Cea de-a 11-a ediție a conferinței Progresiv Interactiv, desfășurată la Iași în data de 22 mai 2018, la Hotel Internațional, a reunit peste 130 de manageri și administratori de magazine, dar și reprezentanți ai furnizorilor.
Evenimentul a reunit retaileri din zona Moldovei, una dintre regiunile în care comerțul independent reușește să facă față cu brio marilor lanțuri de magazine și le-a adus comercianților informații despre evoluția principalelor categorii în retailul independent și schimbările din comportamentul de cumpărare, dar și soluții pentru creșterea vânzărilor în magazin și pentru o mai bună diferențiere față de competitorii din retailul modern. Totodată, au fost demontate mituri despre retailul independent, dar s-a discutat și despre managementul resurselor umane, o problemă tot mai acută în industrie.
Despre miturile comerțului independent
Romina Ardelean, Consultant GfK România
După o retrospectivă a principalelor momente care au marcat anul trecut – creșterea economică de 7% alimentată în principal de consum, majorarea salariilor și a pensiilor, un buget consistent alocat alimentelor și băuturilor, coroborat cu avansul de 7% al pieței bunurilor de larg consum – Romina Ardelean, Consultant GFK România, a demontat pe rând o serie de mituri legate de comerțul tradițional. Astfel, chiar dacă retailul independent continuă să scadă din punctul de vedere al cotei de piață valorice – de la 43% în 2016 la 41% în 2017 – el nu este “pe moarte”.
“Se dezvoltă foarte mult modern proximity care de fapt este înlocuitorul comerțului independent. Dacă ne uităm pe regiuni lucrurile stau diferit: în București comerțul modern a ajuns la 79%, în Moldova la 51%, restul de 49% aparținând comerțului tradițional. Vorbim aici de cea mai mare pondere din țară a comerțului independent. Există potențial și nu este vorba că această formă de comerț este pe moarte, ci că vorbim de o nevoie acută de reinventare”, a subliniat Romina Ardelean.
Un alt mit care circulă în rândul comercianților independenți ține de sortimentație și de nevoia de “a avea de toate la raft”. Potrivit datelor GfK, miza se află în zona produselor fresh, care au avut o contribuție de 32% la creșterea pieței FMCG, alături de băuturi (+21%) și articolele pentru îngrijrea casei (+19%). În plus, categoriile de produse care au bifat creșteri sănătoase în volum sunt cidrul (+38%), deserturile pe bază de lapte (+28%), chipsurile de cartofi (20%) sau mâncarea gătită (+20%).
În acest context, retailerii ar trebui să acorde o atenție sporită la ce misiuni de cumpărare au clienții atunci când vin în comerțul de proximitate. Aici, pe primele locuri se află cumpărăturile de tip top-up basket și stock-up basket, în aceste coșuri regăsindu-se produse precum pâine și produse de patiserie, legume și fructe proaspete, carne proaspătă și mezeuri, ouă proaspete, apă, bere, lapte și băuturi carbogazoase.
Pe de altă parte, datele relevă faptul că prețul nu mai este cel mai important criteriu de alegere al unui produs. Spre exemplu, activitățile promoționale scad în importanță comparativ cu 2016, ajungând anul trecut la o pondere de 18,4%. „Calitatea primează, pentru cumpărători este mai important să simtă că plătesc un preț corect pentru un produs de calitate”, a punctat Romina Ardelean.
Corelat cu acest mit este cel potrivit căruia valoarea bonului de casă este foarte mică în comerțul tradițional. Astfel, potrivit informațiilor GfK, valoarea bonului este de 19 lei în retailul independent, aceasta putând ajunge chiar la 33 de lei în cazul unor local key acounts. Mai mult, în Moldova acest indicator este și mai ridicat – de 35 de lei în cazul comercianților independenți.
Loializarea clienților, asul din mâneca retailului indendent
Cătălina Aldea, Managing Partner & Consultant Aldea Consulting
Prezentă pe scena Progresiv Interactiv, Cătălina Aldea, Retail Consultant & Managing Partner la Aldea Consulting, a abordat un subiect vast, care preocupă atât jucătorii din comerțul modern, cât și retailerii independenți - „Loializarea clienților”.
