Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all 1782 articles
Browse latest View live

Lidl își extinde rețeaua de magazine din Bruxelles

$
0
0

Discounterul german Lidl plănuiește să investească 35 milioane de euro în Regiunea Capitalei Bruxelles în acest an, unde intenționează să deschidă trei magazine noi și să remodeleze un supermarket, potrivit presei internaționale. Odată cu aceste inaugurări, compania va crea 65 de noi locuri de muncă.

Sébastien Segers, responsabilul de expansiunea Lidl, a declarat: „Extinderea în Regiunea Bruxelles face parte din strategia de creștere a Lidl în Belgia. Urmează să deschidem trei noi magazine: primul nostru proiect de construcție mixtă din Molenbeek, un nou supermarket în Schaerbeek și cel mai mare magazin Lidl din Bruxelles (după transformare) din Berchem-Sainte-Agathe".

Pe piața din Belgia, retailerul are în plan deschiderea a 10 noi locații anual și renovarea a altor 10 existente.

Parte a grupului Schwarz, Lidl este unul dintre cei mai importanți retaileri europeni, operând mai mult de 10.000 de magazine în 27 de țări. Retailerul german a încheiat anul financiar 2015/2016 cu afaceri de 64,6 miliarde de euro.


Bilanțul deschiderilor în retailul modern în luna februarie

$
0
0
cumpărător in magazin

Retailerii internaționali și-au continuat planurile de expansiune în luna februarie, însă ritmul deschiderilor a fost mai lent prin comparație cu luna ianuarie. Astfel, luna trecută au fost deschise 11 unități comerciale, cu patru magazine mai puțin decât în luna ianuarie și tot cu patru locații mai puțin față de luna februarie a anului trecut.

Retailerul care a bifat cele mai multe deschideri este tot Profi. Astfel în februarie, jucătorul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners a inaugurat 8 magazine, dintre care 4 în format City, 3 în format Loco și unul în format Standard. Odată cu aceste deschideri, Profi ajunge să dețină 713 magazine prezente în 387 de localități, fiind cea mai extinsă rețea de magazine.

Pe poziția a doua în topul deschiderilor se află retailerii Mega Image, Kaufland și Carrefour, fiecare bifând câte o deschidere. Astfel, Mega Image a inaugurat cocnept store-ul Cobălcescu, cel mai mare magazin al retailerului, valoarea investiției ridicându-se la 3 milioane de euro. O investiție importantă a venit și de la retailerul german Kaufland care a deschis cel de-al 13-lea hypermarket din Capitală și al 118-lea magazin la nivel național.

Carrefour a investit în extinderea rețelei de supermarketuri și a deschis un supermarket Market în comuna Șiria, județul Arad, ajungând la un număr de 233 de supermarketuri la nivel de rețea.

Pentru analize detaliate privind expansiunea retailerilor internaţionali pe plan local accesaţi aplicaţia interactivă Universul de Retail: www.universulderetail.ro.

Carrefour lansează o aplicație pentru comenzi de mâncare

$
0
0
Gurmandio powered by Carrefour

Carrefour România lansează, în premieră, Gurmandio, prima aplicație mobilă prin care utilizatorii din cele mai mari orașe ale Moldovei și cei din Târgu Jiu, își pot comanda preparatele preferate. În prezent, în aplicație, sunt listate zona de gastronomie a hypermarketurilor Carrefour din aceste orașe, dar și unele dintre cele mai importante restaurante locale, urmând ca, în perioada următoare, oferta să fie completată cu noi opțiuni.

„Folosim avantajele noilor tehnologii pentru a crește accesibilitatea și nivelul de confort al consumatorilor, iar Gurmandio este un pas important în această direcție. Este prima aplicație de acest tip dezvoltată de un retailer, dar și cea mai modernă, simplă și rapidă modalitate prin care utilizatorii din marile orașe ale Moldovei și cei din Târgu-Jiu pot comanda mâncare, acasă sau la birou. De asemenea, Gurmandio contribuie la dezvoltarea comunităților locale prin simplul fapt că aduce mai aproape clienții finali de businessurile din zonă. Clienții beneficiază rapid de produsele dorite, iar proprietarii restaurantelor, de o audiență semnificativă”, spune Cătălin Samara, Director Marketing, Digitalizare și IT Carrefour România.

Aplicația Gurmandio este disponibilă în App Store și Google Play, dar și pe website-ul www.gurmandio.ro,  și este customizată în funcție de orașul din care provine utilizatorul, listând restaurantele din zona respectivă. Printre avantajele și opțiunile aplicației Gurmandio se regăsesc:

  • Varietate mare de preparate;
  • Livrare gratuită;
  • Multiple modalități de plată – cash, card, tichete de masă;
  • Simplitate în utilizare;
  • Memorarea și posibilitatea de repetare a comenzilor;
  • Comenzi favorite;
  • Conectarea în aplicație prin contul de Facebook sau Google;
  • Posibilitatea de a urmări în timp real comanda plasată;

Lansarea aplicației Gurmandio consolidează poziția Carrefour România ca lider în inovație și tehnologie în retail și se alătură celorlalte linii de business, online și offline, care îmbunătățesc experiența utilizatorilor și susțin comunitățile în care retailerul activează.
În România, grupul Carrefour oferă clienților săi multiple posibilități de a face cumpărături, atât în cele 318 magazine din țară,  hypermarketuri și supermarketuri, cât și prin platforma online, Carrefour Online - www.carrefour-online.ro. Mai mult, prin platforma Bringo, Carrefour le oferă clienților din Iași, Cluj, Constanța și București posibilitatea de a face cumpărături din peste 50.000 de produse la preț de hypermarket, livrate în 90 de minute.
 

Rețeaua Penny Market ajunge la 222 magazine

$
0
0
Magazin Penny Market

Rewe își continuă planurile de extindere pe piața locală și a inaugurat la finalul lunii februarie cel de-al 222-lea magazin, la Târgu Jiu. Aceasta etse prima deschidere a retailerului de anul acesta, pe lista pentru 2018 fiind 20-25 de magazine noi.

Noua unitate comercială are o suprafață de 1.380 de metri pătrați, din care spațiul de vânzare ocupă 797 de metri pătrați. Clienții au la dispoziție o varietate de legume și fructe proaspete în raionul aflat chiar la intrare care le oferă și o gamă largă de specialități de panificație și patiserie. Produsele de pește și mezelurile completează varietatea produselor proaspete și accesibile pentru fiecare moment al zilei, alături de gama consistentă de produse lactate, brânzeturi și carne proaspătă.

De asemenea, clienții vor beneficia și de un număr de produse disponibile în variantă vrac, care pot fi găsite ușor atât la raioanele cu dulciuri și snacks-uri, cât și în zona cu produse congelate.

Potrivit celor mai recente date financiare raportate, compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 2,86 miliarde de lei, în creștere cu circa 8% față de anul precedent și a raportat un profit net de 23,75 milioane de lei, în creștere cu circa 85%.

Vânzările Carrefour în România au urcat cu 18% anul trecut, aproape de rezultatul înregistrat pe piața poloneză

$
0
0
Carrefour

Retailerul francez Carrefour a afișat anul trecut o creștere record a afacerilor pe piața din România, de 18%, până la 1,781 miliarde euro, rezultat care se apropie de cifrele înregistrate în Polonia, potrivit raportului financiar al companiei.

