Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all 1782 articles
Browse latest View live

Detaliile din spatele planului major de transformare a Carrefour

$
0
0
Siglă Carrefour

Alexandre Bompard, CEO-ul grupului francez Carrefour, a anunțat detaliile planului de transformare a companiei pentru următorii cinci ani, intitulat generic „Carrefour 2022”, pe lista regăsindu-se eficientizarea operațiunilor de la sediul central, majorarea veniturilor obținute din zona de online și dezvoltarea de noi parteneriate în Europa și Asia.

”Am planuri mari pentru Carrefour: să devină liderul mondial în retailul alimentar oferindu-le clienților noștri zi de zi și în fiecare locație produse de calitate și la un preț rezonabil. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să ne reconstruim modelul de business, să simplificăm organizația și să încheiem noi parteneriate, să investim în formatele de magazine, să ameliorăm eficiența operațională, să construim un model omnichannel performant, și nu în ultimul rând, să dezvoltăm portofoliul de produse proaspete și bio, în principal sub brandul Carrefour.

Planul de transformare a retailerului francez este construit în jurul a patru piloni.

1. Simplificarea organizației

Primul pilon vizează „simplificarea organizației” prin „reducerea complexității” în cazul mai multor sedii centrale ale companiei la nivel mondial. Spre exemplu, sediul Carrefour din Boulogne, Franța, va fi închis, iar proiectul de a construi un nou sediu de 30.000 de metri pătrați în Essonne va fi abandonat, scrie LSA Conso. Această strategie va avea impact și asupra personalului, Carrefour având în plan să renunțe la 2.400 de angajați pe piața din Franța, ceea ce reprezintă circa un sfert din numărul angajaților pe care retailerul îi are în țara mamă. Potrivit Carrefour, acest plan este ”strict bazat pe voluntariat”.

Totodată, Carrefour a anunțat că intenționează să aibă o „politică mai deschisă” față de partenerii externi, în acest sens făcând public un parteneriat strategic alături de chinezii de la Tencent. În plus, Tencent și Tonghui vor deveni acționari importanți în cadrul Carrefour China. De asemenea, retailerul are în plan să încheie mai multe parteneriate pentru a profita de inovații și best practices din experiența unor startup-uri inovatoare și de puterea liderilor din anumite sectoare” acest lucru venind și în imaginea acordului semnat cu Fnac Darty pe zona de electro, dar și parteneriatul cu Showroomprivé pentru vânzările private online.

2. Productivitate și competitivitate

Al doilea aspect invocat de CEO-ul grupului Carrefour este legat de atingerea unor obiective ce țin de productivitate și competitivitate. Retailerul urmărește implementarea unui plan prin care vrea să economisească 2 miliarde de euro până în 2020. Cum ar trebui să realizeze acest lucru? Prin reducerea sortimentației cu peste 10%, dar și prin negocieri, profitând de prezența grupului în 30 de țări la nivel mondial. De asemenea, retailerul intenționează să-și raționalizeze achizițiile non-piață prin gestionarea strictă a cheltuielilor și specificațiilor, dar și o renegociere sistematică a contractelor istorice de către echipe dedicate la nivel de grup. 

Tot la capitolul eficientizare intră și gestionarea celor 273 de magazine Dia, pe care Carrefour intenționează în prima fază să le vândă, însă în cazul în care nu va fi găsit niciun cumpărător, magazinele vor fi închise.

Nu în ultimul rând, francezii au în plan investiții mai eficiente și mai bine direcționate. Astfel, începând cu 2018, Carrefour intenționează să investească 2 miliarde de euro pe an pentru a menține activele grupului și pentru a-și implementa ambițiile de transformare. Mai exact, retailerul intenționează să-și sporească semnificativ investițiile în zona de digital și să majoreze investițiile în furnizarea de canale orientate spre crearea unei aprovizionări omnichannel prin automatizarea platformelor de colectare a comenzilor.

3. Crearea unui univers omnichannel de referință

Pentru acest pilon strategic, francezii au în plan investiții în eficientizarea și atractivitatea canalului de hypermarketuri pe piața din Franța. Pentru a îmbunătăți eficiența acestui format Carrefour va adapta suprafețele de vânzare în funcție de potențialul zonelor. În plus, în plan apar și posibile parteneriate pentru a-și îmbunătăți sortimentația pe zona de non-food.

Pentru viitor,  francezii se vor baza pe supermarketuri și pe formatele de proximitate, acestea reprezentând motoarele de creștere a businessului. Astfel, Carrefour va deschide cel puțin 2.000 de magazine în următorii cinci ani și va investi în mod semnificativ în extindere în marile orașe europene. "Fiecare dintre aceste formate va participa activ la desfășurarea universului omnichannel al grupului, fiind un centru de pregătire sau livrare, un punct de retragere sau returnare pentru clienți", a precizat Bompard.

Grupul dorește, de asemenea, să accelereze dezvoltarea formatului cash & carry. Astfel, Carrefour va deschide 20 de Atacadão pe an în Brazilia începând din 2018, inclusiv 5 conversii din hypermarketuri anul acesta. În Argentina, vor fi investiți în marca Maxi, anul acesta 16 hypermarketuri urmând să fie remodelate sub acest brand. În plus, va continua declinarea acestor formate în Europa.

O investiție semnificativă, de 2,8 miliarde de dolari, va fi realizată de asemenea în dezvoltarea operațiunilor digitale și omnichannel ale companiei. Obiectivul? Vânzări de 5 miliarde de dolari din magazinele online, până în 2022. De altfel, ambiția francezilor este de a transforma Carrefour într-un jucător-cheie în comerțul online cu alimente, cu venituri de 5 miliarde de euro pentru grup și o cotă de piață alimentară de peste 20% în Franța până în 2022 .

4. Regândirea sortimentației

Ultimul pilon, dar nu cel din urmă vizează, sortimentația. Pe piața din Franța, Carrefour și-a setat o tință ambițioasă pentru produsele proaspete tradiționale, respectiv o creștere a cifrei de afaceri pe aceste segment de trei ori mai mare față de cea a tuturor celorlalte categorii și 1 milion de consumatori până în 2022. Pentru a atinge acest obiectiv, Alexandre Bompard a vorbit despre lansarea unui plan de agroecologie în 2018, valorificarea producțiilor locale, precum și dublarea numărului de angajați instruiți în produse proaspete.

Mai mult, "Carrefour se poziționează ca lider în democratizarea alimentelor ecologice și dorește să treacă de la o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro la 5 miliarde de euro până în 2022". În acest scop, Carrefour va generaliza zone dedicate alimentelor ecologice în magazinele franceze și își va extinde gama ecologică. Grupul își consolidează oferta ecologică online prin accelerarea dezvoltării brandului său specializat Greenweez.

Nu în ultimul rând, produsele marca proprie Carrefour vor juca un rol cheie în atingerea obiectivelor setate pe această direcție, în special printr-o gamă mai largă și o atractivitate mai mare a prețurilor.  "Aceasta este una dintre prioritățile strategiei companiei, care justifică dublarea inițiativelor de creare a unor mărci originale și foarte calitative. Carrefour face astfel o schimbare profundă, lansând o nouă politică de calitate care implică în special masificarea controalelor și eliminarea rapidă a tuturor substanțelor controversate ". Potrivit estimărilor, până în 2022, Carrefour ar trebui să realizeze o treime din vânzări prin produsele marcă proprie. 

