Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all 1782 articles
Browse latest View live

IGD: „Industria de retail alimentar din Europa, ghidată de discounteri și proximitate”

$
0
0
carrefour bon app

Piețele majore cum ar fi Rusia și România sunt cele care ghidează creșterea pieței europene a bunurilor de larg consum. Iar discounterii și magazinele de tip convenience continuă să-și extindă prezența, sunt de părere specialiștii de la compania internațională de cercetare IGD, citați de retaildetail.eu.

Comercianții locali se extind

În următorii cinci ani, vânzările de alimente vor crește de trei ori mai rapid în Europa Centrală și de Est comparativ cu Europa de Vest. Industria europeană de retail alimentar va crește în fiecare an cu 3,8%, iar creșterea anuală pentru Europa Centrală și de Est va fi de 6,5%, față de 2,4% pentru Europa de Vest.

„Numeroși retaileri locali, printre care X5 Retail Group, Lenta și discounterii, au planuri majore de extindere în piețe precum Rusia și România, unde eforturile de consolidare a pieței au fost limitate, iar acest lucru va accelera creșterea în regiune", declară Milos Ryba, reprezentant IGD.

Discounterii vor deveni magazinele de referință

Chiar dacă marile magazine vor continua să domine în viitor, cei de la IGD cred că discounterii vor avea cea mai dinamică privind creșterea cifrei de afaceri până în 2022, iar acest rezultat va fi datorat deschiderilor de magazine ce vor urma și investițiilor în cele actuale.

Miza discounterilor este de a devein destinația principală pentru cât mai mulți clienți și de aceea își vor spori prezența vizând principalele orașe, zonele urbane și bulevardele comerciale.

„Mulți discounteri își vor extinde gama de produse astfel încât să rămână relevanți pentru clienții contemporani. Începând cu mâncarea to-go, mese principale gata preparate și game de produse premium, discounterii vor continua să atragă noi clienți și să-și consolideze poziția pe piață", subliniază Ryba.

Formate noi de proximitate

„Formatele de convenience va continua să performeze bine, cu creșteri puternice pe teritoriul Europei. Numeroși comercianți multichannel și-au direcționat investițiile spre acest format, adaptându-și formatele și gama de produse la cerințele locale”, mai observă reprezentantul IGD.

Iar aici îi avem drept exemplu pe principalii trei retaileri din domeniu: Carrefour, Magnit și Tesco. Formatele de proximitate cântăresc mult în strategia Carrefour de până în 2022, grupul francez creând deja formate ce satisfac nevoile specifice, precum alimentele to-go și cele organice. Pe de altă parte, formatul de convenience al lanțului rus Magnit își extinde prezența în marile orașe ale Rusiei de Vest. De asemenea, observă că cei de la Tesco au evoluat de la o rețea de magazine mari la extinderea numărului de magazine de proximitate și, totodată, a gamei locale de produse.

Cei de la IGD mai observă că hypermarketurile și supermarketurile prezente în Europa investesc în noi formate, cum ar fi restaurantele din magazine și serviciile suplimentare precum farmaciile. „Hypermarketurile și supermarketurile sunt încă o parte importantă a strategiei omnichannel pentru mulți retaileri. De exemplu, aceștia au adăugat locații de preluare a produselor, permițând clienților să combine o vizită în magazin cu achizițiile  online".


Aldi Süd pregătește cel mai amplu program de investiții din istoria companiei

$
0
0
Discounter german Aldi Süd

Discounterul german Aldi Süd a anunțat că intenționează să aloce aproximativ 3,5 miliarde de dolari în dezvoltarea rețelei de magazine, reprezentând cel mai mare program de investiții din istoria companiei.

Potrivit Lebensmittel Zeitung, investiția va fi direcționată prioritar către expansiunea rețelei până în 2019 și cel mai probabil va impacta profitabilitatea companiei.

„Pentru a implementa această investiție vom accepta în mod deliberat și temporar o încetinire a ritmului de creștere a profitabilității”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei pentru publicația germană.