Afacerile Carrefour au urcat de la 1,5 miliarde de euro în 2016 la 1,781 miliarde euro anul trecut. Spre comparație, Carrefour a înregistrat în Polonia o cifră de afaceri de 1,785 miliarde euro. În prezent, România este a șasea piață ca importanță la nivel european după Franța, Spania, Italia, Belgia și Polonia.

La finalul anului trecut, Carrefour deținea în România o rețea de 323 de magazine, dintre care 33 hypermarketuri, 237 supermarketuri și 53 de magazine de proximitate.

La nivel de grup, Carrefour a raportat o încetinire a ritmului de creștere, de la 3% în 2016 la 1,6% anul trecut. Vânzările au totalizat astfel 78,9 miliarde de euro. În schimb, retailerul francez a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 531 milioane de euro, de la un profit de 746 milioane de euro în 2016.

Rezultatele înregistrate demonstrează necesitatea implementării rapide a planului de transformare al companiei. Prin acest plan, a cărui ambiție este de a transforma Carrefour în liderul în retailul alimentar și de a crea un univers omnichannel de referință, grupul a reluat ofensiva și investește în creștere”, a spus Alexandre Bompard, Președinte și CEO Carrefour.

Daniel Cîrstea, Profi: Ritmul de creștere va fi double digit și în 2018

$
0
0
Daniel Cîrstea, Profi

După un 2017 care a dus rețeaua Profi în clubul miliardarilor în euro, anul acesta se anunță la fel de interesant. Un ritm de expansiune cel puțin la fel de alert și o creștere a vânzărilor double-digit sunt doar două dintre prioritățile lui Daniel Cîrstea, CEO-ul companiei, pentru 2018.

Cum a fost anul 2017 pentru rețeaua Profi?

Daniel Cîrstea: Spuneam că 2017 va fi anul de 1 miliard de euro pentru Profi și chiar am depășit acest prag. Am încheiat 2017 cu o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei fără TVA, ceea ce înseamnă o creștere de 33-34% comparativ cu anul precedent. Dacă vorbim despre vânzările like-for-like, avansul a fost și în acest caz double-digit (creștere de peste 10% n.r.).

Cum se împart vânzările între cele trei formate de magazine pe care le operați?

Daniel Cîrstea: Cea mai mare pondere o dețin vânzările înregistrate în magazinele Standard, iar formatele mici  – Profi City și Loco – reprezintă undeva între 25-30%. Însă ponderea poate să difere de la o lună la alta. Dacă ne referim la performanța Loco, pot spune că e în linie cu ce ne-am propus. Este un concept care nu are încă trei ani de zile, așa că provocările încă există. Am înțeles însă că trebuie să cunoști clientul, să stai lângă el și să vezi care sunt nevoile lui. Sunt lucruri care pot fi făcute mai ușor, lucruri pentru care trebuie depus un efort mai mare. Însă este important să-i oferi produsele pe care le vrea. Trebuie să fii flexibil, să ai focus pe client.

Care sunt trendurile care au influențat anul trecut piața de retail și care v-au ajutat să mențineți ritmul de creștere?

Daniel Cîrstea: Odată cu scăderea TVA, consumul a fost impulsionat și acest trend s-a resimțit și anul trecut. Mai mult decât atât, proximitatea este o cerință tot mai importantă. Iar noi ne-am dus mai aproape de consumator. Însă acesta este viitorul. Comerțul de proximitate la noi are încă o pondere single digit, asta în condițiile în care acum cinci ani era aproape inexistent, iar la nivelul piețelor vestice, cota acestui canal este double-digit.

La nivel de categorii de produse, ce schimbări se remarcă în preferințele consumatorilor?

Daniel Cîrstea: Nu pot spune că am văzut schimbări semnificative comparativ cu anii precedenți. Ponderile principalelor categorii de produse sunt similare cu perioada 2014-2015. Am remarcat însă o ușoară migrare a clienților către produse mai calitative. Nu mai caută neapărat primul preț și, pentru că veniturile au fost în creștere în ultima perioadă, acum se gândesc să încerce și altceva.  

Cum arată bilanțul la capitolul investiții?

Daniel Cîrstea: Vorbim despre 195 de deschideri, valoarea investițiilor ridicându-se la peste 50 de milioane de euro. De câțiva ani de zile ne învârtim în jurul acestei sume, bugetul fiind alocat atât extinderii rețelei, cât și pentru remodelarea unităților vechi și pentru logistică. 

Care sunt principalele provocări care vin la pachet cu acest ritm alert de expansiune?

Daniel Cîrstea: Cred că principala provocare este că în România nu există o școală de retail. Deschidem magazine, însă forța de muncă este tot mai dificil de găsit și trebuie să luăm oamenii de la zero. Încercăm să-i convingem că pot face carieră și în retail și că pe viitor consumatorii se vor orienta tot mai mult către modern trade. Așa că dintre cei tineri, cei care au puțină viziune acordă o șansă acestui job. În plus, nu este tocmai ușor să găsim locații cu trafic. Însă asta este treaba noastră. Dacă clientul cere ca magazinul din care își face cumpărăturile să fie în proximitatea lui, atunci e de datoria noastră să fim lângă el.

În acest context, câte magazine aveți pe listă pentru 2018 și ce zone vizați în principal?

Daniel Cîrstea: Este deja o regulă. Noi în fiecare an avem pe listă un număr cel puțin egal cu cel al deschiderilor din anul precedent. O să ne apropiem de 900 de magazine, sper chiar să depășim acest prag. Cât despre zone, vizăm extinderea la nivel național. Avem trei formate, cu care venim în întâmpinarea clienților din mediul rural, dar și din urban. Am deschis și a patra platformă logistică care ne permite să fim în orice colț al României. Astfel că nu avem limite. Putem acoperi toată România de la est la vest și ne uităm deopotrivă spre mediul rural, dar și spre orașele mici, medii, dar nu excludem nici Capitala. Spre deosebire de alți retaileri care acum încep extinderea la nivel național și au nevoie de investiții în logistică, noi am trecut peste pasul acesta. Avem logistica așezată și orice magazin nou nu face decât să crească eficiența businessului.

Vorbim despre o creștere organică sau expansiunea va fi susținută prin achiziții?

Daniel Cîrstea: Ambele variante rămân în picioare. Ne-am creat mecanisme astfel încât și dacă nu avem preluări să putem crește organic. Retailerii din România care s-au decis că vor să iasă din această cursă trebuie să știe că Profi este o variantă pe care o pot lua în calcul. Faptul că într-un an de zile am deschis aproape 200 de magazine demonstrează clar că e loc în piață și că ne-am creat o strategie astfel încât indiferent de ce se întâmplă în piață să ne putem dezvolta. Achizițiile le privim mai degrabă ca pe oportunități de dezvoltare și nu ca un „must” în business.

Pentru că ați adus mai devreme în discuție Capitala. Mai e loc pentru extindere și cât de dificil e să faceți față pe această piață?

Daniel Cîrstea: E loc pentru toți jucătorii. Da, e piața cea mai competitivă și cea mai aglomerată. Însă nu este ceva de speriat pentru că în 10 ani de zile ce se întâmplă în București va fi și în restul țării. Și chiar dacă nu vom vorbi despre 90% cota retailului modern, va fi un mediu tot mai competitiv, în care jucătorii moderni vor fi tot mai prezenți.

Pe lângă expansiune, ce alte direcții de dezvoltare aveți în plan pentru anul acesta?