Carrefour România a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 2,01 miliarde de euro, în creștere cu 7,7% față de 2016, potrivit raportului financiar publicat de companie. Aceasta este a doua cea mai mare creștere la nivel de grup, după performanța obținută de francezi în Argentina, unde retailerul a înregistrat un plus de 17,6% al vânzărilor like for like comparativ cu 2016. În prezent, Carrefour deține în România 317 magazine dintre care 33 hypermarketuri Carrefour, 231 supermarketuri (212 magazine Market si 19 magazine Express Orange), 42 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro.


Kaufland ajunge la 117 hypermarketuri în România

$
0
0
kaufland satu mare

Kaufland România deschide miercuri, 24 ianuarie, cel de-al doilea magazin din Satu Mare, pe str. Corvinilor, nr.1-3. Astfel, retailerul ajunge la o rețea locală cu un număr de 117 hypermarket-uri.

Magazinul, cu o suprafață de vânzare de 2.305 metri pătrați și o suprafață totală de aproximativ 4.500 mp, își așteaptă clienții cu o gamă variată de produse în fiecare zi de luni până sâmbătă între orele 7.30 – 22.00, iar duminică de la ora 8:00 la 20:00. Totodată, prin deschiderea acestui magazin, germanii de la Kaufland creează 90 de locuri noi de muncă în Satu Mare.

„Scopul nostru este să fim cu adevărat alături de clienți, fie că vorbim de un nou magazin mai aproape de casă sau de un sortiment de unde fiecare să poată alege ce i se potrivește, oferind întotdeauna calitate la prețuri reduse. Am investit mult în modernizarea experienței de cumpărături pentru clienții noștri, mai ales în ultimii ani, urmărind să o facem tot mai plăcută și mai simplă. Anul acesta, aniversăm 50 de ani de la deschiderea primului magazin în Europa. Astăzi, suntem bucuroși să oferim cel mai modern loc de cumpărături”, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs,  Kaufland România.

În incinta magazinului, clienții pot găsi următoarele spații comerciale: Fornetti Bakery and Coffee, farmacie Help Net Farma, TabacXpress, casă de schimb valutar și bancomat. De asemenea, noul magazin Kaufland pune la dispoziție și un punct Grill, prevăzut cu două case de marcat, unde clienții pot lua rapid o masă gustoasă.

Unitatea beneficiază de standarde înalte de amenajare și de cel mai nou design, recent implementat de Kaufland România în cadrul procesului național de modernizare a rețelei. Pentru o experiență a cumpărăturilor rapidă, navigarea prin magazin este eficientizată printr-un nou sistem de ghidaj prin pictograme ce semnalizează categoriile de produse sau servicii. Pentru facilitarea orientării, magazinul are o nouă segmentare a spațiului și a rafturilor, cu scurtături printre raioane.

Cu ocazia deschiderii, dar și în fiecare săptămână, locuitorii orașului Satu Mare se vor bucura de oferte speciale și un sortiment larg și variat de produse, cu accent pe prospețime și produse locale.

Kaufland, parte a grupului german Schwarz, este unul dintre cei mai mari operatori din retailul alimentar european, cu peste 1.200 de magazine în șapte ţări (Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România). În România, retailerul deține o rețea de 116 magazine. În 2016 Kaufland a raportat o cifră de afaceri de 9,69 de miliarde de lei, marcând astfel o rată de creștere de 5,6%.

Schimbarea la față a retailului modern

$
0
0
Cumpărător magazin

După un 2016 în care retailul modern a arătat primele semne de maturizare, anul trecut a urmat aceeași traiectorie, condimentată de data aceasta de decizii out of the box. Marii jucători au părăsit zona lor de confort și s-au orientat spre două zone fierbinți: comerțul de proximitate, acolo unde au avut loc cele mai multe inaugurări din 2017 și unde am văzut și cea mai mare deschidere spre noi concepte, respectiv retailul online, care a atras interesul unuia dintre liderii industriei. Dacă luăm în considerare și primele declarații ale principalilor jucători, 2018 va aduce mișcări cel puțin la fel de interesante.

Aproape 350 de magazine au fost inaugurate anul trecut de către cei mai importanți jucători din retailul modern, un avans considerabil – de aproape 100 de noi locații – comparativ cu 2016. Fiecare format a bifat la capitolul extindere, însă efervescența s-a menținut în zona supermarketurilor și a proximității, segmente care au atras împreună nu mai puțin de 300 de inaugurări. Formatul de proximitate rămâne un pion esențial în strategia retailerilor, aici fiind operate 219 deschideri, în timp ce segmentul supermarket recâștigă teren cu cele 81 inaugurări operate anul trecut, cu 16 mai multe comparativ cu 2016. La polul opus s-au situat și în 2017 formatele de hypermarketuri (cu doar 5 inaugurări) și cash&cary, unde singura investiție notabilă a aparținut Selgros, care a deschis la Bistrița un nou magazin în format compact. Cât privește formatul de tip discount, dacă la nivel european se află pe val, pe plan local s-a menținut constant, cu 37 de noi deschideri în comparație cu 2016 (+36).

Dacă analizăm și mai detaliat, trebuie să menționăm că Profi își păstrează titlul de cel mai expansiv retailer, adjudecându-și mai mult de jumătate din totalul deschiderilor de anul trecut (195). Clasamentul este completat de Mega Image, cu 69 de unități, respectiv Carrefour (+23), Lidl (+17), Penny Market (+15) și Auchan (+14). Pe „lista neagră”, cu zero deschideri, se află din nou Cora și Metro Cash&Carry.

Început de an timid. Chiar dacă se anunța un an liniștit, 2017 s-a precipitat spre final, când am asistat la o serie de mișcări interesante în retailul modern. Vorbim de pași notabili în afara zonei de confort pentru o serie de jucători importanți, care au decis să investească sume considerabile în lansarea de noi concepte și în remodelări curajoase.

Să ne îndreptăm însă atenția spre începutul lui 2017, când germanii de la Metro anunțau vânzarea ultimelor patru hypermarketuri Real pe care le mai dețineau în România către compania Terazone Enterprises. Este vorba de magazinele din Constanța, Suceava, Oradea și Arad, unități care nu au făcut parte din tranzacția de 250 de milioane de euro realizată în 2012, prin care Metro vindea 20 de magazine către francezii de la Auchan.

Începutul de an a adus și un nou concept de proximitate dezvoltat de francezii de la Carrefour. Express Orange, un format lansat inițial în Buzău, a venit în piață cu o sortimentație compactă și adaptată comerțului de proximitate și cu accent pe produsele de snacking, băuturi și servicii. Mai mult, odată cu demararea procesului de integrare al magazinelor Billa, conceptul a fost extins, mai multe supermarketuri fiind remodelate sub sigla Express Orange.

Cât despre strategia integrării rețelei Billa, principiul după care s-au ghidat cele două companii în acest proces a fost denumit „Best of Both”, mai exact formatul nou sub care au fost redeschise fostele magazine Billa a păstrat elementele cele mai potrivite din ambele tabere. Demarat în luna martie, procesul de remodelare a fost încheiat șapte luni mai târziu, în septembrie. Și pentru că tot am ajuns la capitolul remodelări de magazine, și Penny Market a finalizat la sfârșitul lunii august rebrandingul a șase dintre magazinele XXL Mega Discount, în timp ce celelalte două – localizate în Sibiu și Galați - urmează să fie vândute către competitori.