Iar unul dintre avantajele majore ale comercianților independenți în lupta cu retailerii moderni este faptul că cei din urmă au pierdut interacțiunea directă cu clientul. „Ei fac marketing de masă, nu țin foarte mult cont și nu se pot adapta atât de ușor la ceea ce se întâmplă pe piața locală, ceea ce reprezintă un avantaj pentru dumneavoastră. Retailul modern o să crească, asta înseamnă competiție pentru dumneavoastră, dar competiția este pozitivă, vă ajută să deveniți antreprenori mai buni, să fiți creativi, să aveți intuiție și să vă gândiți la modalitățile prin care puteți preveni această competiție sau vă puteți diferenția”, a punctat Cătălina Aldea.
Și pentru că 20% dintre clienți realizează 80% din vânzările unui magazin din comerțul tradițional, speakerul a subliniat că e foarte important ca aceștia să fie loializați. „Depășiți-le așteptările. Știu că avem tendința de a satisface toate nevoile și acest lucru e imposibil. Factorii comportamentali de care sunt influențați clienții dau și misiunile lor de cumpărare, pe care le puteți afla interacționând cu ei. Nu trebuie să fie ceva agresiv. Implicați-i, cereți-le părerea (ce și-ar dori mai mult în magazin) și apoi recompensați-i. Dar, ca să depășiți așteptările, trebuie să fiți creativi, gândiți-vă la un target nou de clienți, pe care îl puteți fideliza ușor, iar apoi luați niște decizii de business, legate de sortimentație, atmosferă, prețuri, promoții și servicii”, i-a sfătuit Cătălina pe participanți.
În ceea ce privește sortimentația, aceasta ar trebui concepută pe nevoile clientului, după ce sunt observate categoriile care sunt într-adevăr necesare în magazin, urmând ca sortimentația să fie optimizată. „Trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte - calitate, prospețime, unicitate și disponibilitate - care în modern trade nu se găsesc 100%”.
Cât despre cheia pentru loializarea clienților, serviciile ar putea reprezenta soluția. „Pe lângă scanarea rapidă a produselor, plata cu cardul, plata cu tichete de masă sau un ATM, focusul ar trebui să fie pe pregătirea personalului; ei ar trebui să cunoască produsele, promoțiile, dar și competiția. De asemenea, ajutați-i pe cei care nu pot face cumpărături cu livrarea la domiciliu”, a conchis reprezentanta Aldea Consulting.
Categoria vopsea de păr - de la Cenușăreasă, la generator de trafic în retail
Monica Chemente, Trade Marketing Manager Papillon Laboratoires Cosmetiques
Monica Chemente, Trade Marketing Manager Papillon Laboratoires Cosmetiques, companie care deține brandul Loncolor, le-a oferit celor prezenți la eveniment câteva sfaturi pe care le pot folosi, astfel încât să profite la maxim de potențialul categoriei de produse pentru colorarea părului. Pornind de la datele potrivit cărora aproximativ 5,5 milioane de femei cumpără de mai multe ori pe an acest tip de produse, Monica Chemente i-a sfătuit pe comercianții independenți să fie foarte atenți la sortimentație și la modul în care produsele sunt reprezentate la raft.
“Este o categorie generatoare de trafic dacă este lăsată să genereze trafic. Achiziția este făcută de regulă de femei, care sunt decidenții cumpărăturilor. Categoria ar trebui amplasată la intrarea în magazine, astfel încât să nu lăsăm clientul să caute categoria. Vopseaua de păr este o categorie care vinde dacă consumatorul are acces la ea, poate să se uite, să analizeze, să aleagă din variantele multiple de nuanțe”, a afirmat Monica Chemente.