Daniel Cîrstea: Pentru că planurile de expansiune continuă, este firesc să dezvoltăm și logistica. Acum un an de zile aveam 6 hectare de depozite, acum avem 12. Am început să operăm parțial centrul din Roman. Este pus în exploatare pe bucățele și planurile sunt să ajungem la 20 de hectare într-un an, un an și jumătate în funcție de evoluția rețelei și de volume. Și pentru că avem planuri de dezvoltare a rețelei, trebuie susținute și din punctul acesta de vedere pentru a nu afecta operațiunile de bază.

Care sunt așteptările dvs. legate de dinamica pieței pentru 2018? Se va menține ritmul de creștere?

Daniel Cîrstea: Consumul va crește, dar mult mai puțin decât anul trecut dacă avem în vedere că anii 2016 și 2017 au fost puternic influențați de scăderea TVA, de majorările salariale. În momentul în care efectul de reducere a prețurilor se duce și mai intervine în ecuație și inflația, comportamentul de cumpărare se schimbă. În plus, vorbim despre impredictibilitate. Noi, țările latine, suntem foarte impresionabile. Consumatorii nu văd predictibilitate, nu văd siguranță pentru următoarea perioadă și atunci reacționează în consecință.

Pe ce își bazează Profi creșterea având în vedere că instabilitatea la nivel politic și legislativ este tot mai mare?

Daniel Cîrstea: Am început 2018 fără Guvern, însă vom face ceea ce știm mai bine. Este posibil să vedem un plus de 30%, însă ce pot să spun cu siguranță este că ritmul de creștere va fi double digit, atât la nivelul vânzărilor anuale, cât și dacă vorbim despre vânzările like-for-like. În al doilea rând trebuie să fim mult mai aproape de client în termeni de ce simte el vizavi de magazinul nostru și al treilea element este dezvoltarea logisticii care ne permite să venim cu toate proiectele legate de extindere.

Sunt tot mai multe discuții despre intrarea unui nou jucător în piață. Cât de mult v-ar afecta o astfel de mișcare?

Daniel Cîrstea: În fiecare an sunt discuții despre o potențială intrare în piață. Dacă vorbim despre o intrare greenfield cu siguranță va fi dificil dacă avem în vedere nivelul actual de dezvoltare al celorlalți retaileri. Eu sunt însă de părere că orice intrare creează competiție și asta nu se traduce decât prin plus valoare.

Comerțul cu alimente, băuturi și tutun, plus de 7,5% în ianuarie

$
0
0
cos de cumparaturi

Vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat în luna ianuarie o creștere de 7,5% ca serie brută și un avans de 8,5% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, anunță Institutul Național de Statistică.

Față de luna decembrie a anului trecut, vânzările au înregistrat un declin de 24,7% ca serie brută și au scăzut cu 0,1% ajustat sezonier în inauarie 2018.

Per ansamblu, volumul vânzărilor cu amănuntul , cu excepția vânzărilor de autoturisme a raportat pentru luna ianuarie lui 2018 o creștere de 11,1% ca serie brută, respectiv 11,4% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

 

A 18-a ediție a Conferinței Progresiv este sold out

$
0
0
Conferinta Progresiv

Peste 450 de profesioniști din retail, industria bunurilor de larg consum și domeniile conexe au confirmat prezența la cea de-a 18-a ediție a Conferinței, evenimentul fiind sold out. Conferința Progresiv, evenimentul de referință al pieței FMCG românești aduce trei zile pline de insigturi, prezentări în exculivitate și oprtunități de networking cu profesioniști de top și se va desfășura anul acesta în perioada 14-16 martie 2018, la Hotel Internațional, Sinaia.

Tema evenimentului, Beyond Borders, aduce în discuție principalele direcții care trebuie urmate de jucătorii din retail și FMCG pentru a-și duce businessurile într-o nouă zonă, dar vom vedea și dacă strategia unor jucători de a-și depăși limitele a reprezentat o carte câștigătoare. Mai jos regăsiți câteva insighturi din programul ediției.

The Big Picture

Ziua de 15 martie va fi deschisă de o serie de prezentări și studii ce vor creiona o radiografie a economiei regionale și locale, aducând în prim plan direcțiile care ar putea susține creșterea în 2018, dar și riscurile externe care ar putea impacta evoluția acestora.
• Alfonso Velasco Tamames, Research Analyst Europe, The Economist Intelligence Unit;
• Pambos Charalambous, Director Global Services Eastern Europe, Middle East, Africa, Nielsen;
• Ionuț Dumitru, Președinte, Consiliul Fiscal.

The Local Landscape

În ultimii doi ani pârghiile care au susținut dinamica industriei bunurilor de larg consum au fost volumul și fenomenul de uptrade, pe fondul unei expansiuni accelerate în retailul modern. Care vor fi pe mai departe driverele de creștere în contextul fiscal actual? Cum pot jucătorii din piață să dezvolte categoriile în funcție de nevoile și aspirațiile consumatorului ? Cât de importantă este proximitatea în ecuația consumator-retailer? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care așteaptă un răspuns de la specialiștii ancorați în realitatea locală.
• Dan Badin, Tax Partner, Deloitte România;
• Raluca Răschip, Consumer Goods & Retail Director, GfK România;
• Dan Balica, Food & Nutrition Analyst, Euromonitor International.

Best Practices

Sesiunile aplicate de Smart Retailing și Smart Shopper Activations vor completa programul zilei de joi cu studii de caz și proiecte de succes din piață. Pe scenă vor uca nume cu notorietate în industrie precum, Gilles Antoine, Country General Manager L’Oreal România, Răzvan Botezatu, Commercial Excellence Manager Coca-Cola HBC România, Ioan Ungur, Director Vânzări Albalact, Ionuț Ilie, Customer Development Director Unilever SCE, Cristina Cărămizaru, Trade Marketing Manager OFF Premise Snacks PepsiCo România, Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions și Nicolae Costea, Director Național de Vânzări IKA/Horeca/Traditional Trade Alexandrion Group.

Ziua de joi va fi încheiată de Ray Gaul, Senior Vice President European Retail, Kantar Consulting cu o prezentare în exclusivitate – Channel Blurring in Grocery Retail. Prezent pe scena Conferinței Progresiv, Ray va încerca să răspundă la întrebarea ”Cum schimbă estomparea diferențelor dintre canale modul în care încercăm să construim o viață mai eficientă pentru consumatori?” Iar acest lucru vine în contextul în care discounterii devin destinații pentru achizițiile planificate, hypermarketurile atrag cumpărăturile de impuls, farmaciile devin supermrkturi de produse organice, magazinele de proximitate devin restaurante, iar magazinele online achiziționează retaileri fizici.

Retail Talks

Conferința Progresiv vine pe 16 martie cu un line-up inedit și cu două elemente de noutate: veți afla în premieră ce înțelege consumatorul cu adevărat din eforturile de comunicare depuse de retaileri și cum filtrează informațiile primite, dintr-un studiu realizat în exclusivitate de Ipsos România și prezentat de Alina Stepan, Managing Director. În plus, retaileri de top din peisajul local sunt invitați să răspundă provocărilor editorilor Progresiv cu privire la viziunile lor de business, planurile de investiții pentru 2018 și rezultatele celor mai recente proiecte implementate în businessul lor. Pe scenă vor urca Adrian Nicolaescu, VP Marketing Mega Image, Bogdan Lupu, Head of Digital Marketing Carrefour, Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing Metro Cash & Carry România și Valer Hancaș, Manager Corporate Affairs & Communication Kaufland România.

Ediția a 18-a a Conferinței Progresiv se bucură de susținerea unui număr mare de parteneri.