Pariul pe un  nou concept. În a doua jumătate a anului venea un alt anunț de calibru: Auchan deschidea primul magazin MyAuchan, în incinta stației Petrom Militari, de pe bulevardul Iuliu Maniu, din București. Acesta a fost primul pas spre comerțul de proximitate, retailerul operând la finalul lui 2017 11 astfel de unități, cu patru mai puține decât planificaseră inițial. Spre final de an, în luna decembrie, Auchan realiza a doua mutare strategică, de data aceasta spre segmentul de supermarketuri, achiziționând rețeaua OK Supermarket din București, formată din trei magazine. Unitățile au o suprafață cuprinsă între 150 și 500 de metri pătrați și au fost reamenajate după conceptul MyAuchan, cu o gamă de 2.000 – 5.000 de articole de la alimente proaspete, produse de băcănie, băuturi, produse congelate, snack, hrană pentru animale, produse BIO și produse de panificație. De altfel, reprezentanții Auchan anunțaseră în luna august că vor deschide până la finalul anului primul supermarket din România, în magazinul Bucur Obor din Capitală, proiect care nu a fost încă finalizat.

În aceeași perioadă, Kaufland, liderul industriei de retail modern, anunța lansarea unui nou concept pentru galeriile sale comerciale, ce include food court și open mall. Mai mult, retailerul a deschis un nou spațiu de cumpărături în exteriorul magazinului. După București, acest concept a fost multiplicat și în cazul magazinelor din Iași, acolo unde locațiile au în premieră fațade vitrate. Totodată, retailerul german a apăsat pedala expansiunii și în afara Capitalei, inaugurând magazine în Brașov, Craiova și Lugoj. O altă noutate care a venit de la Kaufland a fost deschiderea primului magazin într-un complex imobiliar, în Cluj-Napoca. Toate aceste noutăți dispun de cele mai noi concepte implementate de retailer în rețeaua sa, precum vitrină de produse to go, vitrină băuturi răcite, dar și brutărie repoziționată lângă raionul de legume-fructe.

Efervescență pe final de an. Finalul de an a aparținut Mega Image, retailer care a fost actorul a două mutări strategice: lansarea unui nou concept de magazine Shop&Go, sub care s-au regăsit toate unitățile comerciale deschise începând cu luna mai, respectiv lansarea propriului magazin online, în paralel cu continuarea colaborării cu eMag. Astfel, noul concept Shop&Go a adus schimbări atât la nivel vizual, cât și în ceea ce privește sortimentația. Mai mult, din 2018 toate cele 300 de magazine Shop&Go existente în piață înainte de lansarea noului concept vor intra în rebranding. În privința pariului pe online, platforma oferă acces la o gamă variată de produse, de la cele dry, proaspete și congelate, până la produsele din cornerele speciale, Wine Gallery și Equilibrum.

Selgros a anunțat și el extinderea pe formatul compact cu o nouă unitate la Bistrița, a treia după cele din Târgu Mureș și Alba Iulia, deschise în 2016. Magazinul are o suprafață de vânzare de 4.000 mp (față de cei 10.000 mp ai unităților standard Selgros). Structura acestuia integrează conceptul de piață definită de calitate și prospețime, adoptat de către companie începând cu 2014, cu legume și fructe, pește și fructe de mare, carne și produse de brutărie.

Pe de altă parte, Carrefour a mai venit pe finalul anului cu o altă premieră: deschiderea primului hypermarket al grupului francez în Vâlcea, singura pe acest format operată anul trecut.

Ce apare pe radarul lui 2018. Executivii celor mai importante rețele de retail modern cu care am discutat se arată optimiști cu privire la evoluția businessului în acest an, bugetul alocat investițiilor dublându-se în majoritatea cazurilor. Destinația? De cele mai multe ori extindere și modernizare.

Profi a pus pe listă investiții de cel puțin 50 de milioane de euro, sumă direcționată cu precădere în zona extinderii, în condițiile în care retailerul se va apropia în 2018 de pragul de 1.000 de magazine la nivel național.

Un buget dublu față de 2017 este pregătit și de liderul comerțului modern din România, Kaufland urmând să investească în modernizarea și extinderea rețelei locale. Retailerul are în plan zece noi magazine pentru 2018, potențial existând atât în București, cât și în orașe mai mici, context susținut și de afirmațiile executivului Kaufland România, potrivit căruia „în momentul de față este loc pentru 180 de magazine Kaufland” pe plan local.

Pe de altă parte, Lidl consideră că anul acesta polul expansiunii rămâne Bucureștiul, însă nu exclude nici orașele mici din strategia de dezvoltare, în condițiile în care se observă creșteri importante în Iași, Cluj, Arad, Brașov. În aceste condiții, discounterul are în plan circa 15 noi unități pentru 2018.

Pentru Penny Market, anul acesta stă sub semnul constanței, retailerul intenționând să deschidă un număr de 20-25 de magazine, în linie cu ritmul extinderii din 2017. La acest obiectiv se adaugă finalizarea remodelărilor (în 2017 au fost remodelate în conceptul Future Store 51 de magazine Penny Market) și extinderea depozitului din Turda.

Deși discret în ceea ce privește planurile pentru 2018, Carrefour mizează în continuare pe introducerea unor noi concepte în piață. De data aceasta vorbim despre Gourmet, un concept premium, care în prezent este disponibil în Italia, Spania și Polonia. Prima locație a fost aleasă ca ancoră pentru centrul comercial Afi Brașov.

Pe fondul acestor scenarii optimiste ne așteptăm să vedem și în acest an o amplificare a ritmului de expansiune, retailerii având puse la punct strategii care se întind pe o durată de până la zece ani. Potențial de expansiune există, iar puterea de cumpărare a românilor se va menține încă la un nivel ridicat ceea ce va alimenta trendul de premiumizare și în 2018. Întrebarea care apare însă este legată de cât de mare mai poate fi gradul de absorbție al pieței de retail modern pentru noi jucători și cât de mult rentează o investiție de tip greenfield într-o industrie în care fiecare metru pătrat de vânzare s-a transformat într-o mină de aur.

Ahold Delhaize și-a majorat vânzările cu 1,7% în 2017

$
0
0
Sigla Ahold Delhaize

Grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a încheiat anul 2017 cu vânzările de 62,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,7% față de anul 2016 la rate de schimb constante, potrivit raportului financiar publicat de companie.

În ceea ce privește performanța la nivel de regiuni, retailerul a raportat pentru Europa Centrală și de Sud-Est, zonă care include și România, un avans de 3,4%, vânzările atingând valoarea de 5,79 miliarde de euro. De altfel, aceasta este a doua cea mai mare creștere raportată la nivelul diviziilor de business după Olanda, unde Ahold Delhaize a înregistrat o creștere de 5% a vânzărilor anuale, până la 13,67 miliarde de euro.

Cât despre rezultatele raportate la nivelul trimestrului al patrulea, grupul olandezo-belgian a înregistrat în ultimul trimestru din 2017 vânzări de 15,8 miliarde de euro, marcând un avans de 1,6% prin comparație cu aceeași perioadă din 2016. Cea mai mare rată de creștere s-a înregistrat în Olanda, unde avansul a fost de 6,4%, în timp ce la nivelul regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, retailerul a raportat un avans de 2,3%, performanța în regiune fiind impactată de rezultatele negative obținute în Grecia.

Ahold Delhaize este unul dintre cele mai mari grupuri de retail la nivel internațional, deținând la finalul celui de-al treilea trimestru din 2017 6.593 de unități comerciale în 11 țări. În România, Ahold Delhaize este prezent prin rețeaua de magazine Mega Image. Compania, cu peste 10.000 de angajați, a încheiat anul 2016 cu afaceri de 4,32 de miliarde de lei, raportând o majorare de 21% prin comparație cu anul 2015. La finalul anului trecut, Mega Image număra la nivel național 596 de magazine.

Profi deschide încă patru unități și ajunge la 170 de magazine Loco

$
0
0
profi bucecea

Profi, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns la zece deschideri în retailul modern în această lună. Ultimele patru unități au fost inaugurate în Bucecea, București, Popești-Leordeni și Iași.