Totodată, pentru a-și maximiza șansele de reușită, reprezentanta Papillon Laboratoires Cosmetiques a punctat importanța metodelor de diferențiere într-o categorie în care prețul nu mai primează. “Nu există magazin care să aibă tot timpul cele mai mici prețuri la sute de produse. Nu trebuie să ne comparăm tot timpul cu marile rețele de magazine. Clientul este tot timpul asaltat de comunicare referitoare la preț și promoții și noi trebuie să găsim metode de diferențiere. Într-un magazin de comerț tradițional, încercuit de retaileri moderni, este importantă sortimentația”, a exemplificat Monica Chemente.
Un alt element important este reprezentat de existența unui consultant în magazinele din comerțul tradițional care să fie dispus să ofere cumpărătorilor câteva informații de bază cu privire la produse. “În magazinele de comerț modern există niște fantome, nu există consultanți, nu apuci să întrebi ceva în legătură cu un produs că au și dispărut. În acest context, este importantă instruirea personalului, este esențial ca cei care au grijă de rafturi să știe câteva cuvinte despre produs și câteva reguli de vopsire”, a afirmat Chemente.
Nu în ultimul rând, un alt avantaj al retailerilor independenți îl reprezintă viteza de listare a unui produs nou, la care se adaugă existența unei game de servicii care nu există în magazinele din retailul modern. “Trebuie să vă cunoașteți consumatorii, să știți ce vor, ce caută, când și ce cumpără. Acestea sunt atuurile proximității”, a conchis Monica Chemente.
Evoluția pieței de FMCG și tendințe în rural
Cristian Popa, Senior Consultant RS Executive Nielsen România
În contextul în care ritmul de extindere al marilor rețele este tot mai accentuat, zonele rurale pot reprezenta o gură de oxigen pentru comercianții locali. Iar datele din piață susțin și ele acest lucru.
„ Există un mare potențial în zona rurală. În acest moment, mai puțin de 10% dintre formatele de retail organizat se găsesc în rural, iar comerțul tradițional se stabilizează. Ruralul contribuie cu 24% în valoarea totală a pieței de FMCG și ce este notabil este că se mișcă în același ritm cu urbanul”, a detaliat Cristian Popa, Senior Consultant RS Executive Nielsen România.
Cristian Popa a adus argumente în plus la afirmația inițială, arătând că în cele 10.500 de sate din România trăiesc nouă milioane persoane care au un venit mediu per capita de 884 de lei, cifre care, din nou, denotă potențial. Potrivit unui studiu realizat de Nielsen, realizat în toamna anului trecut, profilul consumatorului din rural cuprinde următoarele date: în medie 41 de ani, 73% sunt căsătoriți și sunt foarte bine conectați, penetrarea internetului fiind spre 65%.
„Cumpărătorului din rural îi place să meargă la cumpărături destul de des și merge la magazine locale, este loial brandului și este puțin deschis la a experimenta. Salariile, pensiile și alocațiile contribuie cu 95% în veniturile curente ale consumatorilor din rural. Care este destinația acestor venituri? În cheltuielile uzuale lunare acestea acoperă aproape 60%. Iar pentru că șase din zece respondenți afirmă că prețurile au crescut, aceștia reacționează în felul următor: 38% cumpără strictul necesar, 18% migrează spre branduri mai ieftine, iar 7% cumpără în cantități mai mari, tocmai pentru a economisi”, a mai spus Cristian Popa.
În contextul economic actual, în care inflația a ajuns la 4,3% în luna aprilie, piața de FMCG a crescut cu 7,4%, conform datelor Nielsen. Cât despre evoluția regiunii Moldova, „ne aflăm în Regiunea Nord-Est, care are cea mai mare populație și, totodată, este cea care înregistrează cel mai bun ritm de creștere, +10,5%. Din categoriile care performează mai bine în rural regăsim băuturile, atât alcoolice (+11%), cât și non-alcoolice (+5,4%). Din cei 707 de lei pe lună alocați pe produsele de băcănie, băuturile ocupă circa 15% din acest coș, în timp ce aproape 460 de lei sunt alocați alimentelor ambalate sau proaspete. Demn de menționat mai este și faptul că berea, gustările sărate, spirtoasele și biscuiții au o importanță mai mare în rural decât în urban”, a concluzionat Cristian Popa.
