Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all 1782 articles
Browse latest View live

Boom-ul tehnologic, noul generator de plus-valoare în retail?

$
0
0
tehnologii in retail

Utilizarea noilor tehnologii de către consumatori pentru explorarea ofertei retailerilor ar putea fi trendul anului 2017, pe care pariază mulți experți din comerțul european. De la plasarea de displayuri digitale la raft și până la utilizarea IoT (internet of things) în supermarketuri, opțiunile retailerilor care vor să investească în această zonă sunt practic nelimitate pentru că apar soluții noi pe piață în mod constant.

Tehnologia creează supermarketul viitorului – este o afirmație pusă în practică, cel mai recent, de către retailerului Coop Italia care a deschis în Milano, la finalul lui 2016, un magazin cu un concept revoluționar de retail. Practic, supermarketul clasic a evoluat, în viziunea rețelei Coop, către un concept bazat pe crearea unui spațiu interactiv care oferă o experiență unică de cumpărare.

Iată care sunt principalele inovații tehnologice pe care le înglobează acest magazin:

Rafturi inteligente

Pe întreaga suprafață de vânzare, magazinul este echipat cu rafturi inteligente dispuse pe verticală în trepte (foto 1, 4) care permit cumpărătorului ca, doar îndreptând degetul înspre produs, să acceseze o multitudine de informații despre acesta: preț și promoții existente la momentul respectiv, gramaj, origine, valori nutriționale, alergeni, instrucțiuni pentru reducerea risipei alimentare aplicabile produsului respectiv, sugestii de produse ce pot fi asociate în consum, idei de preparare și servire etc. Informațiile se afișează instant pe ecranele digitale (interactive tables) plasate deasupra raftului fizic, printr-un efect de realitate augmentată. Accesarea tuturor acestor informații de către shopper, fără măcar ca acesta să atingă produsul, este posibilă datorită utilizării tehnologiei Kinect.

Imagini transmise în timp real (Real Time Data Visualization)

Pe pereții magazinului sunt plasate ecrane de dimensiuni impresionante (foto 3) care afișează valorile brandului de retail Coop, postările cele mai interesante de pe pagina de Facebook a rețelei, produsele aflate în topul vânzărilor, pe categorii, dar și informații utile pentru consumator, precum promoțiile existente la fiecare categorie de produse, sugestii de rețete etc.
Acestea fac ca traseul cumpărătorului prin magazin să fie unul incitant, inspirațional.

Colectarea de insighturi valoroase din interacțiunea cu shopperul

Dacă privim lucrurile din perspectiva beneficiilor de business generate retailerului Coop și furnizorilor săi, atunci trebuie menționat faptul că displayurile inteligente de la raft permit producătorilor să comunice detalii despre promoțiile pe care le derulează în magazin, cât și să interacționeze cu shopperii (foto 2). Atât datorită interacțiunii directe cu shopperul, cât și a integrării soluțiilor de data analytics, retailerul și furnizorii săi pot strânge diverse informații despre comportamentul de cumpărare și despre preferințele cumpărătorilor, pe care ulterior le pot utiliza pentru a-și îmbunătăți oferta.
Toate acestea au fost facilitate de colaborarea Coop cu furnizori mari de soluții personalizate pentru industria de retail – Microsoft, Avanade, Intel și Accenture.
Investiția Coop în supermarketul viitorului este de 4,5 milioane de euro, potrivit publicației European Supermarket Magazine. Pentru dezvoltarea acestui concept revoluționar de retail, rețeaua a colaborat cu arhitectul italian Carlo Ratti care este și profesor la prestigioasa universitate MIT.

„No cash”, cuvântul de ordine pentru noile tehnologii de plată

Dincolo de tehnologiile care duc interacțiunea dintre shopper, retailer și brandurile listate în magazin la următorul nivel, merită menționate și  inovațiile din domeniul soluțiilor de plată. De ce? Pentru că numărul cumpărătorilor care optează pentru noile opțiuni cashless, în detrimentul numerarului, este mai mare ca niciodată, iar experții din retailul european anticipează că acestea vor deveni mai eficiente și mai inovatoare în 2017. Un studiu realizat de Mintel în Marea Britanie arată că unu din trei englezi preferă plata cu telefonul mobil (foto 5) altor metode de plată. Pe piața respectivă, anul trecut a apărut primul magazin alimentar care propune clienților exclusiv plata prin dispozitive cashless (fără numerar) – este vorba de retailerul de salate fresh Tossed.
Acest trend este puternic monetizat de către dezvoltatorii de tehnologii pentru telefoanele mobile și, mai nou, pentru smartwatch-uri. De exemplu, pentru ceasurile inteligente Android Wear se află deja în lucru aplicația Android Pay. În 2016, Mastercard anunța semnarea unui parteneriat cu furnizorul de servicii Coin pentru a permite utilizatorilor de fitness trackers (brățări care contorizează activitatea fizică a purtătorilor) să facă plăți contactless la comercianți și operatori din HoReCa.

Talking shop (magazinul care vorbește)

2017 va fi anul în care tot mai mulți consumatori vor comunica cu brandurile la fel de ușor și de informal cum obișnuiesc să vorbească cu prietenii lor - anticipează consultanții companiei globale de research și market insights  Mintel. Utilizarea inteligentă a serviciilor oferite de Facebook Messenger, Sapchat și WhatsApp va permite brandurilor să se integreze mai bine în viața consumatorilor lor. Un studiu realizat de aceeași agenție – Mintel – în Europa de Vest arată că aproximativ un sfert dintre consumatori ar prefera să contacteze departamentul de servicii clienți pentru informații despre produse sau branduri prin chat, pentru a primi un răspuns instant.
Shop Direct, retailerul online din spatele platformelor www.littlewoods.comși www.very.co.uk, a lansat de curând asistentul online Very Assistant, o fereastră de chat (chatbox) integrată în aplicația de online shopping și care a fost creată pentru a răspunde la întrebările clienților legate de comenzi și produse. Mai mult, retailerul intenționează să automatizeze acest serviciu oferit clienților prin investiții într-un software de inteligență artificială, care ar urma să fie lansat în acest an.

Chiar și KLM a început de curând să ofere informații clienților săi prin Facebook Messenger, iar firme importante din domeniul serviciilor financiare – precum Goldman Sachs și General Electric – utilizează deja Snapchat în comunicarea cu clienții lor. Companiile care au încercat aceste modalități noi de comunicare cu clienții admit însă că marea provocare, în momentul de față, este menținerea customer service-ului la standarde înalte.


Kaufland investește 300.000 de euro într-o rețea de grădini urbane

$
0
0
Grădină urbană Kaufland

Kaufland, liderul comerțului modern din România, a investit 300.000 de euro într-un concept prin care își transformă acoperișurile, exteriorul parcărilor și al magazinelor în spații verzi cultivate cu legume, fructe, arbuști, plante aromatice și flori, care pot fi folosite de comunitate.

Proiectul ,,Grădinescu” vizează amenajarea a nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor și două în școli din Capitală.

Primul magazin cu acoperișul și exteriorul transformate este cel din bulevardul Bucureștii Noi, iar până în toamnă este estimată finalizarea grădinilor urbane din strada Barbu Văcărescu, cartierele Tudor Vladimirescu, Apărătorii Patriei și din școli. Grădina din spatele magazinului Kaufland Bucureștii Noi are o suprafață de 2.300 mp, spațiul fiind amenajat în circa patru săptămâni. În total, cele nouă grădini vor avea o suprafață totală de peste 5.000 mp.