Noul magazin Profi deschis la Bucecea, Botoșani, este al 170-lea inaugurat în formatul Loco. Adresa magazinlui este Calea Națională, nr.70-72, bl. A4-A6 pe o suprafață totală de 335 mp, din care sala de vânzări acoperă 241 mp.

Unitățile din celelalte orașe sunt deschise în format City. Cea din București se găsește în sectorul 4, pe str. Cercetătorilor, nr. 9, și are o suprafață totală de 175 mp, suprafața de vânzări fiind de 112 mp.

Magazinul din Iași se află pe B-dul Carol, nr. 5, și se întinde pe o suprafață totală de 335 mp, din care sala de vânzări este de 238 mp.

Prima unitate Profi din Popești-Leordeni, județul Ilfov, se află pe str. Drumul Fermei, nr. 34, și are o suprafață totală de 168 mp, suprafața de vânzări măsurând 112 mp.

Cu 705 magazine prezente în 384 de localități, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Retailerul a încheiat anul financiar 2016 cu afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent, iar pentru 2017 retailerul estimează că va atinge pragul de 1 miliard de euro.
 

Kaufland, pariu de 200 de milioane de euro pe creștere în 2018

$
0
0
Marco Hößl, CEO Kaufland România

Cursa anului 2018 pentru retaileri nu pare a fi lipsită de obstacole. Cu toate acestea, Marco Hößl, CEO-ul Kaufland România, vorbește despre viitor cu siguranța unui pilot de Formula 1. Iar retailerul german își va asigura pole-position-ul prin deschiderea de noi magazine, un buget de investiții dublu față de 2017 și menținerea pariului pe prospețime și produse locale. 

Cum arată radiografia retailului în 2017 din perspectiva dumneavoastră? Care au fost cele mai importante tendințe pe care le-ați remarcat?
Marco Hößl:
Cine a renunțat să își dorească să devină mai bun, acela a încetat deja să fie bun. Toată lumea vorbește despre digitalizare, un fenomen care vine spre noi asemenea unui val imens. Sunt de părere că în spatele acestuia se ascunde deja o avalanșă mult mai mare și anume necesitatea de a acționa sustenabil. Cine aleargă după mai multe trenduri nu apucă să devină el însuși un trendsetter. Este mult mai ușor să dirijezi un trend într-o direcție în care acesta oricum se îndreaptă. Important este ca atributele cunoscute precum prospețimea, sortimentul, atmosfera și amabilitatea față de clienți să primească câte un tuning din când în când. Un astfel de tuning s-a putut observa și în orientarea spre sortimente locale. Achiziția de produse locale a fost mereu o prioritate pentru Kaufland. Ne-am orientat și mai mult spre România și amintesc doar câteva proiecte: programul Global GAP, carnea de porc românesc la raft, marcă proprie K-Vreau din România. 2017 a fost anul în care toți au înțeles că micul fermier român își poate vedea recolta pe raftul hypermarketurilor.
2017 a fost și despre dinamism și pentru noi asta înseamnă să fii mai mult decât un hypermarket.

Aceasta este partea frumoasă, însă dacă ar fi să numiți câteva pietre de încercare, care ar fi acestea?
Marco Hößl:
Retailul este ca Formula 1. Dacă brusc se schimbă regulile, mâine nu va câștiga o echipă necunoscută. Pentru a deține pole-position în cursă trebuie să faci o figură bună deja în sesiunea de antrenamente. Provocările vin și pleacă, dacă mai întâi încerci să găsești soluții în loc să dai vina pe alții, vei constata că mereu există o soluție pentru orice.
Din punctul meu de vedere, oportunitățile de a crește un business vin mereu atunci când înțelegi că nevoile clienților sunt reale. Anul acesta am bifat câteva momente importante: am pariat pe adaptabilitate maximă deschizând primul magazin estival pop-up într-un cort, primul magazin într-un complex imobiliar și vom deschide și prima locație dintr-un mall. Am remodelat magazinele Kaufland după un nou concept, în care am investit mai multe milioane de euro.

Dacă ne referim la evoluția businessului Kaufland în România care au fost cele mai importante momente din punctul de vedere al dezvoltării rețelei și cum se prezintă lucrurile la capitolul vânzări?
Marco Hößl:
În 2017 am bifat o serie de distincții care ne răsplătesc rezultatele ca echipă. Suntem singura companie care a obținut, pentru al doilea an consecutiv, titlul de angajator de top în România. De asemenea, nu este un secret pentru nimeni că suntem printre cei mai mari angajatori privați din România și, implicit, unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat. Spre exemplu, în 2016, contribuția a fost de peste 140 de milioane de euro. Suntem o firmă românească cu ADN nemțesc. Cât despre performanța financiară, și în 2017 creșterea va fi de două cifre.

Care sunt factorii macroeconomici care ar putea impacta piața de retail anul acesta?
Marco Hößl:
Personal mă bucur că salariul minim pe economie crește în continuare. Iar noi vom mări din nou salariul minim intern până în martie 2018. Astfel, salariul minim pentru lucrătorii comerciali din magazine va ajunge la suma de 2.800 lei brut pe lună, incluzând atât tichetele de masă, cât și tichetele cadou oferite de Crăciun și de Paște. Nu suntem o fabrică ce mâine își închide porțile și își mută producția într-o țară cu salarii mici atunci când aici se majorează costurile cu salariile. 

Cu ce scenarii lucrați pentru anul viitor?
Marco Hößl:
Sunt convins că răspunsul meu la această întrebare ar fi de mare interes. Asta e ca și cum i-ai întreba pe cei de la Coca-Cola dacă pot să-ți dea rețeta. Un optimist adevărat nu este convins de faptul că la anul totul va merge bine, însă este convins că nu totul va merge prost.

Cum profită Kaufland în acest context de popularitatea segmentului de proximitate și cum arată strategia de expansiune pentru 2018?
Marco Hößl:
Anul nostru financiar se va încheia în martie 2018. Până atunci vom mai deschide trei noi magazine, în București, Buzău și Satu Mare și vom închide cu 119 locații. În noul an financiar vom deschide 10 noi magazine și vom investi în continuare în modernizarea rețelei de magazine. Credem că vom păstra acest ritm și în anii următori. Noi suntem foarte puternici pe prospețime, iar proximitatea este pentru noi în plan secund. Dacă mă uit însă în viitor, este loc pentru ambele.

Vă veți concentra cu precădere pe București sau aveți în plan extinderea și în alte orașe?
Marco Hößl:
În Cluj, spre exemplu, este loc pentru șapte magazine Kaufland. În București cu Buftea, Chitila, Otopeni, Pipera, este loc pentru 25 de magazine. Anul viitor vom deschide și în orașe mici, precum Târnăveni. Avem o hartă strategică și știm exact în care oraș vom deschide magazine până în 2025. În momentul de față, în România, este loc pentru 180 de magazine Kaufland.

Cum va evolua bugetul de investiții pentru 2018 și spre ce proiecte veți direcționa banii?
Marco Hößl:
Pentru modernizarea și extinderea rețelei locale vom pune la dispoziție peste 200 de milioane de euro, dublu față de anul anterior. Vorbim de investiții importante, este esențial să oferim clienților un spațiu în care să le facă plăcere să își petreacă timpul.

Care sunt pilonii care vor asigura creșterea businessului Kaufland în România anul acesta?
Marco Hößl:
Dacă ne referim la retail, aș paria pe investițiile în agricultură și industria alimentară românească. Pentru noi focusul va fi colaborarea cu producători români. 50% din produsele noastre vin din România. Vorbim de avantaje în privința costurilor logistice. Avem în medie peste 100 de producători români cu care colaborăm pentru livrarea legumelor și fructelor.