Platinum Partners: Maresi Foodbroker, HL Display, Haagen Dazs, Selgos, Kamis, Alexandrion Group;
Gold Partners:  Zuzu, Ursus Breweries, Ad Production, Sam Mills, Kaufland, GSK, Mercury360, Caroli;
Silver Partners: Imersia, Hochland, Domeniile Sâmburești, UP România, Alpro, International Bloemen, ETI, DS Smith, Gramma, BAT, Penny Market;
Beverage Partner: Coca-Cola HBC România;
Coffee Partner: JDE;
Solutions Partners: Update, Horizon.
Branding Partner: Inoveo.

 


Carrefour face angajări prin Facebook Messenger

$
0
0

Retailerul Carrefour România aduce inovația în recrutare și lansează primul chatbot al magazinului, disponibil 24/24. Noua opțiune este disponibilă în aplicația Facebook Messenger și are trei secțiuni - Cariere, Magazine și Sesizări. Astfel, ChatBot-ul Carrefour oferă utilizatorilor posibilitatea căutării unui job în interiorul companiei cu asistență pe tot parcursul procesului de aplicare, dar și informații despre magazinele Carrefour din proximitate. În plus, funcționează ca platformă de feedback, în interacțiunea dintre utilizatori şi companie, în timp real.

„Mediul online este folosit ca mijloc de promovare şi de comunicare directă cu clienții,  iar acum, și cu viitorii noștri colegi care au la dispoziție ChatBot-ul Carrefour România, cea mai recentă inovație a companiei pentru recrutarea în mediul online. Astfel, candidații pot afla informații despre oportunitățile de carieră din cadrul unuia dintre cei mai mari și atractivi angajatori din retailul românesc, într-un mod prietenos, rapid și eficient.”, spune Ana Krasovschi, Director Resurse Umane Carrefour România.

În secțiunea Cariere, candidații pot aplica simplu și rapid pentru un post în cadrul companiei, în funcție de locație, dar și de preferințe în ceea ce privește formatul de magazin. Ofertele de job sunt actualizate în timp real și utilizatorii au posibilitatea să aplice pentru un punct de lucru, indiferent dacă există sau nu o poziție vacantă, urmând să fie contactați în momentul în care un post devine disponibil.

Mai mult, chatbot-ul oferă asistență și clienților care își doresc să localizeze rapid unitățile Carrefour prin secțiunea „Magazine”, care listează rezultate din proximitatea utilizatorului, precum adresa, programul sau alte informații de contact. De asemenea, clienții au posibilitatea să vadă cataloagele cu produse, să-și optimizeze ruta până la cel mai apropiat magazin sau să vadă locația magazinului selectat, prin Google Maps. Cea de-a treia secțiune are rolul de a eficientiza sugestiile sau sesizările referitoare la experiențele clienților în cadrul unităților din rețeaua Carrefour.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu agenția Centrade | Cheil, agenția digitală a Carrefour. Toate cele trei zone importante din acest proiect au fost asigurate de către agenție: designul de produs, dezvoltarea și comunicarea acestuia către publicul larg.

 

Lidl deschide un magazin cu format nou în Sighișoara

$
0
0

Retailerul german Lidl continuă investițiile în România prin inaugurarea, în data de 8 martie, a primului magazin din Sighișoara. Magazinul are un format unic în portofoliul Lidl, special realizat pentru a se încadra în specificul arhitectural al orașului. Noua unitate va fi situată pe Str. Gheorghe Lazăr nr. 6, iar odată cu deschiderea sa, vor fi create aproximativ 20 de noi locuri de muncă.

Magazinul va avea o suprafață de 1.368 m² și peste 120 de locuri de parcare, iar orarul de funcționare a noii unități va fi următorul: între 7:30 și 21:00, de luni până sâmbătă, iar duminică, între 8:00 și 20:00.

Printre elementele arhitecturale distincte, se numără fațada realizată din cărămidă aparentă și acoperișul din țiglă. Deși aspectul exterior al unității este inspirat de arhitectura specifică orașului, procesul de construcție a noului magazin a fost adaptat la cele mai noi standarde de sustenabilitate. Proiectul a fost realizat de către Lidl în colaborare cu un antreprenor general român și cu sprijinul autorităților locale.

Deschiderea noului magazin îi așteaptă pe clienți cu promoții și acțiuni speciale. Astfel, în ziua inaugurării, vor fi reduceri de peste 20% la articole nealimentare, dar și la cele alimentare, precum mezeluri, lactate, dulciuri și altele.

Discounterul Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este unul dintre retailerii de top din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial. 

În România, Lidl a încheiat anul 2016 cu vânzări de 5,57 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul precedent, rezultat care îl plasează pe poziția a treia în topul celor mai mari retaileri în funcție de cifra de afaceri.

Magazinul cu peste 700 de produse alimentare fără ambalaje din plastic

$
0
0

Cel mai recent supermarket Ekoplaza inaugurat în Amsterdam ne arată un exemplu de bune practici în ceea ce privește ambalajele din plastic, găzduind un culoar cu peste 700 de alimente fără astfel de ambalaje.

Totuși, cu ce au înlocuit proprietarii magazinului materialul atât de nociv pentru mediul înconjurător? Ei bine, produsele alimentare sunt expuse în recipiente din sticlă, metal și carton, precum și în alte materiale ce pot fi reciclate.

Produsele din secțiunea „fără plastic” sunt: carne, orez, sosuri, lapte, ciocolată, iaurt, fructe și legume proaspete.

Lanțul de magazine Ekoplaza are în plan ca, până la sfârșitul anului, toate cele 74 de magazine din Olanda să dețină un astfel de culoar.

„Culoarul fără plastic reprezintă o piatră de temelie importantă pentru un viitor mai luminos al alimentelor și băuturilor”, a declarat Erik Doing, director executiv al rețelei.

La nivel global, oamenii folosesc mai mult de un milion de sticle din plastic pe minut, mai ales pentru apa potabilă, potrivit site-ului Ekoplaza. Cifrele sunt îngrijorătoare când vorbim despre reciclare, mai puțin de 9% din aceste sticle fiind reciclate.
 

Discounterul Aldi, expansiune puternică în China

$
0
0

Discounterul german Aldi Süd are în plan extinderea pe piața din China și vizează deschiderea a circa 50 de sucursale, scrie presa germană.

Acesta este unul dintre cele mai mari planuri de expansiune din istoria companiei, retailerul reunind deja o echipă ce urmează să se ocupe de extinderea pe piața chineză.

Aldi Süd a deschis deja primul magazin online în China, pe platforma Tmall, care este condusă de grupul Alibaba din China.

La sfârșitul anului trecut, Discounterul german Aldi Süd a anunțat că intenționează să aloce aproximativ 3,5 miliarde de dolari în dezvoltarea rețelei de magazine, reprezentând cel mai mare program de investiții din istoria companiei.

Potrivit Lebensmittel Zeitung, investiția va fi direcționată prioritar către expansiunea rețelei până în 2019 și cel mai probabil va impacta profitabilitatea companiei. Aldi are în prezent peste 10.000 de magazine în lume și afaceri de 50 de miliarde anual.

Rewe face investiții în online și deschide noi centre logistice

$
0
0

Grupul Rewe își extinde serviciile online și investește și în îmbunătățirea capacităților sale logistice, scrie presa internațională.