Locuitorii aflați în vecinătatea magazinelor Kaufland incluse în proiect pot să se înscrie și pot îngriji propria parcelă de pământ, cu ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetare în Permacultură din România. Grădina va deservi și ca spațiu de învățare pentru școlile și grădinițele din zonă.

Inițiativa vine în contextul în care agricultura urbană sau ,,grădinăritul pe balcon” este o ocupație din ce în ce mai întâlnită.

,,După finalizarea celor nouă grădini urbane avem în plan extinderea proiectului și în alte orașe din țară. Este un proiect 100% românesc, nu a mai fost implementat în alte țări unde Kaufland este prezent”, a spus Valer Hancaș, director de comunicare al companiei.

Potrivit unui studiu realizat de BICEED, 7 din 10 români practică agricultura urbană. Dintre aceștia, peste jumătate aleg să cultive verdețuri (57% respondenți), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpșunile (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

În privința strategiei de extindere pentru acest an, Valer Hancaș a precizat că retailerul intenționează să deschidă patru noi magazine până la finalul anului fiscal (februarie 2018), orașele vizate fiind București, Cluj și Satu Mare. Fără a oferi detalii despre bugetul alocat de către companie pentru aceste deschideri, Hancaș a punctat că vorbim de aceeași valoare a investițiilor ca în anii trecuți, respectiv 100 de milioane de euro, bani alocați pentru extindere și modernizare.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.250 de magazine în șapte țări și o rețea de 115 magazine în România. Anul trecut, retailerul a raportat pe plan local o cifră de afaceri de 9,691 miliarde lei, în creștere cu 5,6% față de anul anterior.

Metro finalizează procesul de divizare a businessului

$
0
0
Metro

Grupul german Metro, prezent în România prin lanțul de magazine Metro Cash&Carry, a finalizat procesul său de divizare în două societăţi, în condiţiile în care activităţile sale din domeniul hypermarketurilor au început să fie cotate independent pe bursele de la Frankfurt şi Luxemburg, informează Reuters.

Anunțul privind separarea businessului din două companii a fost făcut în primăvara anului trecut, iar în luna februarie acționarii au votat în favoarea divizării grupului, scopul acestui proces fiind maximizarea potențialului de creștere. Astfel, operațiunile en-gros ale Metro Cash & Carry și hypermarketurile Real au fost transferate către o nouă companie - Metro, în timp ce divizia de produse electronice, care include lanțurile Media Markt și Saturn, a fost inclusă nouă companie, denumită Ceconomy.

”Ne-am atins scopul, divizarea grupului este finalizată. Începând cu data de 13 iulie Metro este listată la bursa de valori din Frankfurt și Luxembrug, iar Ceconomy a fost de asemenea tranzacționat independent pentru prima dată. Este o zi istorică pentru acționarii noștri, pentru angajații noștri, dar și pentru clienți”, a declarat Olaf Koch, președintele Consiliului de Adiministrație al Metro.

Noua companie Metro regrupează magazinele en-gros și supermarketurile Real din Germania. Împreună, cele două rețele au realizat în anul financiar 2015/2016 o cifră de afaceri cumulată de 37 miliarde de euro. De cealaltă parte, Ceconomy este cel mai mare distribuitor european de produse electronice de larg consum, devansând Dixons Carphone, cu peste 1.000 de magazine în 15 ţări europene şi vânzări de 22 de miliarde de euro în anul financiar 2015/16.

Grupul german Metro este prezent și pe piața locală, prima unitate comercială fiind inaugurată în anul 1996. La începutul acestui an Metro a vândut cele patru hypermarketuri Real pe care le mai deținea în România către compania Terazone Enterprises Limited. Astfel, în acest moment Metro Cash&Carry România mai deține în România 25 de magazine Metro Cash&Carry, 5 unități de dimensiuni mai mici Metro Punct, o platformă de comerț online, precum și franciza La Doi Pași. Compania a încheiat anul financiar 2015-2016, ce corespunde perioadei 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2016, cu o cifră de afaceri de 904 milioane de euro, în creștere cu 2% față de anul fiscal precedent.
 

Carrefour inaugurează primul magazin Supeco din Italia

$
0
0
magazin Supeco Italia

Retailerul Carrefour a inaugurat primul său magazin Supeco în Italia, scrie esmmagazine.com. Deschiderea vine la circa șase luni de la anunțul retailerului potrivit căruia are în plan să extindă formatul Supeco și pe piața din Italia, după Spania și România.

Magazinul a fost deschis în localitatea Trofarello, lângă Turin, în locul unui hypermarket Carrefour pe care retailerul avea în plan să-l închidă la începutul lui 2017. Cu toate acestea, în luna aprilie, în urma negocierilor, francezii au decis sa transforme magazinul într-o unitate Supeco.


Citește și:


Locația are o suprafață de vânzare de 1.500 de metri pătrați si pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse proaspete, produse de panificație și brutărie, dar include și o zonă cu grill, sortimentația numărând peste 6.300 de produse.

De asemenea, o a doua unitate Supeco urmează sa fie deschisă în localitatea Borgomanero, lângă Novara, capitala regiunii cu același nume, tot în locul unui hypermarket Carrefour.

Conceptul Supeco este inspirat de liderul pieței de retail alimentar braziliene, Atacadao și se poziționează la granița dintre cash&carry și discount.

În România, Carrefour a inaugurat primul magazin Supeco în 2014 și în acest moment operează șase unități comerciale sub acest brand, francezii având un ritm de extindere mult mai lent comparativ cu Spania, unde retailerul deține deja 14 magazine Supeco. Anul trecut, compania Supeco Investment, care operează rețeaua de magazine Supeco a Carrefour, a încheiat anul financiar 2016 cu afaceri de 66 de milioane de lei, în creștere cu 34% și și-a redus pierderile de la 8 milioane de lei la 3,3 milioane de lei.

Magazinele Farmec și Gerovital, vânzări de 1 mil. euro în primul semestru

$
0
0
magazin Gerovital

Magazinele Farmec și Gerovital, deținute de producătorul român de cosmetice Farmec, au înregistrat vânzări de peste 1 milion de euro în primele șase luni ale anului. Cele mai vândute produse sunt cele din gamele Gerovital, pentru îngrijirea tenului, primele trei game (Gerovital H3 Evolution, Gerovital Equilibrium si Gerovital H3 Derma+) însumând 70.000 de unități vândute, ceea ce reprezintă peste 50% din valoarea totală.

“Suntem extrem de încântați să avem aceste rezultate pentru prima jumătate a anului. Valoarea vânzărilor în magazinele de brand confirmă faptul că românii apreciază aceste spații. Anul acesta, am extins rețeaua de magazine proprii cu opt noi spații Gerovital. Până la finalul anului, urmează să deschidem noi locații, pentru a ajunge mai aproape de românii din toate zonele țării”, a declarat Valentin Peter, Business Development Manager Farmec.

În prezent Farmec deține 11 magazine Gerovital și 8 Farmec. Magazinele Gerovital sunt amplasate în mall-uri, în timp ce magazinele de brand Farmec sunt situate în zonele centrale ale orașelor, dar în afara centrelor comerciale. Din magazinele Gerovital pot fi achiziționate produse din gamele Gerovital și Aslavital, în timp ce magazinele Farmec oferă produse din întreg portofoliul companiei.