Din ce zone poate veni creșterea afacerilor Kaufland anul acesta și ce planuri există pentru online?
Marco Hößl:
Există cu siguranță peste 100 de idei, proiecte sau concepte inovatoare la care lucrăm în același timp și, pentru a rămâne creativ, nu vreau și nu pot fi implicat în toate. Mă bucur întotdeauna pentru ideile care ne duc mai departe și acest lucru implică și o cultură organizațională deschisă. Dacă vom intra în online trebuie să fie perfect. Eu cred că dacă în 3-4 ani Amazon va intra pe piață cu zona de fresh, toți jucătorii care nu au o bază solidă vor dispărea. O altă problemă este lanțul de livrare, nu dorim să începem doar cu produsele din sortimentul uscat. Într-un magazin online produsele trebuie să aibă același preț și aceeași calitate ca cele din magazinul fizic. Lucrăm la o aplicație scan&pay mai bună pentru anul viitor, la self-checkout.

Ce așteptări aveți pentru dinamica pieței de retail anul viitor și ce trenduri în consum se prefigurează?
Marco Hößl:
Noi vindem preponderent produse alimentare și chiar dacă anul acesta culoarea în vogă va fi verdele deschis, noi nu vom vinde ulei în această culoare. Mai precis, indiferent de trenduri, pentru noi va conta să oferim produse de calitate la prețuri accesibile. Pentru 2018, se va menține trendul de „premiumizare”. E foarte important ca produsele să fie sustenabile. Românii sunt mai atenți la aceste aspecte. În prezent, în era digitală, fiecare client poate afla cu ajutorul unui smartphone foarte multe lucruri despre un produs.

Care va fi, în opinia dumneavoastră, cea mai tare idee în retail pe viitor?
Marco Hößl:
De ce una singură? Există multe și vom realiza câteva din acestea în cursul lui 2018. Care vor fi acestea, rămâne însă, pentru moment, secretul nostru.
 

Afacerile Profi au depășit pragul de 1 miliard de euro în 2017

$
0
0
Profi

Retailerul Profi, controlat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 4,7 mld. lei (peste 1 mld. euro), după un avans de circa 34% prin comparație cu anul precedent, potrivit declarațiilor lui Daniel Cîrstea, CEO-ul companiei. De altfel, acesta este al cincilea an în care retailerul raportează un avans de peste 25% la nivelul cifrei de afaceri.

Performanța a fost susținută puternic și de extinderea rețelei de magazine, în 2017 retailerul bifând 195 de magazine noi. Iar ritmul deschiderilor se va menține și anul acesta, Profi având în plan să bifeze cel puțin atâtea unități noi ca în 2017.

”Vom continua să ne extindem pe toate cele trei formate, la nivel național. În plus, pentru susținerea planurilor de expansiune, am deschis la începutul acestui an un nou centru logistic, la Roman, și vom mai construi încă unul, în partea de evst a țării, care va intra în exploatare cel mai probabil în 2019. În afară de construirea celui de-al cincilea centru logistic, vom investi în extinderea şi modernizarea depozitelor de la Ploieşti şi Cluj. Acum, spaţiile logistice au o suprafaţă totală de aproximativ 12 ha (aproape dublu faţă de 2016) şi urmează să ajungă la 20 de ha în cursul anului viitor”, a declarat Daniel Cîrstea.

Cu 705 magazine prezente în 384 de localități, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. ). La sfârşitul anului 2017, Profi Rom Food era operatorul de retail cu cea mai consistentă prezenţă în zonele rurale şi urbanul mic (până la 20.000 de locuitori), cu peste 40% din totalul magazinelor sale.

Mai multe detalii despre planurile retailerului pentru anul acesta puteți afla dintr-un interviu pe larg cu Daniel Cîrstea, CEO Profi, în ediția de februarie a revistei. 

300 de manageri și-au anunțat deja prezența la Conferința Progresiv 2018

$
0
0
Conferinta Progresiv

Nu mai puțin de 300 de profesioniști din FMCG și domeniile conexe au confirmat deja prezența la cea de-a 18-a ediție a Conferinței Progresiv, evenimentul de referință al pieței FMCG românești, desfășurat în acest an în perioada 14-16 martie 2018. Evenimentul aduce trei zile pline de insighturi, prezentări în exclusivitate și oportunități de networking cu profesioniști de top din industria de retail și FMCG.

Profită și tu de oferta early bird și înscrie-te până la data de 31 ianuarie pentru a beneficia de un discount de 100 de euro.
Tema de anul acesta a conferinței, Beyond Borders, aduce în discuție principalele direcții care trebuie urmate de jucătorii din retail și FMCG pentru a-și duce businessurile într-o nouă zonă, dar vom vedea și dacă strategia unor jucători de a-și depăși limitele a reprezentat o carte câștigătoare. Mai jos regăsiți câteva insighturi din programul ediției.

The Big Picture

Ziua de 15 martie va fi deschisă de o serie de prezentări și studii ce vor creiona o radiografie a economiei regionale și locale, aducând în prin plan direcțiile care ar putea susține creșterea în 2018, dar și riscurile externe care ar putea impacta evoluția acestora.

• Alfonso Velasco Tamames, Research Analyst Europe, The Economist Intelligence Unit;
• Pambos Charalambous, Director Global Services Eastern Europe, Middle East, Africa, Nielsen;
• Ionuț Dumitru, Președinte, Consiliul Fiscal.

The Local Landscape

În ultimii doi ani pârghiile care au susținut dinamica industriei bunurilor de larg consum au fost volumul și fenomenul de uptrade, pe fondul unei expansiuni accelerate în retailul modern. Care vor fi pe mai departe driverele de creștere în contextul fiscal actual? Cum pot jucătorii din piață să dezvolte categoriile în funcție de nevoile și aspirațiile consumatorului ? Cât de importantă este proximitatea în ecuația consumator-retailer? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care așteaptă un răspuns de la specialiștii ancorați în realitatea locală.
• Dan Badin, Tax Partner, Deloitte România;
• Raluca Răschip, Consumer Goods & Retail Director, GfK România;
• Dan Balica, Food & Nutrition Analyst, Euromonitor International.

Best Practices

Sesiunile aplicate de Smart Retailing și Smart Shopper Activations vor completa programul zilei de joi cu studii de caz și proiecte de succes din piață.

• Gilles Antoine, Country General Manager, L’Oreal România;
• Răzvan Botezatu, Commercial Excellence Manager, Coca-Cola HBC România;
• Ioan Ungur, Director Vânzări, Albalact;
• Andrei Cânda, Managing Partner, iSense Solutions.

Ziua de joi va fi încheiată de Ray Gaul, Senior Vice President European Retail, Kantar Consulting cu o prezentare în exclusivitate – Channel Blurring in Grocery Retail. Discounterii devin destinații pentru achiziții planificate / aprovizionare, hypermarketurile atrag cumpărăturile de impuls, farmaciile devin supermarketuri de produse organice, magazinele de proximitate devin restaurante, iar magazinele online achiziționează magazine fizice. Cum schimbă însă toate acestea modul în care încercăm să construim o viață mai eficientă pentru consumatori?

Retail Talks

Conferința Progresiv vine pe 16 martie cu un line-up inedit și cu două elemente de noutate: veți afla în premieră ce înțelege consumatorul cu adevărat din eforturile de comunicare depuse de retaileri și cum filtrează informațiile primite, dintr-un studiu realizat în exclusivitate de Ipsos România și prezentat de Alina Stepan, Managing Director.

În plus, retaileri de top din peisajul local sunt invitați să răspundă provocărilor editorilor Progresiv cu privire la viziunile lor de business, planurile de investiții pentru 2018 și rezultatele celor mai recente proiecte implementate în businessul lor.