Astfel, serviciile online ale companiei vor fi extinse, obiectivul fiind acela ca Rewe să deservească fiecare oraș din Germania. Grupul german nu a oferit încă detalii privind calendarul noilor investiții. 

Odată cu lansarea Amazon Fresh pe piață, în 2017, retailerii germani au început să își intensifice eforturile online, iar acest ultim anunț al Rewe demonstrează angajamentul său față de online. În ultima vreme, compania și-a mărit gama de produse disponibile online, adăugând mai mulți furnizori.

Pe lângă extinderea serviciului său online, Rewe investește și în capacitățile sale de logistică, cu intenția de a construi șapte centre logistice automate. Acestea vor fi localizate pe întreg teritoriul Germaniei, fiind amenajat câte un centru în fiecare regiune. Acolo unde există deja centre, Rewe va investi în modernizarea acestora.
 

Obiectiv 2022 Lidl Irlanda: reducerea plasticului din ambalaje cu 20%

$
0
0

Lidl Irlanda a anunțat obiectivele noi privind reducerea plasticului din ambalajele proprii, ca parte a unei strategii mai ample de sustenabilitate. Astfel, până în 2022, discounterul urmărește să reducă volumul de ambalaje din plastic cu 20%, iar până în 2025, obiectivul este ca 100% din ambalajele pentru produsele marcă proprie să fie reciclabile, reutilizabile sau regenerabile.

J.P. Scally, directorul general al Lidl Irlanda și Irlanda de Nord, a declarat că „a ascultat feedback-ul de la clienții Lidl, care solicită mai multe ambalaje reciclabile și mai puține din plastic”.

„Ne focusăm asupra problemei ambalajelor din plastic în contextul angajamentelor noastre de sustenabilitate și credem cu tărie că abordarea noastră circulară va oferi o soluție viabilă pe termen lung, fără a compromite în vreun fel capacitatea noastră de a oferi clienților o valoare excepțională”, a adăugat acesta.

Lidl este în prezent pe locul 4 în topul retailerilor din Irlanda, potrivit celor mai recente date de la Kantar Worldpanel. Parte a grupului Schwarz, Lidl este unul dintre cei mai importanți retaileri europeni, operând mai mult de 10.000 de magazine în 27 de țări. Retailerul german a încheiat anul financiar 2015/2016 cu afaceri de 64,6 miliarde de euro.

 

Cine sunt câștigătorii Progresiv Awards 2018

$
0
0
Castigatorii Progresiv Awards 2018

Competiția Progresiv Awards 2018 și-a desemnat câștigătorii în cadrul Galei Progresiv Awards desfășurate la Casino Sinaia, în seara de 15 martie, care a reunit peste 450 de profesioniști din retail & FMCG. Singura companie care a plecat acasă cu trei trofee a fost Mega Image, care a obținut cele mai multe voturi la categoriile „Best International Retailer”, „Best New Store” cu conceptul Mega Apetit, dar și trofeul pentru „Best CSR Project”. Coca-Cola HBC a câștigat pentru al doilea an consecutiv trofeul la categoria ”Best FMCG Supplier”, în timp ce Annabella a fost desemnat “Best Local Retailer”.

Berea Timișoarea Nepasteurizată, produs aflat în portofoliul producătorului Ursus Breweries, a fost câștigătorul la categoria ”Best New Food Product”, iar Deodorantele Gerovital Plant (Farmec) au fost desemnate ”Best New Non-Food Product”.

La categoria ”Best In-Store Project”, cele mai multe voturi a obținut proiectul Staropramen Piano Bar by Bergenbier. La rândul său, Interbrands Marketing&Distribution a obținut tofeul pentru ”Best Distribution Company”.

După o luptă strânsă, la categoria ” Outstanding Leadership”, câștigătorii trofeului Progresiv Awards au fost, la egalitate Irina Măndoiu, Directorul General Adjunct al producătorului Albalact și Vasileios Stavrou, CEO Mega Image.

Iată clasamentele finale la Progresiv Awards 2018:

Best Project In-store

  • CÂȘTIGĂTOR: Staropramen Piano Bar [Bergenbier]
  • Ciocolata Neplictisitoare - Pantofi Neplictisitori [Heidi Chocolat]
  • Dero 2în1 e unul pentru doi [Unilever SCE]
  • Berăria Profi [Bergenbier]
  • Raftul tău regulile tale [Pronto Mobile]

Best CSR Project

  • CÂȘTIGĂTOR: Donarea de sânge [Mega Image & Centrul de Transfuzii]
  • Fii în inima lor pe viață [Sistemul Coca-Cola în Romania și Asociația Salvați Copiii]
  • Atlantic4 [Kaufland România & Hospice Casa Speranței]
  • Poftă de carte [Carrefour România & Asociația Ovidiu Ro]
  • Școala Zero Waste 2017 [Lidl România & Asociația EcoStuff România]

Best Distribution Company

  • CÂȘTIGĂTOR: Intrebrands Marketing&Distribution
  • Aquila
  • Whiteland Sales and Marketing
  • DRIM Daniel
  • Amigo & Intercost

Best New Store

  • CÂȘTIGĂTOR: Mega Apetit Store
  • Kaufland Barbu Văcărescu
  • Zanfir Hypermarket
  • Annabella Concept Store
  • MyAuchan Petrom București Militari

Best New Non-Food Product

  • CÂȘTIGĂTOR: Deodorantele Gerovital Plant [Farmec]
  • Zewa Hârtie Igienică Umedă [Essity Sca Hygiene]
  • Dove Baby [Unilever]
  • Sensodyne Rapid Relief [GSK]
  • Mop Spray 2 in 1 [OTI]

Best New Food Product

  • CÂȘTIGĂTOR: Timișoareana Nepasteurizată [Ursus Breweries]
  • Eticheta Curată [Cris-Tim]
  • Apa Alcalină Aquavia [Sam Mills Distribution]
  • Pâinea Chef Gourmand 7 Semințe [Vel Pitar]
  • Ouă Ochioase și Ouă Inimoase [Agricola]

Best Local Retailer

  • CÂȘTIGĂTOR: Annabella
  • Zanfir
  • Diana
  • Paco Supermarket
  • Praxis

Outstanding Leadership

  • CÂȘTIGĂTORI: Irina Măndoiu [Albalact] & Vasileios Stavrou [Mega Image]
  • Grigore Horoi [Agricola Internațional]
  • Daniel Cîrstea [Profi Rom Food]
  • Cornel Cărămizaru [FrieslandCampina]

Best FMCG Supplier

  • CÂȘTIGĂTOR: Coca-Cola HBC România
  • Ursus Breweries
  • Unilever SCE
  • Farmec
  • Cris-Tim

Best International Retailer

  • CÂȘTIGĂTOR: Mega Image
  • Kaufland
  • Carrefour
  • Auchan
  • Profi Rom Food

Rezultatele detaliate despre procentele obținute de finaliști pot fi accesate aici.