Producătorul local de cosmetice Farmec a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 196,8 milioane lei (43,8 mil. euro), în creștere cu 14% față de rezultatele înregistrate în 2015. Pentru anul acesta compania și-a stabilit majorarea afacerilor cu peste 10% prin consolidarea brandurilor existente, lansări de noi produse și planurile ambițioase de extindere a rețelei de magazine în întreaga țară. 
 

Metro Suceava, cel mai ieftin magazin din centrul și nordul țării în luna iunie

$
0
0
Cel mai ieftin magazin din centurl și nordul tarii

Magazinul cash & carry Metro Suceava a fost cea mai ieftină unitate comercială din centrul și nordul țării în luna iunie potrivit studiului Shopping Basket, care analizează, lunar, prețurile principalelor bunuri de larg consum din cele mai importante rețele comerciale din România. Astfel, valoarea coșului de cumpărături format din 10 produse de bază (faină, lapte, ulei, bază pentru mâncăruri, apă minerală, băutură răcoritoare, cafea, telemea, hârtie igienică și detergent de vase) găsite în toate cele 12 hypermarketuri, supermarketuri, unități cash & carry și magazine online monitorizate luna trecută (în magazinele de tip discounter coșul de cumpărături a avut altă componență) a fost de 60,79 lei, în unitatea Metro Suceava.

Următorii clasaţi în topul celor mai ieftine magazine sunt hypemarrketul Carrefour Sibiu și supermarketul Profi Bistrița, cu o valoare a coșului de cumpărături de 62,18 lei. La polul opus se află unitatea Market Târgu Mureș, unde coșul de cumpărături format din cele zece produse găsite în toate unitățile monitorizate s-a ridicat la 65,84 de lei, ocupând astfel prima poziție în topul celor mai scumpe magazine din regiunea analizată.

În ceea ce privește magazinele online, cea mai ieftină unitate comercială în luna iunie cora.ro, unde valoarea coșului de cumpărături alcătuit din cele 10 produse disponibile și în magazinele fizice a fost 76,44 de lei (61,44 lei + 15 lei). Acesta a fost urmat în clasamentul unităților online de carrefour-online.ro, unde coșul de cumpărături s-a ridicat la 81,23 de lei (65,23 lei + 20 de lei transportul) și emag.ro/supermarket (platforma de comerț online a retailului Mega Image), acesta din urmă fiind cea mai scumpă unitate comercială online, cu o valoarea a cumpărăturilor de 85,77 lei (65,77 lei cumpărăturile + 20 lei transportul).

Dacă ne referim însă la disponibilitatea produselor la raft, în ziua în care a fost realizată cercetarea (6 iunie n.r.), în magazinele Auchan Brasov, Cora Cluj-Napoca și Mega Image Comarnic au fost găsite toate produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket. Cele mai multe situații de out-of-stock au fost raportate în supermarketul Profi Bistrița și unitatea cash & Carry Metro Suceava, unde trei din cele 20 de produse nu au fost disponibile la raft.

Cât despre magazinele cu cele mai multe produse cu prețul cel mai mic, pe segmentul de hypermarketuri în Caora Cluj-Napocaau fost găsite patru astfel de produse, în timp ce pe segmentul de supermarketuri, unitățile Market Târgu Mureș și profi Bistrița a avut câte două produse cu cel mai mic preț.

Despre analiza Shopping Basket

Pentru al 13-lea an consecutiv, Revista Progresiv publică analiza Shopping Basket, un studiu de tip mystery shopping realizat de agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360, care monitorizează prețurile din rețelele internaționale de magazine alimentare. În analiză sunt incluse 11 rețele de magazine și cele mai importante trei magazine online: carrefouronline.ro, coradrive.ro și emag.ro/supermarket (Mega Image).

Locațiile monitorizate sunt schimbate trimestrial, pentru a fi acoperite toate regiunile importante ale țării pe parcursul unui an. Astfel, în al doilea trimestru al analizei sunt monitorizate magazinele din centrul și nordul țării.

Lista de produse, care include 20 de articole alimentare și nealimentare, este comună la hypermarketuri, supermarketuri și cash&carry, pentru formatul discount fiind monitorizate alte articole. Produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket sunt SKU-uri (articole) lider în segmentul IKA, selctate din Top 3 Sku pe categoriile / segmentele vizate – clasament realizat de către compania de cercetare RetailZoom pe universul de magazine monitorizate, pe perioada ianuarie-noiembrie 2016. Produsele sunt achiziționate la începutul fiecărei luni, iar data la care se realizează vizitele în magazine variază de la o lună la alta. Prețurile publicate sunt cele afișate pe bonul de cumpărături.

În studiul calitativ din secțiunea Shopping Basket există o scară de notare pentru a stabili nivelul de curățenie și de mercantizare al magazinului vizitat. În ceea ce privește mercantizarea magazinului, criteriile urmărite sunt: disponibilitatea la raft a produselor, aranjarea pe raft și accesibilitatea acestora, precum și curățenia și integritatea produselor. Dacă două din cele trei criterii nu sunt îndeplinite pe deplin, se va nota „insuficient"în dreptul nivelului de mercantizare al magazinului.

Tranzacție în online: Carrefour devine acționarul majoritar al platformei Bringo

$
0
0
livrare comanda prin intermediul Bringo

Grupul francez Carrefour a ajuns să dețină 51% din societatea Bringo Magazin SRL, compania care operează platforma Bringo, o aplicație IT prin intermediul căreia produsele diferitelor magazine pot fi comandate și primite de cumpărători direct acasă. Retailerul a cumpărat participația de 21% a Beta Software, unul dintre fonadatorii companiei, preluând astfel controlul platformei.

”În prezent, Bringo este detinută de două societăți: Allib Rom SRL, parte a gupului Carrefour, și Ascend Netsolution SRL. Astfel, Jean-Baptiste Dernoncourt are doar calitatea de administrator al uneia dintre societățile acționare, respectiv Allib Rom SRL, care este deținuta de Columbus Active SRL (fosta Billa Invest Construct SRL), societate care la rândul ei este deținută, în totalitate, de grupul Carrefour”, au precizat reprezentanții Carrefour.

Platforma Bringo a fost lansată în toamna anului trecut de compania Ascend NetSolutions (49% din titluri), care a mai creat și aplicațiile Star Taxi și Oliviera, și Beta Software Management (21%), firmă care a creat programul software pentru ca aplicația să poată funcționa pe smartphone și/sau tabletă și/sau computer, investiția ridicându-se la 300.000 de euro. Al treilea fondator al companiei a fost firma Allib Rom, cu 30% din titluri.

Bringo este o platformă integrată care conține o aplicație de client, una de livrator și un sistem în spate care coordonează totul. Astfel, clineții își pot alege magazinele de un vor să cumpre un produs, să plaseze comanda, aceasta fiind imediat alocată livratorilor care s-ar putea afla pe o rază de un kilometru în jurul unității comerciale. Cumpărăturile sunt achitate la domiciliu, iar taxa de transport este de 19,99 lei.

În platformă sunt afișate până la 30.000 de produse – cum sunt, de exemplu, cele de la Carrefour – lista fiind actualizată constant. Practic, cumpărătorul poate găsi în aplicația Bringo toate produsele care se pot achiziționa fizic dintr-un super sau hypermarket, cu excepția celor foarte mari care nu pot fi transportate de o singură persoană – cum sunt televizoarele, mașinile de spălat, frigiderele etc. De asemenea, aplicația afișează chiar și promoțiile din magazine, iar fiecare produs are o fotografie și o descriere. Mai multe detalii despe cum funcționează Bringo puteți citi într-un material pe larg aici.