Împreună pentru comerțul tradițional. Beneficiile francizei LaDoiPași
Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing Metro Cash & Carry România
O opțiune pentru retailerii independenți care doresc să își dezvolte afacerea o reprezintă în prezent și francizarea, a spus Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing Metro Cash&Carry România, companie care a lansat în urmă cu șase ani pe piața locală conceptul de magazine de proximitate LaDoiPași. În acest moment, rețeaua cuprinde peste 550 de magazine, distribuite în proporție de 60% în mediul rural și restul în urban.
Geanina Ghiculescu a vorbit despre avantajele acestui tip de franciză și care au fost motivele care au stat la baza lansării conceptului LaDoiPași, punctând printre altele faptul că în momentul de față 86% dintre consumatori preferă să își facă achizițiile de produse din magazinele fizice în ciuda facilităților oferite de canalul online.
“Niciodată online-ul nu va reuși să ofere mirosul produselor de genul fructelor și legumelor. Există potențial pentru magazinele de proximitate. Mai mult, în medie, clienții vizitează magazinele de proximitate de trei ori pe săptămână, ceea ce înseamnă că magazinele se află în viața cumpărătorilor. Avem aici o oportunitate, dar și un risc. Dacă magazinul respectiv nu se ridică la așteptările cumpărătorilor cu privire la experiența de cumpărături, la următoarea vizită vor schimba locația”, a spus Geanina Ghiculescu.
Conform celor declarate de unii dintre partenerii LaDoiPași, după trei luni de la deschidere, valoarea medie a coșului crește cu 10%, numărul de cumpărători se poate majora cu 36%, iar cifra de afaceri poate înregistra un avans de 46%. “În momentul în care deschidem un magazin avem un plan adaptat spațiului comercial respectiv, sortimentația – recomandăm un număr de produse care generează circa 70% din vânzările magazinului respectiv, un anumit număr de produse obligatoriu. Le recomandăm și o serie de servicii care să crească vânzările din magazin. Vrem să creăm o comunitate în jurul magazinului”, a specificat Ghiculescu.
Reprezentanta Metro Cash&Carry România a oferit și un exemplu concret despre cum a reușit un comerciant din rețeaua LaDoiPași să utilizeze comunitatea creată în jurul magazinului său pentru a rezista expansiunii unui retailer modern.
„Acest comerciant este în parteneriat cu noi din 2012. Anul trecut, un retailer modern a deschis un magazin într-un spațiu aproape de partenerul nostru, cu un vad comercial foarte bun, fapt care a dus la o scădere a vânzărilor sale de 30%. Asta a generat și un război de preț cu respectivul retailer. Recomandarea noastră a fost să se diferențieze prin personalul din magazin, prin flexibilitatea de listare a unui nou sortiment, prin produsele din carne, prin servicii. Nicidecum prin preț. Iar clienții au continuat să vină”, a explicat Geanina Ghiculescu.
Printre beneficiile francizei LaDoiPași punctate de aceasta se numără și suport investițional în dezvoltarea afacerii din partea Metro Cash&Carry, echipamente și branding.
Cum să negociezi eficient cu furnizorii
Daniela Sima, Senior Trainer and Consultant Sfera Business
Cu o experiență de peste 20 de ani în retail, Daniela Sima, în prezent Senior Trainer and Consulant Sfera Business, le-a vorbit participanților despre secretele din spatele unei negocieri eficiente între comercianți și furnizori.
“Există un mit potrivit căruia comerciantul este dușman cu furnizorii. Totul se învârte în jurul discountului, toată lumea se blochează la acest subiect. Nu discountul este totul. Întotdeauna am apreciat relația umană bună cu un furnizor care a dus la o relație de afaceri bună. Și furnizorii și comercianții au aceeași barieră de străbătut - clientul. Astfel, vorbim despre un scop comun – cucerirea clienților. Și cum putem realiza acest lucru? Împreună”, a subliniat Daniela Sima.