Progresiv Awards a pornit din dorința de a evidenția oamenii, organizațiile, brandurile și proiectele de succes din piața de FMCG care stabilesc tendințele și contribuie la dezvoltarea industriei, precum și rolul parteneriatelor între retaileri și furnizori. Competiția a vizat companii, branduri și produse, manageri și antreprenori activi în retailul bunurilor de larg consum din România de cel puțin 12 luni.
Mecanismul stabilirii finaliștilor și câștigătorilor Progresiv Awards a fost unul simplu, transparent și obiectiv. Competiția a presupus trei etape: nominalizările (venite din partea profesioniștilor din industrie), validarea nominalizărilor și stabilirea finaliștilor în Consiliul de Specialiști și votarea, realizată încrucișat. Astfel, premiile pentru furnizori au fost acordate pe baza voturilor retailerilor, iar cele pentru retaileri pe baza voturilor furnizorilor. Votarea s-a realizat prin linkuri unice, acestea garantând faptul că o persoană poate vota o singură dată, deoarece ele devin inactive după finalizarea chestionarului de votare. În total, au fost înregistrate aproximativ 5.600 de voturi pentru cele 10 categorii în competiția Progresiv Awards 2018.
Research Partner în proiectul Progresiv Awards este compania de cercetare de piață Ipsos România, iar partenerul care a creat brandingul și identitatea vizuală este Inoveo.

Mai multe detalii despre Progresiv Awards găsiți pe site-ul dedicat, www.progresivawards.ro.


Avantajele retailerilor independenți în competiția cu jucătorii internaționali

$
0
0
Cumparator in magazin

Nu de puține ori auzim discuții legate de prăbușirea comerțului independent sau cum îl mai numim noi, „tradițional”, din cauza expansiunii marilor jucători. Dacă ne uităm însă la alte țări europene dezvoltate, dar și cu tradiție culinară, situația este departe de a fi așa. Consider că este doar un semnal de alarmă pentru retailerii independenți care trebuie să facă un „turnaround”, o schimbare cu adevărat a modului în care gândesc și pun în practică comerțul, folosindu-se mai mult de avantajele pe care le au față de comerțul modern.

În ciuda aparențelor, aceste avantaje există, dacă gândim un alt model de business. Am spus de mai multe ori că o încercare de a copia la scară mai mică un hypermarket este o mare greșeală. Nu sunteți nici relevanți, nici competitivi. Însă, dacă marii comercianți au ajuns să fie preocupați de extindere pe formate mici de magazine înseamnă că acest potențial nu doar există, ci aveți șanse uriașe pentru a avea succes.
În cele ce urmează voi enumera câteva din avantajele pe care le aveți, cu precizarea că toate aceste modele trebuie gândite și ca inițiative strategice, în spatele cărora ar trebui să existe obiective și bugete.

1. Libertatea și rapiditatea în decizii

Faptul că sunteți o afacere de familie sau o companie mică, vă dă avantajul de a discuta direct și deschis, de a lua decizii rapide legate de business. Nu aveți birocrație, proceduri greoaie, structuri complexe și niveluri ierarhice de aprobări. Dacă ați decis modificarea businessului puteți trece facil la implementare. Normal că trebuie să faceți calcule și analize de fezabilitate, dar aveți libertatea de a testa și de a vă mișca rapid și chiar de a face ajustări pe parcurs fără ca cineva să vă judece că nu țineți de planul aprobat inițial.

Cu cât încercați mai multe lucruri noi, cu atât veți ști mai repede ce funcționează pentru clientul dvs. și, mai mult decât atât, puteți însuși feedback-ul clientului rapid, fără ședințe interminabile, alinierea diverselor departamente pe procese și multe aprobări. De asemenea, aveți șansa ca erorile pe care le-ați identificat să vă coste mai puțin decât ar fi costat un retailer modern.

2. Loialitatea echipei

Știm că sunt dificultăți în găsirea de resursă umană care să fie dispusă să muncească cu seriozitate și integritate și să învețe câteva lucruri esențiale pentru câștigarea clienților.

Cu toate acestea, nu aveți de recrutat sute de oameni așa cum se întâmplă în comerțul modern, ci doar câțiva. Șansa de a găsi ce vă doriți este mult mai mare pentru că recrutați puțini angajați, discutați direct doar cu persoane care se potrivesc stilului dvs. de management și profilul magazinului pe care îl operați. Numai de voi depinde însă dacă reușiți să îi loializați. Un angajat mulțumit va face tot posibilul să aveți și clienți mulțumiți. Cele mai multe nereușite în recrutări sunt din cauza alegerilor eronate de persoane și a lipsei de comunicare transparentă a responsabilităților, programului de lucru și salariului.

3. Structura organizatorică eficientă

Aveți mai puține niveluri ierarhice și nici nu aveți nevoie de tot felul de manageri. Asta facilitează comunicarea și execuția eficientă. Puteți vedea rapid erorile, dar și să le remediați în timp mai scurt fără să își dea prea mulți cu părerea. Aveți posibilitatea să vă avansați cei mai buni angajați dacă sunt în măsură să coordoneze și să motiveze echipa. Pe scurt:
-  Mai puține niveluri ierarhice facilitează comunicarea;
-  Echipă omogenă, loială, cu obiective comune prin asimiliarea corectă de valori, viziune, strategie și identificarea cu acestea ;
-  Ușurință în recrutare și pregătirea angajaților în timp mai scurt și eficient;
-  Mijloacele de motivare sunt mai aproape de
nevoile angajaților.

4. Formatele de magazine

Retailerii internaționali au formate standard pe care trebuie să le replice întocmai, cu dificultăți destul de mari de adaptare la regiune, zonă și profil consumator. Expansiunea teritorială se face de multe ori ca să atingă un număr de magazine bugetat și nu neapărat în cele mai potrivite zone. Sunt dificultăți și în a găsi terenuri și locații care să corespundă spațiului necesar pentru formatul de magazin pe care îl operează. Totodată, un upgrade al formatului, remodelare sau renovare, se obține destul de greu dacă nu a fost inclusă în bugetul anual de investiții. Cât despre formatele de magazine noi sau transformarea unui format de magazin, sunt inițiative care se aprobă foarte greu și sunt implementări de durată. Care sunt avantajele pe care le aveți la acest capitol?
-  Adaptare rapidă la nevoile zonei și profilului de consumator;
-  Concepte dezvoltate pe orice spațiu de vânzare, chiar și foarte mici, dar și oportunitatea de specializare pe o anumită categorie sau ocazie de consum;
-  Orice modificare de format se poate face într-o perioadă scurtă și aveti posibilitatea de a testa fără costuri majore;
-  Flexibilitate în inovație. Clienții sunt în permanentă căutare de nou, iar piața este încă în fază incipientă pe concepte speciale; vă puteți inspira din exemple de „best practice” din Europa și nu numai;
-  În cazul în care nu sunteți dispuși să riscați cu un nou format de magazin puteți prelua francize de la retailerii internaționali;

5. Optimizarea sortimentației 

Indiferent câte categorii de produse aveți, din fericire, deciziile de actualizare nu depind de minim 10 persoane. Aveți luxul de a lista produse noi chiar și de pe o zi pe alta, ceea ce în retailul modern nu se întâmplă din cauza proceselor interne și a numărului de departamente și persoane implicate în decizie și implementare. Și pentru că o adaptare eficientă depinde de ceea ce își doresc consumatorii, aveți privilegiul de a obține feedback chiar de la ei, le puteți asculta doleanțele și puteți alinia rapid sortimentația la aceste doleanțe.
Până la urmă, în comerțul de proximitate se poate aplica cu adevărat zicala „clientul nostru, stăpânul nostru”. În funcție de profilul clientului și formatul de magazin pe care îl operați, aveți câteva avantaje pe care nu le pot accesa cei din comerțul modern:
-  Acces la producători români și la produse tradiționale românești cu producție limitată, manufactură artizanală;
-  Modificarea și adaptarea sortimentației la trenduri și profilul clientului;
-  Flexibilitate în lansări / sezoniere / lichidari stoc;
-  Rapiditate în ajustarea sortimentației;
-  Managementul facil al stocurilor și pierderilor;
-  Adaptare la „bune practici”;
-  Adaptarea sortimentației la spațiul de vânzare.