În ultimii ani, discounterul a fost foarte activ pe zona dezvoltării gamei de produse marcă privată, respectiv a strategiei de marketing. De asemenea, retailerul a urmărit creșterea numărului de produse, ajungând în prezent la 1.360 de SKU-uri.

Aldi are în prezent peste 10.000 de magazine și afaceri de 50 de miliarde anual.

 

Carrefour duce conceptul Supeco la Balș

$
0
0
magazin Supeco

Francezii de la Carrefour continuă investițiile în extinderea rețelei Supeco, inaugurând o nouă unitate comercială la Balș. Acesta este al optulea magazin pe care retailerul îl deține pe plan local.

Magazinul se află pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 192 și este o investiție de la zero, care nu înlocuiește o altă unitate deținută de Carrefour, cum a fost cazul ultimelor două locații Supeco ce au fost deschise în locul unor supermarketuri Billa.

Conceptul Supeco are un profil de discount, iar accentul la nivel de sortimentaţie este pus pe produsele de larg consum şi cele proaspete. Magazinele au o suprafaţă de vânzare între 1.500 – 2.000 mp şi o ofertă ce nu depăşeşte 7.000 de SKU-uri.

Cu o populație de circa 20.000 de locuitori, Balș este un oraș oarecum ocolit până acum de conturile internaționale, singurii retaileri internaționali prezenți pe această piață fiind Profi și Lidl, cu câte o unitate comercială.

Supeco Investment, compania care operează rețeaua de magazine Supeco a Carrefour, a încheiat anul 2016 (al doilea an de funcționare pe piața locală n.r.) cu afaceri de aproximativ 66 de milioane de lei și și-a redus pierderile până la 3,3 milioane de lei.
 

România și Serbia au condus creșterea Ahold Delhaize în regiune în T3

$
0
0
Ahold Delhaize

Grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize a raportat în Europa Centrală și de Sud-Est – regiune care cuprinde Cehia, România, Grecia și Serbia – vânzări nete de 1,42 miliarde de euro în al treilea trimestru al lui 2017, în creștere cu 3,1% (excluzând impactul schimbului valutar n.r.) comparativ cu T3 din 2016. În ceea ce privește profitul, Ahold Delhaize a raportat la nivelul regiunii un rezultat operațional 62 de milioane de euro în Q3, în creștere cu 9.9% față de aceeași perioadă a anului precedent.

”În regiune, avansul vânzărilor nete a rezultat în urma majorării vânzărilor comparabile cu 0,4%, dar și rezultatelor obținute de cele 116 magazine noi. Creșterea vânzărilor comparabile a fost condusă în principal de o performanță puternică în România și Serbia”, se arată în raportul financiar interimar publicat de companie. 

La nivelul grupului, Ahold Delhaize a înregistrat o creștere a vânzărilor nete de 2,1% la rate de schimb constante, până la 15,12 miliarde de euro.

Ahold Delhaize este unul dintre cele mai mari grupuri de retail la nivel internațional, deținând la finalul celui de-al treilea trimestru 6.593 de unități comerciale în 11 țări. În România, Ahold Delhaize este prezent prin rețeaua de magazine Mega Image, care în prezent deține 567 de unități comerciale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image, Shop&Go și Gusturi Românești.

Auchan va deschide sute de magazine de proximitate complet automatizate

$
0
0
Magazin Auchan Minute China

După un proiect pilot desfășurat în această vară, retailerul francez Auchan intenționează să extindă conceptul Auchan Minute în China. Până la finalul anului, rețeaua de magazine de proximitate, complet automatizate și de dimensiuni mici ar trebui să numere sute de locații.

Pentru acest proiect Auchan a semnat un parteneriat cu HiSense, un jucător important pe zona comerțului online și dispozitivelor inteligente. Primul magazin Auchan automatizat a fost deschis în Shanghai, scrie Retaildetail.eu.

