzacție internațională, iar în decembrie 2015 a fost semnată vânzarea lanțului de supermarketuri Billa către Carrefour, într-o tranzacție estimată la 97 de milioane de euro.

Rewe Group a încheiat anul financiar 2016 cu afaceri de 2,86 miliarde de lei, în creștere cu 7,8% față de anul precedent și a raportat un profit net de 23,75 milioane de lei, în creștere cu circa 85%.
 

Profi, la 3 pași de pragul de 600 de magazine

$
0
0
Magazin Profi City

Profi, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, continuă să investească în dezvoltarea rețelei de magazine și mai adaugă trei locații noi pe harta expansiunii în localitățile Vicovu de Jos, Horodnicu de Sus și Roșiorii de Vede. Prin aceste deschideri, Profi ajunge să dețină 597 de magazine la nivel național.

De la începutul anului și până în acest moment retailerul a bifat 96 de magazine, în condițiile în care targetul anunțat pentru anul acesta este de 200 de magazine sub cele trei formate.

Informații cheie despre noile unități Profi:

  • Magazinul din Vicovu de Jos (jud. Suceava) se află pe str. Principală, nr. 453 și funcționează în format Standard. Acesta are o suprafată de vânzare de 570 mp;

 

  • Unitatea din comuna Horodnicu de Sus (jud. Suceava) a fost deschisă pe strada Principală, nr. 1437, în format Loco. Magazinul are un spațiu de vânzare de 223 mp;

 

  • Noul magazin din Roșiorii de Vede (jud. Teleorman) funcționează în format City, pe str. Dunării, nr.112. Acesta are o sală de vânzări de 203 mp.

Prin cele 597 de magazine prezente în 328 de localități la nivel național și o echipă de aproape 12.000 de oameni, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent.
 

Mega Image continuă extinderea pe piața din Cluj

$
0
0
Mega Image

La patru luni de la debarcarea pe piața din Cluj, Mega Image anunță deschiderea celui de-al doilea supermarket din Cluj-Napoca. Mai mult, retailerul testează și litoralul, inaugurând primul său magazin din stațiunea Mamaia. Pe lângă cele două deschideri, Mega Image a mai bifat și două magazine Shop&Go în București, rețeaua ajungând în acest moment la 557 de unități comerciale la nivel național. De la începutul anului și până în acest moment, retailerul a bifat 35 de magazine noi.  

“Cea de-a doua deschidere în Cluj confirmă angajamentul pe care ni l-am luat odată cu lansarea pe această piață, de a aduce astfel clujenilor o experienţă diferită la cumpărături, care să le ofere inspiraţie pentru stilul lor de viaţă autentic. Continuăm, de asemenea, să susţinem şi să promovăm producătorii locali prin parteneriate directe cu aceştia,” afirmă Vassilis Stavrou, Director General Mega Image.

Noul supermarket Mega Image este amplasat într-o zonă centrală, accesibilă pentru pietoni, în Piaţa Mihai Viteazul nr. 17 și are o suprafaţă de vânzare de 890 de mp. Magazinul include o mare varietate de produse, alături de cele marcă proprie, o zonă de delicatese, precum şi gama de produse ready-meal Mega Apetit. Mai mult, Mega Image continuă parteneriatele cu producători locali. Astfel, clienții vor avea la dispoziție produse prospetele de sezon de la producători locali de legume şi fructe, iar producătorul local de carne Moldovan – Carmangeria Sânnicoară şi producătorul de produse de panificație și patiserie „La Casa” vor oferi o gamă specială de produse în cadrul magazinului.

Magazinul inaugurat în Mamaia este amplasat pe bulevardul Mamaia, în complexul Miorița, la parte și are program de funcționare non-stop. Odată cu această deschidere, retailerul va opera 20 de magazine în județul Constanța.

Cele două noi magazine Shop&Go deschise în Bucureşti sunt situate pe Str. Râmnicu Sărat nr. 20, bl. 16A, parter, sector 3, respectiv pe Şos. Mihai Bravu nr. 122, bl. D 27, sector 2.

Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România. Retailerul face parte din Ahold Delhaize Group, retailer internaţional ce operează în prezent pe trei continente. Compania a încheiat anul 2016 cu afaceri de 4,32 de miliarde de lei, raportând o majorare de 21% față de anul 2015.

 

 

Viewing all 1782 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>