6. Merchandising inovativ

Nu există limite în concept, design, mobilier, culori și asta pentru că nu trebuie să vă încadrați într-un standard. Puteți acorda o atenție sporită la detalii legate de vizibilitate și accesibilitatea produsului. Puteți evidenția ceea ce este cu adevărat de interes pentru clienți, puteți atrage prin categorii „vedetă”. Și chiar dacă pare că nu aveți spațiu să faceți ca rafturile să arate bine, puteți accesa consultanță în category management și merchandising la costuri mult mai mici decât retailul modern.

7. Servicii cu adevărat importante

Pentru că puteți interacționa cu clienții, aveți posibilitatea de socializare si de a transforma magazinul vostru într-o parte importantă a comunității.
Ce puteți face pentru a aduce plus valoare?
-  Puteți accepta comenzi telefonice și precomenzi sau puteți suna clienții atunci când primiți produsele pe care și le-au dorit.
-  Aveți posibilitatea de a acorda suport oamenilor în vârstă și cu nevoi speciale.
-  Puteți livra la domiciliu chiar în aceeași zi, maximizând astfel oportunitățile pe care le oferă momentele de consum;
-  Fiind într-o comunitate, puteți juca rolul unui bun vecin și vă puteți implica în activitățile sociale și de caritate ale comunității;
-  Puteți organiza degustări și evenimente care să fie de interes pentru clienți;
-  Aveți flexibilitate mai mare în a decide modalitățile de recompensă pentru clienții și angajații loiali.
Și cum subiectul legat de tehnologie oricum trebuie  abordat, o să spuneți că nu vă puteți permite tehnologia marilor retaileri. Păi, nici nu vă trebuie! Există pe piață softuri adecvate pentru businessurile mici care funcționează foarte bine. Aveți acces la specialiști, informații și soluții la prețuri mai mici și care vă pot ajuta în acest proces de schimbare și regândire a comerțului independent de proximitate.

Dacă aș putea să concluzionez avantajele pe care le aveți în câteva cuvinte, acestea ar fi: rapiditate, flexibilitate, comunicare, regionalitate, unicitate. Vă doresc un an plin de succes și vânzări maxime! 

Articol scris de Cătălina Aldea, Managing Director, Aldea Consulting
 

Creșterea pieței FMCG nu a mai venit anul trecut doar din expansiune

$
0
0
cos de cumparaturi in magazin

Expansiunea rețelelor internaționale pe formatul de proximitate nu mai este de ceva timp un element strategic „nice to have”. Cele 219 magazine inaugurate anul trecut pe acest segment reprezintă dovada cea mai clară. Însă cel mai puternic argument stă în spatele cifrelor realizate, în condițiile în care supermarketurile au ajuns să dețină 56% cotă valorică din vânzările industriei realizate în marile rețele de magazine, în creștere cu 8% față de 2016, arată datele celui mai recent raport al companiei RetailZoom. 

În ediția specială din luna ianuarie a revistei analizam în detaliu dinamica expansiunii în retailul modern, iar concluziile au fost cât se poate de clare. Efervescența s-a menținut în zona supermarketurilor și a proximității, segmente care au atras împreună nu mai puțin de 300 de inaugurări. Formatul de proximitate rămâne un pion esențial în strategia retailerilor, aici fiind operate 219 deschideri, în timp ce segmentul supermarket recâștigă teren cu cele 81 inaugurări operate anul trecut, cu 16 mai multe comparativ cu 2016. La polul opus s-au situat și în 2017 formatele de hypermarket (cu doar 5 inaugurări) și magazinele cash&carry. Aceste cifre nu vin decât să reconfirme primele date de piață, disponibile pentru 2017, care indică o creștere generală a vânzărilor de 15% în valoare în magazinele monitorizate de RetailZoom.

Principalul motor de creștere a fost reprezentat și anul trecut de segmentul supermarketurilor, care a reușit să avanseze în termeni like-for-like (comparativi, excluzând expansiunea rețelelor – n.red) cu 8%, în timp ce hypermarketurile bifează o creștere de 6%.

Cine sunt campionii creșterilor valorice?

Privind detaliat în cadrul principalelor grupe de produse, alimentele se află în continuare în topul celor mai mari creșteri ale vânzărilor valorice, cu o majorare de 17%, din care 8% pe un univers comparabil de magazine. Din nou, avansul cel mai mare înregistrat de această categorie poate fi observat tot pe segmentul supermarketurilor, unde creșterea este de 21%, în timp ce în cazul hypermarketurilor majorarea este de doar 12%.

Aici, cele mai mari creșteri vin din ouă (+38%), carne proaspătă cu gramaj fix (+31%), unt (+30%), brandy (+27%) și pâine ambalată (+26%). Topul mai cuprinde vodka (+23%), lapte (+22%), zahăr, înghețată, fructe și legume proaspete, fiecare dintre aceste categorii având un avans valoric de 20%. La polul opus, cele mai mici creșteri au fost înregistrate de ulei (+8%) și pâine ambalată în magazin (+1%). 

Segmentul „drug” (cosmetice, detergenți, îngrijire personală – n.red) și-a majorat vânzările valorice cu 10%, creșterea fiind mai pronunțată în formatul de proximitate (14%), în timp ce în cazul hypermarketurilor ritmul de creștere ajunge la 6%. O tendință care este vizibilă încă de anul trecut se referă la creșterea categoriilor complementare produselor de strictă necesitate. Astfel, pe prima poziție în clasament se află produsele de curățare a feței, cu o creștere de 25%, dintre care 16 procente pe univers comparabil, urmate de produsele de machiaj (+20%), șervețele pentru bebeluși (+18%), urmate îndeaproape de prezervative (+16%), balsamul de rufe și șervete de hârtie pentru bucătărie, fiecare cu un avans valoric de 14%. În schimb, deși per total au înregistrat o evoluție pozitivă, categorii precum șervețelele de masă, detergentul de rufe sau produsele de îngrijire a corpului au raportat un declin pe univers comparabil cuprins între -1% și -3%.

Evoluție sănătoasă în categoriile fructe și legume

Pentru că se numără printre segmentele cu cele mai importante creșteri în valoarea vânzărilor, merită să analizăm cu atenție performanța categoriilor fructe și legume la nivelul anului trecut.
În ceea ce privește evoluția valorii vânzărilor, cele două categorii au bifat anul trecut o creștere similară  - de 20%, în timp ce volumic (în kg) lucrurile stau diferit: legumele proaspete au înregistrat un avans de 17%, în timp ce fructele și-au majorat volumul vânzărilor cu 8%. De remarcat este faptul că ponderea promoțiilor în cele două categorii a scăzut cu 4% comparativ cu 2016, până la 36%. O sensibilitate ușor mai mare în privința activităților promoționale poate fi totuși observată în cazul legumelor (38% valoric, 43% volumic).
Dacă ne uităm la evoluția categoriei de fructe proaspete cele mai mari creșteri sunt înregistrate de mango (90%), avocado (66%) sau pomelo (44%), în timp ce în cazul kiwi avansul a fost unul moderat - 3%, grapefruit (4%), portocale (4%). Clementinele și lămâile au afișat o evoluție negativă, de -7%, respectiv -2%.