 

 

 

 

 


Mega Image, la doar un pas distanță de 600 de magazine

$
0
0
Shop&Go

Retailerul Mega Image, parte a grupului Ahold Delhaize, a inaugurat în luna ianuarie trei unități comericale  în București și Ilfov, ajungând la 599 de unități comerciale operate la nivel național. Acestea sunt primele deschideri bifate de Mega Image în 2018.

Cele trei magazine sunt:

  • Mega Image Comuna Berceni, situat în Blvd. 1 Mai nr. 66A, judeţul Ilfov, deschis pe 16 ianuarie.
  • Mega Image Mărăşeşti, situat în Blvd. Mărăseşti, nr. 4, Bl. 1, sector 4, Bucureşti, deschis pe 16 ianuarie. Unitatea a fost redeschisă în urma unui amplu proces de consolidare a clădirii, Mega Image contribuind printr-o investiţie în avans, la reconsolidarea blocului din care face parte. Închiderea magazinului a avut loc la finalul anului 2014, după promulgarea legii nr 282/2015, care viza interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat.
  • Shop&Go Apusului 29bis, magazin ce a fost relocat în Str. Apusului, nr. 29, bloc N19, parter, sector 6, Bucureşti, pe 26 ianuarie.

Fondat în 1995, Mega Image deține o reţea ce cuprinde în prezent 599 magazine în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image, Shop&Go, Gusturi Românești. Potrivit celor mai recente raportări financiare, Mega Image a încheiat anul financiar 2016 cu o cifră de afaceri de 4,32 de miliarde de lei, raportând o majorare de 21% prin comparație cu anul 2015.
 

Monitorul Prețurilor, extins la nivel național până la finalul anului

$
0
0
Bogdan Chirițoiu, Președinte Consiliul Concurenței

După aproape doi ani de la lansare, Consiliul Concurenței va extinde la nivel național, până la finalul lui 2018, serviciile oferite de platforma online Monitorul Prețurilor, care afișează prețurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coșul zilnic, a precizat Bogdan Chirițoiu, Președintele autorității.

„În prezent, Monitorul Prețurilor pentru alimente este disponibil doar în București, însă până la final de an vom extinde serviciul la nivel național atât pentru alimente, cât și pentru combustibili. Suntem nevoiți, pentru a putea beneficia de bugetul de 200-300.000 de euro alocat acestui proiect”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Monitorul Prețurilor oferă prețurile pentru 128 de produse din 64 de categorii. Platforma a fost realizată cu sprijinul ANPC, Nielsen și GS1. În platformă sunt înscrise rețelele de retail modern Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny Market, Selgros. Chiar dacă din luna iulie a anului trecut jucătorii din comerţul modern sunt obligaţi să transmită Consiliului Concurenţei, la cererea acestei autorități, preţurile de vânzare ale produselor comercializate în magazine, potrivit site-ului Monitorul Prețurilor din platformă lipsesc în acest moment patru nume mari din retailul modern: Auchan, Cora, Profi și Metro.

„Întreprinderile care fac parte din comerţul modern cu produse alimentare şi nealimentare, de tip supermarket, hipermarket, discounter şi cash&carry, vor transmite Consiliului Concurenţei, la cererea acestuia, preţurile de vânzare ale produselor comercializate de acestea, în vederea realizării de ana­lize, studii de piaţă sau com­paraţii de preţ. Ali­neatul (5) (cel de mai sus – n.red.) a fost introdus prin punctul 2 din Ordo­nan­ţa de Urgenţă nr. 39/2017 în­cepând cu 08.06.2017“, potrivit Legii 21/1995.
În cazul în care retai­le­rii nu vor răspunde solicitărilor Concurenţei, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi care variază de la 20.000 la 50.000 de lei.

Consiliul Concurenței va finaliza în T2 o investigație pe piața de retail

$
0
0
Coș de cumpărături

Consiliul Concurenței va finaliza în al doilea trimestru din acest an o investigație începută în urmă cu trei ani și care vizează retailerii Cora, Carrefour și Kaufland. Motivul constă într-o posibilă încălcare a regulilor de piață privind stabilirea prețurilor de vânzare la raft.

„Investigăm dacă în relația cu furnizorii au limitat scăderea prețurilor pe perioada promoțiilor. Vom avea un rezultat în trimestrul doi al acestui an. În cazul în care se confirmă, amenda maximă este de până în 10% din cifra de afaceri, însă a fost în alte cazuri similare de 2%”, a precizat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

În 2015, Consiliul Concurenței a amendat cu aproximativ 35 de milioane de euro rețelele de magazine Metro, Real, Selgros, Mega Image și 21 dintre furnizorii locali ai acestora pentru înțelegeri de fixare a prețurilor la raft și pentru comportamentul companiilor în cadrul promoțiilor.

„Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailerul stabileau un preț fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, se arăta într-un comunicat al Consiliului Concurenței din 2015.

Auchan România, care din 2015 a preluat magazinele Real, a reușit să anuleze la Curtea de Apel București amenda de 23,87 de milioane de lei acordată rețelei Real Hypermarket, în timp ce Selgros își redusese valoarea amenzii tot printr-o hotărâre judecătorească.

Kaufland pune încă un hypermarket pe harta Buzăului

$
0
0

Kaufland România deschide miercuri, 31 ianuarie, un nou magazin în Buzău, acesta fiind cel de-al doilea din oraș. Astfel, la nivel național, Kaufland ajunge la o rețea locală de 118 hypermarketuri.

Magazinul este situat pe Bulevardul Unirii, nr. 1 și are o suprafață de vânzare de 2.380 metri pătrați și o suprafață totală ce măsoară 4.600 metri pătrați. Parcarea oferă 203 locuri pentru mașini și este prevăzută și cu rasteluri pentru biciclete. Prin deschiderea acestui nou magazin, compania creează peste 100 de noi locuri de muncă în Buzău.

Printre raioanele disponibile se numără cele de legume – fructe, de produse proaspete cu servire asistată, brutărie, alimente de bază, dulciuri, băuturi, produse nealimentare și drogherie. De asemenea, galeria comercială din incinta magazinului cuprinde următoarele spații concesionate: farmacie Sensiblu, bancomat BCR, pizzerie, punct Tabac Xpress. De asemenea, pentru cei care vor să ia masa rapid, Kaufland pune la dispoziția clienților și un punct Grill.

Unitatea beneficiază de standarde înalte de amenajare și de cel mai nou design, recent implementat de Kaufland România în cadrul procesului național de modernizare a rețelei. Pentru o experiență a cumpărăturilor rapidă, navigarea prin magazin este eficientizată printr-un nou sistem de ghidaj prin pictograme ce semnalizează categoriile de produse sau servicii. Pentru facilitarea orientării, magazinul are o nouă segmentare a spațiului și a rafturilor, cu scurtături printre raioane.

Programul de lucru al noului hypermarket este de la 7:30 la 22:00 de luni până sâmbătă, iar duminică de la ora 8:00 la 20:00.

Kaufland, parte a grupului german Schwarz, este unul dintre cei mai mari operatori din retailul alimentar european, cu peste 1.200 de magazine în șapte ţări (Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România). În România, retailerul deține o rețea de 118 magazine. În 2016 Kaufland a raportat o cifră de afaceri de 9,69 de miliarde de lei, marcând astfel o rată de creștere de 5,6%.

Bilanțul deschiderilor în retailul modern în luna ianuarie

$
0
0
cumpărător in hypermarket

Retailerii internaționali au început 2018 în forță, bifând 15 deschideri în luna ianuarie, cu doar o unitate mai puțin față de luna ianuarie din 2017.