Consumatorii trebuie să se legitimeze la intrarea în magazin, folosind o aplicație, iar la final să își scaneze produsele. Pentru a plăti au la dispoziție aplicațiile WeChat și Alipay. În cazul în care există probleme, consumatorii pot discuta cu un angajat prin video chat (magazinele nu au niciun angajat în interiorul locației).

Auchan Minute poate fi amplasat oriunde, un avantaj fiind dimensiunile reduse – 18 mp – în interior putând fi achiziționate în jur de 500 de produse. Magazinele sunt deschise non-stop.

Acest concept de magazine urmează să fie replicat și în alte țări.

Sursa foto: Auchan Retail
 

GfK: Românii, atenți la OMG-urile și grăsimile de pe etichetele produselor

$
0
0
etichete produse

Organismele modificate genetic (OMG), zahărul, sarea sau grăsimile sunt termenii care le atrag atenția consumatorilor din întreaga lume pe etichetele produselor de pe rafturile magazinelor, cei mai mulți dintre aceștia urmărind să evite cumpărarea produselor ce le conțin.

Potrivit unui raport remis de GfK România, aproape jumătate dintre consumatori, la nivel global, declară că atunci când citesc etichetele despre conținutul produselor pe care le consumă iau în calcul în primul rând să fie fără zahăr și fără ingrediente modificate genetic.

Românii sunt și ei atenți la acest din urmă aspect, dar și la conținutul redus de grăsimi (55% pentru ambele). Următorii factori foarte importanți în cazul a jumătate dintre conaționali sunt “ingredientele organice” sau “conținutul redus de zahăr”.

Global, produsele cu conținut scăzut de sodiu sau de sare ocupă locul trei în top, cu 45%. Următoarele în clasament, la egalitate (cu 44%) se găsesc produsele ecologice, cele cu cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi și produsele cu adaos de vitamine sau minerale.

Românii au acordat o importanță mai mare tuturor criteriilor analizate față de media globală, cu patru dintre ele alese de peste jumătate dintre cei chestionați. La nivel global, nicio caracteristică nu a fost selectată de un procent atât de mare de consumatori, scorul maxim fiind de 48%. Acest lucru arată că, cel puțin la nivel declarativ, românii sunt mai atenți la ce consumă decât majoritatea țărilor analizate, fiind preocupați de sănătatea lor și a familiilor lor, se mai arată în studiul Gfk.

Chinezii sunt cei mai selectivi în ceea ce privește alimentația, dar nici românii nu sunt departe

Din raportul Gfk mai observăm că persoanele cu venituri mari sunt mai atente la etichete decât cele cu venituri mici, astfel că, în rândul gospodăriilor cu venituri ridicate, cele mai importante caracteristici legate de conținut sunt fără organisme modificate genetic (55%), cu conținut redus de zahăr sau fără zahăr (54%) și conținut redus de sodiu sau de sare (52%).

Pentru persoanele cu venituri scăzute, cei mai importanți factori se referă la organismele modificate genetic și la conținutul de zahăr, însă sunt menționați de un procent semnificativ mai mic (44%, respectiv 43%). Al treilea factor cel mai important pentru acest grup are legătură cu produsele ecologice și cele îmbogățite cu vitamine sau minerale (41%).

În ceea ce privește topul celor mai selective țări atunci când vine vorba de alimentație, studiul arată China în fruntea listei pentru opt dintre cei nouă factori de decizie analizați. Excepția se referă la produsele de proveniență locală, unde Italia preia conducerea.

Țara noastră se află pe a doua poziție pentru cinci dintre caracteristici: fără organisme modificate genetic, fără grăsimi (în acest caz, clasându-se la egalitate cu China), proveniență locală, conținut de pre- sau probiotice și fără gluten. La alte trei aspecte deținem locul al treilea în top: produse organice, îmbogățite cu vitamine sau minerale și fără sodiu sau sare.