Carrefour deține în România 296 de magazine dintre care 3 de hypermarketuri Carrefour, 174 de supermarketuri Market, 44 de magazine de proximitate Express, 10 magazine Contact, 31 de supermarketuri Billa și un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro. În 2016, francezii – prin cele patru entiăți care operează –  au cumulat o cifră de afaceri de 8,388 miliarde de lei și un profit de 129 de milioane de lei, potrivit celor mai recente date raportate la Ministerul Finanțelor.
 

 

Serviciul Amazon Fresh se extinde rapid în Germania

$
0
0
amazon fresh se extinde in germania

Retailerul online Amazon continuă să-și extindă serviciul Amazon Fresh în Germania, la doar două luni de la lansarea platformei în această țară. Astfel, după orașele Berlin și Potsdam, serviciul va fi disponibil și în mai multe cartiere din Hamburg.

Amazon Fresh este disponibil deocamdată în doar câteva suburbii din Hamburg, însă potrivit lui Florian Baumgartner - care conduce operațiunile Amazon Fresh în Germania - serviciul se va răspândi în curând în întreg orașul.

"Feedback-ul pozitiv al clienților din celelalte orașe unde Amazon Fresh este prezent ne-a determinat să extindem acest serviciu în Hamburg. Consumatorii ne-au arătat că sunt foarte deschiși la  combinația dintre selecția noastră imensă de produse, opțiunile de livrare flexibile și prețurile bune”, declară Baumgartner.

Potrivit retaildetail.eu, pentru comenzile din Hamburg transporturile vor veni pentru moment din centrul de distribuție din Berlin, iar pentru multe comenzi livrările se vor face a doua zi, datorită distanței dintre cele două orașe.

Amazon a lansat versiunea germană a Amazon Fresh la începutul lunii mai, iar atunci serviciul conținea 85.000 de articole, însă retailerul online a crescut gama de produse la peste 300.000 de articole. Dintre acestea, peste 100.000 de produse sunt din categoria food. 

 


Agricola Bacău nu exclude un exit pentru divizia de magazine

$
0
0
magazin Agricola Bacău

Pe fondul unei concurențe tot mai accentuate în comerțul de proximitate, divizia de magazine a Agricola Bacău, unul dintre cei mai importanți jucători din industria locală a cărnii, a afișat în primul semestru al anului o scădere a afacerilor. Mai mult, rețeaua a ajuns să numere 32 de magazine, după ce trei locații au fost închise în primele trei luni. Grigore Horoi, președintele grupului, a explicat pentru Progresiv care sunt opțiunile pe care compania le ia în considerare pentru acest business.

Divizia Agricola Magazine, care reprezintă rețeaua de magazine proprii, și-a diminuat cifra de afaceri cu 8,79% în primul semestru din acest an, în condițiile in care restul companiilor din grup au afișat creșteri ale afacerilor. Astfel, Agricola Magazine a raportat în perioada menționată o cifră de afaceri de 12,6 milioane lei, în scădere comparativ cu același interval din 2016, când divizia a avut o cifră de afaceri de 13,8 milioane lei.

Potrivit reprezentanților companiei, rețeaua s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu trei unități, ajungând la 32 de magazine.

,,Evoluția cifrei de afaceri realizată de Agricola Magazine a fost influențată în primul semestru din 2017 de concurența tot mai accentuată din comerțul de proximitate unde, pe lângă magazinele deținute de micii comercianți (care în continuare ignoră regulile de fiscalizare), au apărut, tot mai mult, micile formate ale marilor retaileri internaționali, care se dezvoltă în aceste zone”, a declarat Grigore Horoi.

Agricola Magazine număra la începutul acestui an 35 de unități, dintre care 22 de spații aflate în proprietatea companiei și restul în chirie.

,,Unele dintre acestea nu aveau un vad tocmai potrivit pentru comerțul cu produse alimentare. În acest context, după analize riguroase, am ajuns la concluzia că trei dintre ele trebuie închise”, a completat Grigore Horoi.

Potrivit acestuia, compania, împreună cu un consultant extern, lucrează ,,pentru optimizarea portofoliului de produse și a serviciilor atașate și astfel să îmbunătățească performanțele economice”.

,,Prin ceea ce întreprindem intenționăm să găsim structura cea mai potrivită pentru un business de succes, să avem în vedere posibilitatea deschiderii de noi magazine în zone potrivite pentru tipul de comerț practicat și, în același timp, să fim pregătiți pentru exit în situația în care ar apărea o oportunitate interesantă”, a mai spus președintele Agricola Bacău.

Sursa foto: Agricola Bacău Facebook

Profi mai pune patru localități pe harta expansiunii

$
0
0
Sigla Profi

Profi, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, continuă investițiile în expansiune și mai bifează cinci deschideri, una în Roșiorii de Vede și alte patru inaugurări în localități în care nu era prezent până acum. Prin aceste deschideri, retailerul ajunge să opereze 589 de magazine în 322 de localități.

De la începutul anului și până în acest moment Profi a inaugurat 88 de magazine noi, în contextul în care targetul anunțat pentru anul acesta este de 200 de locații.

Date cheie despre noile magazine Profi:

  • Unitatea din Malu (jud. Giurgiu) a fost deschisă în formatul Loco și se află pe șoseaua Giurgiului, nr. 123, având o suprafață de vânzare de 190 de metri pătrați;
  • Tot în format Loco funcționează și magazinul deschis în Valea Stanciului (județul Dolj). Acesta se află pe str. Cezar Lazarescu, nr. 38 și deține o suprafață de vânzare de 255 de metri pătrați;
  • Magazinul din Pechea (jud. Galați) a fost deschis în format Standard. Acesta a fost inaugurat pe strada Suhurlui, nr. 2, iar sala de vânzare acoperă 316 metri pătrați;
  • Unitatea din Roșiorii de Vede (județul Teleorman) funcționează în format standard și a fost deschisă  pe Aleea CFR, bl.L7-L8 și dispune de o  sală de vânzări de 358 metri pătrați.
  • Cu o suprafată de vânzare de 453 de metri pătrați, magazinul din Târgu Cărbunești (județul Gorj) funcționează tot în format standard. Magazinul a fost deschis pe str. Pieței, nr.3.

Prin cele 589 de magazine deținute în 322 de localități la nivel național și o echipă de aproape 12.000 de oameni, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent.

 

Causses sau retailul cu un puternic ADN local [GALERIE FOTO]

$
0
0
Magazin Causses interior

Într-o lume digitalizată, unde mobilul a devenit device-ul de pe care se accesează internetul cel mai des, apar în continuare mișcări în retailul fizic și concepte care mizează pe producția artizanală locală, pe volume mici dar de calitate superioară, pornind de la ideea că nevoia omului de a socializa în timp ce își face cumpărăturile nu va dispărea niciodată. Iar Causses, magazinul cunoscut în rândul localnicilor, dar și al turiștilor, drept templul parizian al slow food-ului, este unul dintre aceste exemple.