Unde greșesc cei implicați într-o negociere? Reprezentanta Sfera Business crede că o primă barieră în calea unei negocieri eficiente este timpul alocat pregătirii acesteia. Teoretic, 40% din timp ar trebui direcționat către această etapă, fără de care negocierea nu va avea rezultatul dorit. De asemenea, atât comercianții, cât și furnizorii trebuie să aibă în vedere faptul că o negociere reprezintă un schimb, fiecare din cele două părți implicate trebuind să ofere ceva.
”Neglijăm pregătirea negocierii. Nu facem asta si la final realizăm că nu am ajuns la rezultatul dorit. Nu facem compromisuri în negocierea cu furnizorii, ci facem concesii. Concesie facem când cineva dă ceva de la el și nu așteaptă nimic în schimb”, a mai spus Daniela Sima.
Totodată, actorii unei negocieri trebuie să își stabilească din start obiectivele, dar și alternativele de ieșire dintr-o negociere. Acest puzzle este completat de comunicare, cheia esențială a unei negociere, a adăugat Daniela Sima. “Într-o eră în care suntem bombardați de informații nu mai comunicăm eficient și nu mai ascultăm. Uităm să comunicăm, ne blocăm și discutăm numai despre prețuri și afaceri. Dar ar trebui să avem o relație umană cu celălalt. Negocierea este un joc, însă până la urmă relația umană contează foarte mult”, a afirmat Sima.
Un ultim ingredient dezvăluit de reprezentanta Sfera Business pentru un proces de negociere eficient este atitudinea celor două părți implicate. „Cu atitudinea cu care te duci la o negociere așa vei fi tratat. Oricât de mic ai fi trebuie să fii respectat. În final, dorința de a lucra împreună trebuie să vină din ambele părți”, a conchis Daniela Sima.
Cum să maximizezi vânzările de bere în magazinul tău
Robert Sandu, Area Sales Manager Iași Bergenbier România
Anul 2017 a adus o evoluție pozitivă a pieței bunurilor de larg consum (+7% versus 2016), susținută de o frecvență mai mare de cumpărare, factori care au generat și o creștere pentru pieaa berii, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii șase ani, consumul local ajungând la 90 de litri pe cap de locuitor.
”Segmentul de preț value este în ușoară scădere, ajungând la 47%, în schimb segmentele core și premium sunt pe un trend de creștere și ar trebui să se regăsească și în magazinele dvs. De asemenea, consumatorii au ales în ultima perioadă să consume mai mult berea acasă și mai puțin în oraș, ceea ce s-a reflectat în segmentarea vânzărilor la nivel de ambalaj, doza și ambalajele de 0,33 ml atrăgând tot mai mulți consumatori. Cât despre retailul independent, se remarcă aceleași trenduri și, mai mult decât atât, consumatorii preferă magazinele de proximitate pentru achiziția acestei categorii”, a punctat reprezentantul Bergenbier România.
Ce factori ajută la creșterea categoriei în comerțul tradițional? „Un spațiu mai generos pentru berile core și core+, disponibitatea berii la rece, creșterea categoriei de beri premium, oferirea unei variante fără alcool, dar și a inovațiilor (arome, ale etc.)”, a spus Robert Sandu, Area Sales Manager Iași, Bergenbier România.
Totodată, acesta le-a recomadat retailerilor să promoveze Berea alături de categorii complementare (de ex. snackuri, alune, carne) pentru a genera cumpărarea spontană și pentru a încuraja creșterea valorii coșului, asigurându-se în același timp că promoțiile sunt comunicate, astfel încât să fie ușor remarcate de cumpărător și, nu în ultimul rând să încerce să-și promoveze afacerea în mediul online.
”În România sunt 9,6 milioane de utilizatori de Facebook din care 1,2 milioane în Moldova și aproximativ 400.000 în județul Iași. De aceea poate reprezenta un plus pentru dvs. Să aveți o pagină de Facebook a magazinului și să comunicați cu clienții, oferindu-le informații despre promoții, noutățile pe care le aveți în magazin. E ușor de făcut, nu implică costuri și vă ajută să creați o legutură cu clienții”, a mai precizat reprezentantul Bergenbier.