Campionul deschiderilor rămâne Profi, care a inaugurat 10 unități comerciale. Dintre acestea 6 funcționează în formatul City, 2 sub bannerul Loco și 2 în format Standard. Odată cu aceste deschideri, retailerul ajunge să dețină 705 magazine, în 384 de localități.

Următorul în topul celor mai expansivi retaileri este Mega Image, care a inaugurat în ianuarie două supermarketuri Mega Image și un magazin de proximitate Shop&Go în București și Ilfov, ajungând la 599 de unități comerciale operate la nivel național.

Cele mai mari investiții vin însă de la retailerul german Kaufland, care a deschis două hypermarketuri în Buzău și Satu Mare, localități în care mai deținea una, respectiv două locații. Prin aceste deschideri, rețeaua germanilor ajunge la 118 unități comerciale.

entru analize mai detaliate privind expansiunea retailerilor internaționali pe plan local accesați aplicația interactivă Universul de Retail: www.universulderetail.ro.
 

Continuă lupta prețurilor între hypermarket și cash&carry

$
0
0
shopping basket

În 2017, lupta pe preț în marile rețele de magazine s-a dat în continuare între hypermarketuri și magazinele cash&carry, potrivit analizei Shopping Basket realizată lunar de revista Progresiv în parteneriat cu agenția Mercury 360, în perioada februarie-decembrie 2017. Cel mai mic preț a fost înregistrat de segmentul cash&carry, cu un cost mediu de 113,39 lei pe coșul de cumpărături, în timp ce valoarea medie a coșului de cumpărături în hypermarket a fost de 114,25 de lei, cu 0,86 lei mai mare. În ciuda faptului că segmentul hypermarketurilor a înregistrat doar în luna februarie un preț mediu mai bun decât în magazinele cash&carry, în luna decembrie, coșul mediu din hypermarketuri a scăzut cu 1,61 lei față de luna anterioară, în timp ce în magazinele cash&carry acesta a crescut cu 3,27 lei. În acest context, este posibil să vedem o nouă schimbare a ierarhiei formatelor de retail în funcție de cele mai mici prețuri.

Pe de altă parte, cu un preț mediu de 134,57 lei, valoarea coșului de cumpărături în magazinele online este sensibil mai mare decât în magazinele fizice. Acesta include însă și prețul transportului prin curier. Per ansamblu, prețul tuturor produselor monitorizate în analiza Shopping Basket a crescut, din februarie până în decembrie, cu 3%, în linie cu inflația anuală anunțată de Institutul Național de Statistică. La nivel de format de retail, cea mai mare creștere a fost înregistrată de supermarketuri (3,8%), iar cea mai mică de segmentul magazinelor cash&carry (0,9%). Raportat la tipurile de produs, cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate de săpunul Protex (+18,5%), cafeaua Jacobs (+13,2%), șamponul Head&Shoulders (+9,5%), pasta de dinţi Colgate (+7,8%), iaurtul Danone (+6,7%) și laptele Zuzu (+6,3%). La polul opus, scăderi notabile au fost consemnate la zahărul Mărgăritar (-15%), zahărul Coronița (-6,3%), ciocolata Milka (-4,3%) și detergentul de vase Fairy (-4,6%).

Cele mai multe promoții se regăsesc în online

Prima poziție a fost preluată de către segmentul online, unde, în medie, 15% din produsele achiziționate au fost la promoție. Următoarele în listă, cu o medie de 14%, sunt magazinele de tip cash&carry și apoi, cu 8%, magazinele de tip hypermarket. Interesant este faptul că locațiile de tip discount au apelat cel mai puțin la promoții, în condițiile în care doar 1% din produse s-au aflat la promoție, acestea fiind urmate de supermarketuri, cu un procent de 6%.
Produsul care a beneficiat de cele mai multe promoții de-a lungul anului este hârtia igienică Zewa, care a fost găsită la promoție în 21% din achizițiile din acest an. Zewa este urmată în clasament de promoțiile întâlnite la șamponul Head&Shoulders (19%) și cafeaua Jacobs (18%), care au fost unele dintre produsele cu cele mai mari creșteri de preț.

Ca perioadă a anului, numărul cel mai mare de promoții a fost înregistrat în lunile de primăvară (martie și aprilie), premergătoare sărbătorilor pascale din 2017. În comparație, luna noiembrie a avut cele mai puține promoții din an.

Rate ridicate de indisponibilitate a produselor în discount

Anul 2017 s-a remarcat printr-o rată ridicată de indisponibilitate la raft în segmentul magazinelor de discount. Astfel, discounterii au totalizat 45% din situațiile în care produsele monitorizate în lista Shopping Basket în 2017 au lipsit de la raft. La polul opus s-au aflat rețelele cash&carry, cu cele mai multe produse disponibile
în magazine.

În magazinele de tip discount, cuburile Maggi nu au fost găsite în niciuna din lunile în care au fost vizitate magazinele, în timp ce pasta de dinți Colgate, ciocolata Schogetten și berea Ursus la 330 ml și săpunul Protex au avut rate ridicate de indisponibilitate.

La nivelul tuturor formatelor de retail monitorizate în analiza Shopping Basket, cele mai puține situații de indisponibilitate au fost întâlnite la următoarele produse: hârtia igienică Zewa (0%),  telemeaua Hochland (1%), apa minerală Borsec (2%), făina Băneasa (2%) și uleiul Untdelemn de la Bunica (2%).

După 17 ani, Carrefour își retrage operațiunile din Slovacia

$
0
0

Retailerul francez Carrefour a închis săptămâna trecută ultimul hypermarket pe care îl mai deținea în Slovacia, la Bratislava, punând astfel punct activității de peste 17 ani pe piața slovacă, potrivit HN Online.

Tot presa străină pune mișcarea aceasta pe seama unor probleme financiare mai vechi ale companiei Retail Value Stores, ce operează franciza Carrefour în Slovacia și care a raportat vânzări scăzute în ultima perioadă. Însă, momentan, nu există o reacție oficială din partea retailerului privind motivul real al încetării activității.

Slovacia a găzduit cinci hypermarketuri Carrefour, anul trecut fiind închise, treptat, patru dintre acestea, în Trnava, Žilina, Košice și Bratislava (în mallul Polus City Center). Spațiile în care au funcționat hypermarketurile Carrefour sunt dorite de mai mulți retaileri, printre care și Lidl.

La nivel global, retailerul francez a anunțat detaliile planului de transformare a companiei pentru următorii cinci ani, intitulat generic „Carrefour 2022”, pe listă regăsindu-se eficientizarea operațiunilor de la sediul central, majorarea veniturilor obținute din zona de online și dezvoltarea de noi parteneriate în Europa și Asia.

Cât despre performanța înregistrată la nivel de grup, retailerul francez Carrefour descrie anul 2017 ca fiind unul dificil, în care vânzările like-for-like au avansat cu doar 1,6%, până la valoarea de 88,24 miliarde de euro.


Vânzările de alimente, băuturi și tutun, avans de 6,8% anul trecut

$
0
0

Comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat o creștere de 6,8% în 2017 comparativ cu anul 2016, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În luna decembrie, vânzările brute de alimente și băuturi au înregistrat un declin de 10,3% față de aceeași lună din 2016, iar cele raportate în funcție de sezonalitate și numărul de zile lucrătoare s-au majorat cu 11,7%, mai arată datele INS.

Comparativ cu luna noiembrie 2017, comerțul cu alimente, băuturi și tutun a crescut, în luna decembrie, cu 15,7% în funcție de vânzările brute și au înregistrat un declin de 0,2% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Per ansamblu, comerțul cu amănuntul, cu excepția vânzărilor de autovehicule, a crescut cu 10,7% anul trecut.
 