„Cauzele” lui Causses. În 2011, când s-a deschis primul magazin Causses, în zona de sud a Parisului, Alexis Roux de Bézieux - creatorul acestuia - a vrut să ofere o alternativă la magazinele de suprafață mare și la produsele fabricate la scară industrială, mizând în primul rând pe producători locali, atent selecționați, cu un puternic caracter sezonier. Într-un interviu acordat presei franceze, De Bézieux spunea: „Am vrut să lucrez cu produse sezoniere pentru că așa era comerțul în trecut. Gustul și prețul sunt două criterii majore de selecție a produselor. Sunt foarte atent la prețul de achiziție și la adaosurile pe care le practicăm, astfel încât raportul preț-calitate sa fie unul corect. Și întotdeauna când decid listarea unui produs îmi pun întrebarea dacă eu aș fi dispus să plătesc acel preț. Așa se face că, față de un supermarket clasic, la un coș de cumpărături de 15 euro Causses e mai scump doar cu 40 de eurocenți.” În același timp, francezul și-a dorit să transforme banala activitate de cumpărare de alimente într-un moment de descoperire și experimentare.

La capitolul customer service, Alexis Roux de Bézieux și-a luat ideile din propria carte, scrisă în parteneriat cu Thomas Henriot, denumită „Arabul din colț”, care avea drept protagoniști acei proprietari de magazine de la colțul străzii, adesea magrebieni, prezenți în majoritatea orașelor din Franța și nu numai. „Cartea vorbește despre legătura pe care o are comerciantul cu oamenii din cartier, cu comunitatea pe care o deservește. De asemenea, evoluția distribuției alimentelor în țările anglo-saxone m-a inspirat puternic și am vrut să creez un brand care este aproape de consumator pentru că în zilele noastre, în Franța, singurul element relevant pentru consumatori în relația cu produsele este prețul”, mai spune antreprenorul. Causses a devenit în scurtă vreme un fenomen în rândul localnicilor și al turiștilor, o realizare cu atât mai mare cu cât De Bézieux nu avea deloc experiență în comerț, el începându-și cariera în finanțe și continuând cu o experiență într-un ONG din Orientul Mijlociu și apoi cu organizarea de evenimente legate de protecția mediului, în Franța.

Extrapolarea conceptului. Causses a plecat la drum cu miza simplă de a comercializa produse inexistente în marile magazine: legume și fructe heirloom, sezoniere, produse artizanale locale, dar de la furnizori cu ștaif. Antreprenorul împreună cu echipa sa au lucrat la selecția inițială de produse timp de un an, iar la final au listat circa 2.500 de SKU-uri de la 200 de furnizori, din categorii precum fructe și legume, specialități din carne, brânzeturi,  alimente dulci și sărate, vinuri și băuturi spir­toase, condimente, cafea vrac, produse de patiserie home made, aperitive, iaurturi proaspete, dar și o gamă mare de produse fără gluten, vegane sau superalimente.

Între timp, conceptul de retail s-a transformat într-unul complex, care practic închide cercul: de la Causses poți cumpăra ingredientele pentru mâncărurile pe care vrei să le prepari, poți învăța cum să le pregătești chiar în magazin sau poți să le cumperi gata pregătite și să le savurezi pe loc sau acasă. „Causses este boutique de bun gust, restaurant, școală de gătit, cramă, hub de socializare. Am vrut să îi determinăm pe oameni să gătească, în loc să cumpere produse procesate”, explică Alexis Roux de Bézieux. Cursurile de gătit sunt predate de  Esprit Cuisine, Nathaly Ianniello’s School, care prepară și produsele din meniul diviziei de catering. În plus, sâmbăta, o dată la două săptămâni, se servește un brunch gluten-free preparat de către Keili, un tânăr chef american specializat în astfel de produse. Magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, de la 10 AM la 9 PM. Pentru a vă face o idee despre prețurile practicate, un sandviș costă 4,90 de euro, iar un meniu complet este 9 euro.

În ceea ce privește designul magazinului, Causses este în zona stilului loft, cu ferestre industriale de mari dimensiuni, tavan înalt și pereți din cărămidă. Pe pereți sunt afișate valorile și angajamentele retailerului, însă o notă diferită față de magazinele din acest segment este lipsa semnalisticii care subliniază agresiv caracterul ecologic al produselor. Toate aceste elemente asigură o experiență de cumpărare intimă și confortabilă, un rol-cheie având angajații care excelează prin cunoștințele despre produse și prin sociabilitate.

Pași mărunți, dar hotărâți. În ultimii ani, rețeaua Causses a mai avut inaugurări de magazine în alte două districte din cele 20 ale capitalei franceze. Spre deosebire de prima locație, cele care au urmat beneficiază de un spațiu de vânzare semnificativ mai mare, de 200 de metri pătrați (față de 120 mp în prima unitate) , însă designul este în aceleași linii, mai ales că fondatorul Causses a lucrat cu aceeași echipă de arhitecți. Întrebat unde se vede în peisajul retailului, Alexis Roux de Bézieux a spus: „sunt undeva între micile magazine de producător și cele din retailul de mare suprafață. Încerc să iau ce este mai bun de la fiecare: organizarea, managementul și logistica de la marii retaileri și criteriile de selecție a produselor, serviciile și experiența unui mic comerciant”.
Cât despre viitor, antreprenorul pare că nu are încă un plan de a lua cu asalt lumea, ci se concentrează pe consolidarea locațiilor deja existente și pe a deveni un model de best practice al mișcării slow food.

Cu ce se mănâncă slow food-ul

Mișcarea Slow Food, fondată în 1989 de Carlo Petrini – un jurnalist și activist italian, condamna industrializarea mâncării și promova producătorii artizanali, agricultura sustenabilă și educarea consumatorilor. În traducere liberă, vorbim de produse care să aibă un gust și o calitate bună, să fie obținute într-o manieră curată, sustenabilă, iar oamenii care au muncit la realizarea lor să fie plătiți cinstit. Mișcarea Slow Food numără în prezent peste 150.000 de membri activi în mai mult de 150 de țări.

Savonia sau cum să obții vânzări de 15.000 de euro pe lună din săpun

$
0
0
Magazin Savonia

Se iau doi tineri, se dă o pasiune comună și așa se naște un business. Aceasta este rețeta – deja clasică – pe care cei doi antreprenori aflați în spatele săpunurilor naturale Savonia au aplicat-o și care, după trei ani de muncă, dă primele roade. Mai mult, între timp businessul a depășit granițele mediului virtual care le-a adus primii cumpărători, deschizând un magazin în centrul Bucureștiului.

Punctul de plecare. Din noua generație de antreprenori care cresc odată cu businessul lor face parte și Cristian Unguraș, unul dintre cei doi tineri din spatele Savonia. Iar totul a plecat de la o... carte. „În urmă cu cinci ani am cumpărat o carte despre cum se fac săpunurile în casă și, după o vreme, ne-a venit ideea de a face un business de familie pe nișa aceasta. Prin urmare, nouă – mie și prietenei mele – ni s-a alăturat și tatăl meu, care tocmai ieșise din domeniul bancar. Am început cu o documentare zdravănă, făcând o cercetare cât am putut de amănunțită a pieței și a consumatorului, iar apoi au urmat primele încercări de concepte de produse”, povestește tânărul antreprenor.

Într-un final, magazinul online și-a deschis porțile în luna noiembrie 2014, cu un portofoliu de 12 tipuri de săpunuri (în prezent are 18 - n.r.), dar și cu o selecție de accesorii precum săpuniere sau coșuri de răchită, toate acestea fiind produse artizanal în România. Cu timpul, retailerul a adăugat în sortimentația sa și alte categorii de produse, precum săruri de baie, uleiuri esențiale și lumânări, din producție proprie, dar și perii de păr sau bureți de baie. Raportul dintre produsele proprii și cele ale partenerilor este de 80% la 20%.