În cazul legumelor proaspete, în topul vânzărilor se află conopida (38%), urmată de pătrunjel (35%), vinete (31%) și mărar (31%). Creșteri frumoase, de două cifre, se pot vedea și în cazul castraveților (29%), roșiilor (29%), ciupercilor (28%) sau ardeilor (28%). În schimb, scăderi au fost înregistrate în cazul cepei (-9%) și al țelinei (-1%).

Un lucru este cert însă: cumpărăturile săptămânale în cazul celor două categorii de produse analizate au continuat să se mute ușor și sigur în formatele mari de retail, fenomen sesizabil în ultimul an și jumătate. Cel mai probabil această evoluție va continua, alimentată și de programele implementate de marile rețele de magazine în vederea susținerii producătorilor locali.

Cât de mult mai contează promoțiile?

Întrucât am amintit mai sus ce rol joacă promoțiile în cazul a două categorii-locomotivă pentru vânzările din retailul modern, este important de observat impactul pe care îl au acest tip de activități în dinamica vânzărilor. Astfel, dacă ne uităm la segmentul food, ponderea promoțiilor în valoarea vânzărilor a scăzut ușor de la 19% în 2016 la 17% anul trecut. Subcategoriile de alimente încă sensibile la activități promoționale sunt zahărul (39%), legumele proaspete (38%), fructele proaspete (36%), cafeaua (33%), berea (31%).
În segmentul drug, categoriile de produse care dețin cele mai mari ponderi sunt gelurile de duș (44%), detergenții de rufe (41%), pasta de dinți (40%), deodorantele (40%). Deși vorbim de procente importante, care nu scad sub 20% în cazul niciunei subcategorii, și în ceea ce privește acest segment se poate observa o diminuare a importanței promoțiilor, de la 37% pondere valorică în 2016 la 33% la nivelul anului trecut.

Răspunsul mărcilor private la creșterea puterii de cumpărare

Ponderea mărcilor private în vânzările FMCG din România s-a menținut și anul trecut sub media țărilor din Europa de Est (17%), fiind de peste două ori mai mică decât procentul înregistrat la nivelul Europei de Vest (30%). Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții marilor rețele comerciale, situația poate fi pusă pe seama continuării creșterii puterii de cumpărare și a orientării spre brandurile naționale, care în perioada post-criză au devenit aspiraționale pentru aceștia.

Deși în categoria food ponderea mărcilor private în valoarea vânzărilor a scăzut ușor anul trecut la 15%, față de 16% în 2016, există subcategorii unde acest tip de produse joacă încă un rol important. Acesta este și cazul ouălor (55%), uleiului (46%), sortimentelor de carne proaspătă (34%), laptelui (29%) sau a nucilor și semințelor (28%). La polul opus, mărcile private sunt mai puțin vizibile în cazul vinurilor (2%), berii (3%), legumelor proaspete (3%) și articolelor gastronomice pentru grătar, importanța scăzând spre 0% pentru fructe proaspete.

În ceea ce privește segmentul „drug”, ponderea private label a rămas constantă în ultimii doi ani, la 12%. Topul categoriilor unde cota mărcilor private rămâne ridicată este condus de prosoapele de hârtie pentru bucătărie (59%), urmate de șervețele pentru bebeluși (41%), hârtie igienică (40%). Procente de o singură cifră se pot observa în cazul unor articole precum șampon (4%), deodorant (2%), balsam pentru rufe (2%), detergenți de rufe (1%).

Război al prețurilor între supermarketurile din Belgia, Franța, Germania și Olanda

$
0
0
Plată cumpărături

Supermarketurile din Belgia afișează prețuri superioare celor din țările vecine, potrivit unei cercetări realizate de Price Observatory. Astfel, cumpărătorii din Franța, Germania și Olanda pot plăti chiar și cu 10% mai puțin față de belgieni.

Price Observatory a analizat prețul a 65.000 de produse identice din Olanda, Germania, Belgia și Franța, iar concluzia a fost că supermarketurile belgiene sunt mai scumpe. În medie, prețurile sunt cu 9,1% mai mici în Franța, cu 12,9% în Olanda și 13,4% în Germania.

Potrivit realizatorilor cercetării, există mai multe motive pentru aceste diferențe: taxele din Belgia sunt mai mari comparativ cu celelalte țări, respectiv un număr mai mic de locuitori conduce, de asemenea, la avantaje reduse pentru supermarketuri și, prin urmare, la prețuri mai mari.

Mega Image deschide în T2 primele magazine din Timișoara

$
0
0
Adrian Nicolaescu, VP Marketing Mega Image

După ce anul trecut Mega Image a inaugurat primele magazine din Cluj-Napoca, retailerul mai pune un oraș pe harta expansiunii. Astfel, în trimestrul al doilea, Mega Image va deschide primele magazine din Timișoara, a anunțat Adrian Nicolaescu, VP Marketing Mega Image pe scena Conferinței Progresiv.

”Lucrăm deja la magazine. În foarte scurt timp, undeva în Q2 2018 vom deschide primele magazine din Timișoara și urmează apoi și alte orașe importante din țară. Timișoara este un oraș care ne provoacă, am început să lucrăm acum un an și puțin și trebuie să spun că timișorenii sunt extrem de diferiți. Ne-a luat 20 de ani să putem ajunge în Timișoara și să fim exact așa cum timișorenii se așteaptă să fim”, a declarat Adrian Nicolaescu.

Mega Image opera la finalul anului trecut 595 de magazine, dintre care 510 în Capitală și 85 de unități comerciale în restul țării. În prezent, retailerul deține pe piața din Cluj 9 magazine (4 Mega Image și 5 Shop&Go) și o cotă de piață de 4,7%, potrivit datelor furnizate de companie.

În 2016, Mega Image a înregistrat o cifră de afaceri de 3,32 miliarde de lei, în creștere cu 21,32% față de anul precedent. Pentru 2017, retailerul estimează o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri.

Kaufland a început construcția primelor trei magazine din Chișinău

$
0
0
Kaufland

Retailerul german Kaufland a anunțat că a fost demarată construcția primelor trei magazine din Republica Moldova, în Chișinău, scrie presa locală. Anunțul a fost făcut de Marco Hossl, Directorul General al Kaufland România și Dona Răpciugă, directorul proiectului în Moldova la o întâlnire cu premierul Pavel Filip.

Compania intenţionează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova. Totodată, vor fi create cel puţin 1.000 de locuri de muncă în următorii 5 ani. În acelaşi timp, în viitor compania planifică să investească câte 30-50 de milioane de euro anual.

”Planul de dezvoltare al companiei Kaufland pentru Republica Moldova rămâne neschimbat la această etapă. Astfel, planificăm să deschidem cel puțin 3 magazine în Chișinău, dintr-un total ce poate ajunge la 15 magazine în Republica Moldova. Aceste cifre demonstrează că nu rămânem la nivel de intenție, ci punem în practică principiile noastre de activitate, unul major fiind dezvoltarea sustenabilă. Ne propunem să aducem în Republica Moldova servicii de retail modern, așa cum ne este specific și cum am obișnuit clienții din orice piață în care operăm”, au declarat anterior reprezentanții Kaufland pentru România.

Kaufland, parte a grupului german Schwarz, este unul dintre cei mai mari operatori din retailul alimentar european, cu peste 1.200 de magazine în șapte ţări (Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România). În România, retailerul deține o rețea de 118 magazine. În 2016 Kaufland a raportat o cifră de afaceri de 9,69 de miliarde de lei, marcând astfel o rată de creștere de 5,6%.

 

Viewing all 1782 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>