Cât despre rezultate, pentru Bergenbier 2018 a început bine, raportând în primul trimestru o creștere a vânzărilor de 9% în regiunea Moldovei prin comparație cu același interval din 2017, iar pentru sezonul cald este estimat un avans de 4-5%.
Avantajele colectării și reciclării pentru magazinul tău
Roxana Puia, PR Manager Societatea Națională de Reciclare a Bateriilor
Bateriile se află în top zece cele mai vândute produse non-food în comerțului independent, însă reprezintă totodată și unul dintre cele mai nocive deșeuri pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.Astfel, reprezentanta SNRB a atras atenția asupra necesității de a colecta, dar și cum pot retailerii să transforme colectarea într-un avantaj pentru magazinele pe care le operează.
„Retailerii care comercializează baterii au și obligativitatea de a pune la dispoziția clienților puncte de colectare. Potrivit unor rapoarte publicate de Comisia Europeană, în România, aproximativ 90% din reciclare se face prin sistemul de retail pentru că nu există puncte de colectare. Însă, pe lângă îndeplinirea obligațiilor legale, există și o serie de oportunități. Printre acestea se numără diferențierea față de competitori prin poziționarea ca o companie responsabilă față de mediu, vizibilitate sporită, dotarea gratuită cu recipiente de colectare personalizate, trafic ridicat în magazine și creșterea cifrei de afaceri, atragerea unui nou tip de clienți – aceia care sunt interesanți și de mediu și de sănătate, dar și alinierea la trendul marilor lanțuri de magazine sau promovare media gratuită”, a subliniat Roxana Puia.
În plus, magazinele care intră în parteneriat cu SNRB sunt listate și pe harta interactivă a punctelor de colectare, disponibilă atât online pe www.colecteazabaterii.ro, cât și ca aplicație, în Apple Store si Google Play. Nu în ultimul rând, comercianții pot accesa și campanii realizate de SNRB, la fiecare 20 de baterii uzate, clienții primind pe loc patru baterii noi.
”Din 2014 și până acum am desfășurat trei ediții naționale . Pentru campania actuală, avem 550 de parteneri și am reușit să colectăm aproximativ 1,5 milioane de baterii uzate prin implicarea a 25.000 de participanți. Și trebuie să precizez faptul că aproximativ 40% din totalul de 550 de parteneri sunt retailer independenți și curios este faptul că înregistrăm rezultate mult mai bune în unitățile comerciale ale jucătorilor locali decât cele din magazine mari”, a mai punctat reprezentanta SNRB.
Pe lista de subiecte s-a aflat și managementul resurselor umane, o problemă invocată tot mai des în rândul comercianților independenți. Ce i-ar putea ajuta pe retaileri în procesul de recrutare și cum își pot fideliza angajații? „Fiți foarte flexibili, luați decizii foarte rapid în procesul de recrutare, oferiți beneficii extra și rezolvați problemele angajaților pe loc. De asemenea, sunt categorii pe care nu le luăm în seamă deși ar trebui, iar printre acestea se numără mamele care termină concediul maternal sau persoanele din segemntul de vârstă 45+)”, a explicat Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer la Lugera.
Nu în ultimul rând, conferința Progresiv Interactiv a creat cadrul optim pentru interacțiunea dintre retailerii independenți și sponsorii conferinței: Bergenbier, HL Display, LaDoiPași, Papillon Laboratoires Cosmetiques, Societatea Natională de Reciclare a Bateriilor, Perutnina, Mogyi, Vascar, Aqua Carpatica, Alka, Coseli, Fuchs Condimente.
Despre Progresiv Interactiv
În cei 19 ani de existență pe piață, revista Progresiv a organizat numeroase traininguri și seminarii pentru comercianții independenți din sectorul FMCG. Prin seria de conferințe Progresiv Interactiv, lansată în 2011, am urmărit să facilităm accesul retailerilor independenți la marii furnizori de produse și servicii și să găsim soluții la probleme “arzătoare” ale acestora.
Mai multe fotografii de la eveniment puteți regăsi pe pagina de Facebook.