Deși majoritatea produselor iau drumul marilor orașe, în special Bucureștiul, producția se realizează în Gheorgheni, județul Harghita, o locație aleasă deloc întâmplător. „Acolo oamenii au responsabilitatea lucrului bine făcut. Aici, în București, este greu să găsești pe cineva de încredere, care să-ți reprezinte valorile, pe mâna căruia să lași magazinul sau standul cu care ești prezent la eveniment”, spune Cristian Unguraș. În total, Savonia înseamnă cinci oameni, dintre care doi lucrează în producție.

Aspecte care fac diferența. Pe acest segment de nișă, al săpunurilor naturale, cei de la Savonia spun că nu au nici trendsetteri, dar nici followeri, în momentul lansării businessului competiția nefiind încă una acerbă. „Între timp au apărut și alte branduri, mai mari sau mărci regionale, o parte dintre acestea fiind calitative, dar cu un preț peste cel practicat de noi. Competiția nu ar fi o problemă, ci faptul că unele produse îți iau ochii cu ambalajul, căci din punct de vedere al ingredientelor nu sunt tocmai naturale”, explică Cristian Unguraș, care mai spune că pentru Savonia și-a dorit un produs corect, de calitate bună și la un preț accesibil. „Fiindcă vorbim despre un produs realizat manual, sunt multe aspecte care pot face diferența și totul pleacă de la ingredientele folosite, de la rețete și cât de comercial faci produsul. Noi lucrăm cu parteneri certificați din Africa, Asia sau India. Ne-ar plăcea să avem mai mulți furnizori locali, dar e dificil”, mai spune proprietarul Savonia. De altfel, în opinia acestuia, partea de aprovizionare, plus birocrația din spatele fiecărei lansări de produs nou – nici mai mult nici mai puțin de un dosar cu acte – au fost două dintre cele mai mari obstacole pentru start-up-ul Savonia.

Un săpun Savonia de 90 de grame se vinde în magazin cu 7 lei, ceea ce poziționează acest brand undeva la limita de jos din punct de vedere al prețului în segmenul produselor artizanale, dar este o strategie care nu ar fi putut fi susținută dacă nu existau volume mari comercializate. „Este un efort pe care îl facem ca să menținem acest preț, iar uneori chiar îl dublăm prin promoții de preț pentru a crește rata de încercare și implicit pentru a educa consumatorii. Businessul se raportează, inevitabil, la venitul populației, căci în afară – unde sunt și venituri mult mai mari, precum și o altă dimensiune a pieței – un săpun natural realizat manual se vinde la un preț ce pornește de la 4-5 euro”, mai spune acționarul Savonia.

Cât despre rețetele ce le-au consacrat brandul, printre acestea se numără săpunul cu mușețel și lăptișor de matcă, cel cu lapte de capră și miere, cel cu eucalipt și cafea, dar și șamponul solid cu urzică și rozmarin.

Saltul din online în offline. De la lansare și până în prezent, Savonia a înregistrat peste 6.000 de comenzi online, iar aici un rol cheie l-a jucat strategia pe care Cristian Unguraș a implementat-o pe Facebook. Pagina Savonia se apropie cu pași repezi de pragul de 30.000 de fani, iar gradul de satisfacție al cumpărătorilor este unul foarte ridicat: 153 din cei 161 de utilizatori care au lăsat feedback au notat cu 5 produsele Savonia. În septembrie 2016, businessul Savonia a mai făcut un pas important: deschiderea primului magazin fizic, la doi pași de Universitate, în București.

„Decizia aceasta am luat-o în urma interacțiunii pe care am avut-o cu oamenii la târgurile la care am participat. O mare parte dintre aceștia, deși apreciază produsele noastre, nu intră online să le cumpere, ci așteaptă următorul eveniment la care ne găsesc. O explicație ar fi faptul că săpunul este un produs unde simțul olfactiv joacă un rol important, iar în magazin cumpărătorii au ocazia să vadă tot portofoliul”, spune Cristian. Spre deosebire de alți jucători din acest segment care au optat pentru un stand într-un mall, cei de la Savonia au preferat strada. „Fiind un concept românesc, ne identificăm mai mult cu strada, cu românul de rând. Am luat în calcul, bineînțeles, și costurile: aici plătim 1.000 de euro pe 15 mp, o suprafață pe care într-un centru comercial am fi dat 3.000 de euro. Or noi nu voiam să vindem de trei ori mai scump”, detaliază tânărul. Per total, investiția în magazinul de 15 mp s-a ridicat la 10.000 de euro. Din punct de vedere al sortimentației, oferta din cele două magazine – online și offline – este similară, însă există și diferențe. Una dintre acestea este săpunul vrac, la 500 g și 1 kg – care este un concept dedicat online-ului. „Deși poate unii nu ar zice, conceptul de vrac a prins foarte bine. Primul avantaj este prețul convenabil, al doilea prospețimea și, nu în ultimul rând, plăcerea suplimentară pe care cumpărătorul o are când își porționează singur săpunul”, spune Cristian Unguraș.

Cât despre concluziile după primele 5 luni de la inaugurarea magazinului fizic, acesta spune că „lucrurile de-abia acum încep să se contureze, dar va mai trebui să treacă ceva vreme până vom putea să facem un bilanț serios, să vedem, spre exemplu, cum ne influențează campaniile din online vânzările din magazinul fizic, pentru că există cu siguranță conexiuni”. În online, în topul orașelor, din punct de vedere al comenzilor, se regăsesc Bucureștiul, Cluj-Napoca și Galațiul.

Unde vor să ajungă.În acest moment, businessul Savonia are vânzări situate între 10.000 și 15.000 de euro pe lună, vârfurile fiind atinse, evident, de Sărbători, dar și în momente precum Black Friday, când vânzările pot crește și de 5 de ori. Din aceste cifre, revânzătorii – plafaruri, farmacii etc – reprezintă 35%, online-ul 35%, restul fiind o combinație între magazinul fizic, participările la evenimente, târguri, precum și exporturi. „Businessul Savonia este pe plus după al doilea an operațional, nu cu mult pentru că am reinvestit majoritatea profitului”, susține Cristian Unguraș. În ceea ce privește colaborarea cu marile rețele de magazine, acesta spune că este un lucru ce se află pe „to do list”, însă până acum discuțiile s-au blocat la bani. „Ne dorim să fim acolo, dar nu cu orice preț. Acum creștem încet, dar sănătos, iar strategia noastră pentru viitor este cea de diversificare, ca să aibă oamenii de unde alege. În orice caz, cel mai mare competitor al nostru suntem chiar noi”, mai spune antreprenorul.
Tot în 2017, Savonia lucrează la dezvoltarea unor produse noi, la întărirea colaborării cu revânzătorii și la creșterea ponderii exporturilor, care în prezent reprezintă în jur de 5% din business.
 

Lidl continuă investițiile în extindere în Capitală

$
0
0
magazin lidl

Discounterul german Lidl continuă investițiile în România prin inaugurarea unui magazin în București, în data de 27 iulie. De la începutul anului și până în acest moment retailerul a deschis șapte noi locații și, odată cu această inaugurare va ajunge să dețină 211 magazine la nivel național. 

Noua unitate este situată pe Strada Drumul Binelui, nr. 51 și va avea o suprafață de peste 1.300 m² și peste 130 de locuri de parcare.