Penny Market, investiții de 170 de mil. de euro în ultimii doi ani

$
0
0

REWE România, grupul german care deține pe piața locală magazinele Penny Market, a realizat investiții directe de circa 170 de milioane de euro în ultimii doi ani, 2016 și 2017, au declarat reprezentanții companiei în cadrul unei conferințe de presă. Bugetul a fost direcționat către investiții greenfield în deschiderea de noi magazine, în remodelările de magazine existente și în extinderea centrelor logistice.

„Pentru 2016 şi 2017 la un loc, grupul Rewe a investit în România 170 milioane de euro. Aceşti bani au mers în 47 de magazine noi şi în dezvoltarea capacităţii logistice. Anul trecut am deschis al doilea depozit de la Bacău şi am extins depozitele de la Ştefăneşti şi Turda. Am remodelat peste 100 magazine pe conceptul nou Future Store”, a declarat Daniel Gross, Directorul General, Rewe România.

Recent, grupul a finalizat procesul de închiriere a galeriilor comerciale ale fostelor magazine XXL Mega Discount din Brăila, Bucureşti, Târgovişte, Buzău şi Ploieşti. În noul format, magazinele Penny Market ocupă aproximativ 40% din suprafața totală a galeriilor, restul spațiului, cu o suprafață închiriabilă de circa 10.000 de metri pătrați în total, fiind ocupat de Decathlon, Deichmann, Hippoland, Jysk, Pepco, Takko, TXM, Zoocenter.

2017, unul dintre cei mai buni ani

Cât despre anul ce tocmai s-a încheiat, Daniel Gross spune că a fost unul dintre cei mai buni de până acum, în rând cu dezvoltarea din ultimii ani, rezultatele financiare ale grupului urmând să fie publicate în această primăvară. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 2,86 miliarde de lei, în creștere cu circa 8% față de anul precedent și a raportat un profit net de 23,75 milioane de lei, în creștere cu circa 85%.

În 2018, Penny Market are în plan să inaugureze între 20 și 25 de magazine noi, în următorii 5-6 ani, planul fiind de a deține 400 de unități pe teritoriul țării noastre.

În ceea ce privește sortimentația din magazine, discounterul și-a propus ca până la finalul acestui an, aceasta să fie alcătuită din 70% produse românești de la producători locali, ponderea din prezent fiind de circa 60%. „Este un obiectiv ușor de zis, dar greu de făcut. Pe anumite zone nu avem producători care să susțină asta, mai ales iarna, dar e un deziderat frumos”, a punctat Gross.

Retailerul Penny Market a încheiat anul 2017 cu un număr de 27 de magazine inaugurate, rețeaua ajungând, astfel, la 221 de magazine operaționale în România. Ultimele investiții în acest sens ale Rewe România au fost finalizate în luna decembrie și au inclus deschiderea a șase magazine în cinci județe din România și în Capitală.
 

Schimbare la conducerea Lidl Germania

$
0
0

Grupul german de retail Lidl l-a numit la conducerea companiei din Germania pe Matthias Oppitz, acesta înlocuindu-l pe Marin Dokozic, care a ocupat această funcție din toamna lui 2015, scrie presa internațională. Dokozic a activat în Lidl timp de 16 ani, ocupând diferite funcții.

Noul CEO al companiei, Matthias Oppitz, face parte din boardul executiv din 2014 și a condus anterior operațiunile Lidl din Elveția. Pe lângă noua funcție la Lidl Germania, Oppitz va fi responsabil și pentru divizia digitală recent creată de grup.

Parte a grupului Schwarz, Lidl este unul dintre cei mai importanți retaileri europeni, operând mai mult de 10.000 de magazine în 27 de țări. Retailerul german a încheiat anul financiar 2015/2016 cu afaceri de 64,6 miliarde de euro.

 

Profi a inaugurat trei magazine noi

$
0
0

Profi, retailerul deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, a inaugurat trei noi magazine, localizate în Botoșani, Scărișoara și Timișoara. Cu aceste noi deschideri, Profi a adăugat deja 13 unități noi în 2018.

Unitatea în format City din Botoșani se află pe str. Primăverii, nr. 35, și se întinde pe o suprafață totală de 267 mp, a cărei sală de vânzări măsoară 195 mp.

În același format se găsește și magazinul deschis azi la Timișoara, pe B-dul Take Ionescu, nr. 2. Acesta are o suprafață totală de 168 mp, cu o suprafață de vânzare de 93 mp.

Cel din Scărișoara, județul Olt, a fost inaugurat în format Loco pe str. Romanați, nr. 71, și este amplasat pe o suprafață totală de 300 mp, din care sala de vânzări ocupă 205 mp.

Cu 708 magazine prezente în 385 de localități, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Retailerul a încheiat anul financiar 2016 cu afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent, iar pentru 2017 retailerul estimează că va atinge pragul de 1 miliard de euro.

Număr record de nominalizări la Progresiv Awards

$
0
0
Progresiv Awards

Prima etapă a competiției Progresiv Awards, încheiată vineri 9 februarie, a atras un număr record de înscrieri și nominalizări la toate cele 10 categorii.

În etapa următoare, nominalizările și autonominalizările vor fi validate, analizate și notate de către Consiliul de Specialiști Progresiv Awards care poate propune, la rândul său, mai multe nominalizări. Nominalizările care primesc cele mai multe puncte (Top 5) de la membrii Consiliului de Specialiști vor intra în lista de finaliști ce va fi publicată pe www.progresivawards.ro cel târziu la data de 16 februarie 2018.

Cei 5 finaliști per categorie vor intra apoi în etapa de votare, ce se va desfășura în perioada 19 februarie - 15 martie 2018, ora 12:00 PM. În această etapă, Progresiv trimite prin email către fiecare din cei 15.000 de middle&top manageri din retailul alimentar, FMCG și domeniile conexe, selectați din baza de date Progresiv, câte un link unic de accesare a formularului de votare.

Linkurile unice garantează faptul că o persoană poate vota o singură dată, deoarece ele devin inactive după prima accesare. Generarea linkurilor unice de votare și centralizarea datelor furnizate în formularele de votare se realizează de către Ipsos România, Research Partner al competiției Progresiv Awards.

Procesul de votare este unul încrucișat, astfel:

Câștigătorii premiilor “Best International Retailer”, “Best Local Retailer”, “Best New Store” sunt aleși exclusiv de către furnizori;

Câștigătorii premiilor “Best FMCG Supplier”, “Best New Food Product” și “Best New Non-Food Product” sunt aleși exclusiv de către retaileri;

Câștigătorii premiilor “Best Distribution Company”, “Best In-Store Project ”, “Best CSR Project in Retail & FMCG” și "Outstanding leadership" sunt aleși de către întreaga industrie de retail & FMCG, cu excepția managerilor din companiile finaliste la aceste categorii care vor primi formulare de vot personalizate, astfel încât să nu existe posibilitatea de a-și vota proiectul/compania.

Câștigătorii Progresiv Awards vor fi anunțați și vor primi trofeele unicat în cadrul Galei Progresiv Awards ce va avea loc la Casino-ul Sinaia pe data de 15 martie 2018.

Proiectul Progresiv Awards a pornit din dorința de a evidenția oamenii, organizațiile, brandurile și proiectele de succes din piața FMCG care setează trenduri și contribuie an de an la dezvoltarea industriei, precum și rolul parteneriatelor puternice între retaileri și furnizori.
Mecanismul Progresiv Awards este unul simplu, transparent și obiectiv.

Pentru mai multe detalii, accesați www.progresivawards.ro.
 

Viewing all 1782 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>