”Inaugurarea magazinului din București continuă strategia companiei de a oferi zilnic românilor, în zone din imediata lor proximitate, produse de calitate la cel mai bun preț, într-o largă varietate de sortimente. Lidl promovează cu consecvență colaborarea cu producătorii locali, multe dintre mărcile de calitate comercializate în rețeaua Lidl fiind produse în România”, se arată în comunicatul trimis de companie.

Procesul de construcție a noului magazin se află în linie cu demersul companiei spre sustenabilitate, prin folosirea unor tehnologii avansate din domeniul construcțiilor, în conformitate cu normele de protecție a mediului. Astfel, alături de noul sediu central Lidl din București și de centrul logistic recent deschis la Lugoj, procesul de execuție a noului magazin se aliniază trendului de dezvoltare imobiliară durabilă, care se încadrează în standardele europene.

Deschiderea noului magazin îi așteaptă pe clienți cu promoții și acțiuni speciale. Astfel, în ziua inaugurării vor fi reduceri de peste 20% la articole nealimentare, dar și la cele alimentare, precum mezeluri, lactate, dulciuri și altele. Totodată, în săptămâna următoare deschiderii magazinului, de joi până duminică, clienții vor beneficia de o degustare a produselor delicioase de la Brutăria Lidl.

Lidl este unul dintre retailerii de top din Europa. Compania este prezentă în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial.  În România, retailerul deține 210 unități comerciale și anul trecut a înregistrat vânzări de 5,57 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul precedent, rezultat care îl plasează pe poziția a treia în topul celor mai mari retaileri în funcție de cifra de afaceri.

Producătorul Home Garden intră pe piața de retail printr-o preluare

$
0
0
intrare magazin Home Garden

Safeway International, producătorul conservelor Home Garden, intră pe piața de retail printr-o preluare, magazinul fiind inaugurat în Cluj-Napoca, în centrul comercial în Sora Shopping Center. Investiția s-a ridicat la peste 150.000 de euro și producătorul lucrează deja la deschiderea celei de-a doua locații, tot în Cluj-Napoca.

”Am dorit o apropiere de consumator, fapt ce a stat la baza deciziei de a intra pe piața de retail prin intermediul magazinelor Home Garden. De asemenea, am vrut să înțelegem mai bine piața de produse alimentare cu prioritate, pe lângă cea de produse conservate de care ne-am ocupat până acum, și să înțelegem nevoile reale ale pieței”, explicat Ghassan Shakhshir, Director de Marketing Safeway International.

În ceea ce privește conceptul, nu vorbim despre un magazin exclusiv de producător, fiind disponibile peste 9.500 de SKU-uri, care provin atât de la furnizori locali, cât și naționali, cu o pondere de 75% pentru alimente.

”Magazinul are o suprafață de peste 700 de metri pătrați și, față de magazinul anterior aflat în aceeași locație, am crescut numărul de SKU-uri, aspect remarcat deja de consumatori. Vom continua să creștem continuu numărul acestora, atât timp cât spațiul ne va permite și în concordanță cu cerințele și necesitățile clienților noștri”, a mai completat managerul.

În ceea ce privește planurile de viitor producătorul vizează extinderea diviziei de retail cu prioritate în Cluj-Napoca, însă nu este exclusă dezvoltarea la nivel național. ”Am preluat deja un al doilea magazin în Cluj-Napoca și pe care îl vom deschide în cursul săptămânănii viitoare. Unitatea de află pe bulevardul Horea, o arteră principală a orașului, care face legătura între centrul orașului și gara centrală din oraș”, a mai spus Shakhshir.

Safeway International activează pe piața distribuției naționale de produse alimentare și alcoolice. Compania a lansat brandul de conserve Home Garden în 2004 și, potrivit celor mai recente raportări, Home Garden a înregistrat vânzări de aproximativ 50 de milioane de lei, în creștere cu 33% față de anul precedent.

 

 

 

Orașele cu cel mai bun acces la magazine și restaurante. București, pe locul 7

$
0
0
coș de cumpărături supermarket

Oradea, Târgu Mureș și Timișoara se află pe primele trei poziții în clasamentul orașelor cu cel mai bun acces la magazine și restaurante, potrivit unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research.

Studiul analizează percepția cetățenilor asupra accesului la magazine și restaurante în regiunile, orașele și cartierele în care aceștia locuiesc.

Clasamentul celor mai avantajoase zece orașe din punct de vedere al accesului la magazine și restaurante este completat de Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Brașov, București, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca și Craiova.

Ultimele poziții sunt ocupate de Alexandria, Ilfov și Giurgiu, iar în clasamentul celor mai dezavantajoase zece orașe din punct de vedere al accesului la restaurante și magazine se mai află Brăila, Botoșani, Iași, Vaslui, Zalău, Buzău, Satu Mare.

În ceea ce privește regiunile cu cel mai bun acces la magazine și restaurante, pe prima poziție se află București (inclusiv Ilfov), iar pe următoarele se află regiunile Banat și Oltenia. Celelalte poziții sunt ocupate de Crișana, Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Cele mai avantajoase cartiere din punct de vedere al accesului la magazine și restaurante sunt Nufărul din Oradea, Cartierul Central din Pitești și Piața Unirii din București, iar la polul opus se află Centura din Târgu Jiu, Confecții din Arad și Cartierul Semicentral din Giurgiu.

Cele mai avantajoase trei cartiere bucureștene din punct de vedere al accesului la magazine și restaurante sunt Piața Unirii, Vitan Mall și Nicolae Grigorescu, urmate de Titan, Balta Albă, Basarabia, Vitan, Dristor, Sălăjan și Aviației. Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase trei cartiere bucureștene sunt Ferentari, Antiaeriană și Baicului.


Cora extinde serviciul de comenzi online și la Ploiești

$
0
0
platforma de comenzi online cora

Retailerul Cora România extinde serviciul de comenzi online cora.ro cu livrare la domiciu la Ploiești, acesta fiind al cincilea oraș în care francezii oferă acest serviviu după București, Constanța, Cluj și Bacău.

„Prin deschiderea cora.ro la Ploiești, suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivului nostru de a consolida serviciul de  shopping online. Spuneam că ne vom concentra pe dezvoltarea acestui segment, care are un mare potenţial în România. Ne-am propus să lansăm acest serviciu, în timp, în toate cele 11 magazine din țară.  Ploiești este un magazin important pentru grupul nostru, încă din 2013, de la inaugurare, și vrem să ne asigurăm că oferim comunității locale cele mai bune și inovatoare servicii ale noastre”, a declarat Thierry Destailleur, directorul general al Cora România.

Comanda este livrată la domiciliu în schimbul sumei de doar 15 lei. Serviciul acoperă orașul Ploiești, dar și peste 30 de alte localităţi: Găgeni, Tătărani, Blejoi, Bucov, Păulești, Brazi, Valea Călugărească, Urlați, Bărcănești, Ploieștiori, Parcul Industrial Ploiești, Strejnicu, Târgșoru Nou, Boldești Scăeni, Plopu, Lipănești, Târgșoru Vechi, Puchenii Mici, Puchenii Mari, Măgurele, Gorgota, Plopeni, Balta Doamnei, Ciolpani, Snagov, Cornu, Câmpina, Gherghița, Breaza, Târgoviște, Comarnic, Sinaia.

Pe site-ul cora.ro sunt listate peste 30.000 de produse, de  la fructe şi legume proaspete, produse din carne, peşte, lactate, dulciuri, băuturi, la produse cosmetice, pentru casă şi familie, pentru îngrijirea copiilor şi pet shop.

Parte a grupului Louis Delhaize, Cora România este prezentă pe piața românească din 2003. Retailerul operează în prezent 11 hypermarketuri în București și în marile orașe. În 2013, Cora a lansat platforma cora.ro, fiind primul mare lanț comercial cu livrare tip drive din România. Compania a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 1,74 miliarde de lei, în creștere cu 1,2 % față de anul 2015, însă a înregistrat pierderi de 5,8 milioane de lei.
 

Carrefour mai bifează o localitate pe harta expansiunii

$
0
0
Carrefour Market Targu Frumos

Retailerul francez Carrefour continuă să-și extindă rețeaua de supermarketuri și inaugurează primul supermarket din Târgu Frumos, județul Iași, ajungând la 181 de magazine în acest format. Aceasta este a doua deschidere de anul acesta a retailerului, pe lângă cele 58 de magazine Billa remodelate.

Modelul comercial se axează pe o gamă de aproximativ 5.000 de produse, iar oferta include peste 1.000 de articole Carrefour cu minimum 20% mai ieftine ca mărcile naționale. De asemenea, clientii pot găsi o sortimentație bogată pe segmentele de produse proaspete (lactate-brânzeturi, măcelărie, băcănie, panificație și patiserie, peşte proaspăt, legume-fructe), dar şi produse non-alimentare de igienă şi de întreţinerea casei. 

Date cheie despre Market Târgu Frumos:

  •  Adresă: Strada Ștefan cel Mare, nr. 2, Târgu Frumos, Judeţul Iași
  •  Plaja orară de deschidere:   Luni – Sâmbătă: 7:00-22:00; Duminica: 7:00-21:00;
  •  Gama de produse: 7.600 SKU-uri;
  •  Suprafața magazinului: 785 m²
  •  Locuri de munca nou create : 23
  •  Case de marcat : 4
  •  Locuri de parcare : 30

Grupul Carrefour numără în România 293 de magazine dintre care 32 hypermarketuri Carrefour, 181 supermarketuri Market, 44 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, un magazin de comerț online: www.carrefour-online.roși 25 de magazine Billa. De asemenea, retailerul mai deține pe piața locală și 6 unități Supeco operate de compania Supeco Investment. În 2016, francezii – prin cele patru entități care operează –  au cumulat o cifră de afaceri de 8,388 miliarde de lei și un profit de 129 de milioane de lei, potrivit celor mai recente date raportate la Ministerul Finanțelor.

Philip Morris merge la Constanța cu al doilea magazin IQOS

$
0
0
magazin IQOS Constanța

Philip Morris Trading, unul dintre principalii jucători din industria tutunului, a deschis la Constanța cel de-al doilea magazin IQOS, după cel de la Cluj.

Magazinul este situat în City Park Mall și are o suprafață de aproximativ 60 mp.

„Conceptul IQOS Store, ce va fi implementat și în alte orașe, este unul bine definit, dar suntem conștienți că fiecare spațiu IQOS împrumută din efervescența orașului și a comunității dinamice în mijlocul căreia se dezvoltă”, afirmă Branislav Bibic, CEO Philip Morris Trading.


CITEȘTE ȘI:


Inaugurarea de la Constanța are loc la o lună de la deschiderea primul magazin IQOS, din cadrul Platinia Mall Cluj.

Recent, compania a anunțat că va transforma fabrica pe care o deține în Otopeni pentru a produce rezerve de tutun destinate dispozitivului IQOS, valorea proiectului ridicându-se la aproape jumătate de miliard de euro. Producția va fi destinată atât pieței locale, cât și celor 25 de țări în care este prezent IQOS.

Philip Morris a lansat IQOS în România în 2015, acesta poziționându-se drept un dispozitiv care reprezintă un hibrid între țigările electronice și cele tradiționale și care este conceput pentru a reduce efectele nocive ale fumatului. Mai mult, dispozitivul poate fi folosit și în spațiile închise. IQOS se diferențiază de oferta actuală prin faptul că în loc să ardă tutunul îl încălzește la 300 de grade, livrând același nivel de nicotină.

La finalul lunii aprilie 2017, reprezentanții companiei vorbeau deja de o cotă de piață de 1%.

Anul trecut afacerile companiei Philip Morris Trading s-au ridicat la 2,3 miliarde de lei, potrivit Ministerului de Finanțe.

 

Germanii de la Aldi remodelează magazinele cu 5,2 miliarde euro

$
0
0
magazin Aldi

Discounterul german Aldi, un gigant al comerțului cu peste 10.000 de magazine și afaceri de 50 de miliarde de euro anual, va investi 5,2 miliarde euro în remodelarea rețelei de magazine.

În următorii ani, fiecare din cele peste 10.000 de magazine va fi remodelat după o nouă formulă, care se va concentra pe o experiență de cumpărături personalizată, o gamă extinsă de produse și o sortimentație mai generoasă pe partea de produse proaspete. Comania și-a propus ca în fiecare săptămână 30 de magazine să treaca prin acest proces de reamenajare.

Primul magazin în care a fost testată această nouă formulă este cel din orașul german Herten. Procesul în sine va începe în această toamnă și va viza într-o primă fază 2.300 de magazine Aldi din Germania, urmând să fie extins în Belgia (430 de magazine) și Olanda (peste 500 de locații), scrie Retaildetail.eu.

Pe de alta parte, compania va investi separat trei miliarde de euro pentru a se extinde în forță în Statele Unite ale Americii. Investițiile în extinderea rețelei de magazine vin ca răspuns la decizia rivalului său Lidl de a intra pe piața din SUA, acesta având în plan să ajungă la 100 de unități comerciale până la finalul verii lui 2018.

Sursa foto: Dreamstime

Profi încheie luna iulie cu 13 magazine noi

$
0
0
Logo Profi

Profi, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, și-a continuat investițiile în expansiune și în luna iulie, bifând 13 deschideri.  Dintre acestea șase magazine funcționează în formatul Loco, patru în formatul standard și trei sub bannerul City.

Cele mai recente deschideri au fost la finalul lunii când Profi a inagurat cinci magazine la Scheia, Bordușani, Patulele, Pietroșani și București, ajungând astfel să opereze 594 de unități la nivel național.

Date cheie despre noile unități Profi:

  • Noul magazin Profi din București este amplasat pe Calea Șerban Vodă, Nr. 43, bl. 2, sector 4. Acesta are o suprafață de vânzare de 155 mp și funcționează în format City.
  • Magazinul din Scheia, județul Suceava, operează în format standard pe str. Cetății, nr. 2 și are o sală de vânzare care acoperă 410 mp.
  • Unitatea de Bordușani (jud. Ialomița) funcționează în formatul Loco. Magazinul a fost deschis pe str. Primaverii, nr. 66 și are o suprafață de vânzare  ce măsoară 185 mp.
  • Tot în formatul Loco funcționează și magazinul Profi din Patulele (jud. Mehedinți). Locația se află pe strada Tarinei, nr. 875 și are un spațiu de vânzare de 272 mp.
  • Magazinul din Pietroșani, județul Teleorman, este amplasat pe DN5C, nr. 141. Unitatea a fost deschisă tot sub bannerul Loco și are o sală de vânzare de 166 mp.

Prin cele 594 de magazine operate nivel național și o echipă de aproape 12.000 de oameni, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent.
 

Viewing all 1782 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>