Metodologie:

GfK a intervievat 23.000 de consumatori online în 17 țări în vara anului 2017. Datele sunt ponderate pentru a reflecta componența demografică a populației online în vârstă de peste 15 ani din fiecare țară. Media globală este ponderată pe baza dimensiunii fiecărei țări, proporțional cu celelalte țări analizate.

Țările incluse sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie și SUA.
Studiul pentru România este realizat în 2015, pe un eșantion de 1.000 de utilizatori de Internet.

Carrefour pune încă un Market pe harta României, al patrulea din Slatina

$
0
0
market slatina steaua

Grupul francez Carrefour a deschis un nou supermarket în Slatina, Market Slatina Steaua, al patrulea din oraș sub acest format. Astfel, retailerul deține în acest moment 205 unități Market în întreaga țară. 

Modelul comercial al formatului Market se axează pe o gamă de aproximativ 7.000 de produse, iar oferta include peste 1.000 de articole Carrefour, cu circa 20% mai ieftine decât mărcile naționale. De asemenea, clienții pot alege dintre sortimentele vaste pe segmentele lactate-brânzeturi, măcelărie, băcănie, panificație și patiserie, legume-fructe, semipreparate, produse internaţionale, produse bio şi dietetice, dar şi produse non-alimentare de igienă şi de întreţinerea casei.

Date cheie despre Market Slatina Steaua:
*Adresă: Str. Crișan, Nr.1A, Slatina, județul Olt;
*Orar: luni – sâmbătă: 7:00-23:00, duminica: 7:00-20:00;
*Suprafață magazin: 745 mp;
*Gamă de produse: 7.000;
*Număr case de marcat: 3;
*Număr angajați: 20. 

Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa. În România, Grupul Carrefour numără 306 magazine dintre care 32 hypermarketuri Carrefour, 220 supermarketuri (205 magazine Market si 16 magazine Express Orange), 43 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact și un magazin online.

La sfârșitul lunii septembrie, grupul francez anunța finalizarea procesului de remodelare a magazinelor Billa din România, proces ce s-a întins pe o perioadă de aproximativ șapte luni.

Profi anunță șase noi inaugurări de magazine

$
0
0
Profi Floresti

La doar nouă zile de la începutul lunii noiembrie, Profi a deschis porțile a 11 noi magazine, ultimele șase deschideri, anunțate ieri, fiind în Calafat, Darabani, Deva, Florești, Negru Vodă și Timișoara.

Unitățile din Calafat, Darabani și Deva funcționează în format Standard. Cel din Calafat se găsește la parterul blocului A15 de pe str. T. Vladimirescu și are o suprafață totală de 318 mp, din care sala de vânzări măsoară 238 mp. Al doilea, din Darabani, județul Botoșani, se află pe str. 1 Decembrie, nr.104 și dispune de o suprafață totală de 530 mp, suprafața de vânzări fiind ceva mai mare, de 341 mp.

Al treilea magazin deschis în format Standard, situat în Deva, județul Hunedoara, este amplasată pe str. I. L. Caragiale, nr.20 și măsoară 420 mp, din care sala de vânzări este de 269 mp.

Sub formatul City, retailerul a deschis magazinele din Florești și Timișoara. Unitatea din Florești, județul Cluj, este amplasată pe str. Tauti, nr.13, cu un spațiu de vânzări de 98 mp. Al doilea magazin recent inaugurat în format City este amplasat în Timișoara este situată la parterul bl. C14 de pe str. Ștefan cel Mare, nr.45, și se întinde pe o suprafață totală de 158 mp, suprafața de vânzări fiind de 118 mp.

Cel de-al șaselea magazin este în format Loco și a fost inaugurat în comuna Negru Vodă din județul Constanța. Adresa unității este Șoseaua Constanței, nr.13B și are o suprafață totală de 356 mp, sala de vânzări măsurând 245 mp.

Cu 658 de magazine prezente în 358 de localități și o echipă de peste 12.000 de oameni, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent.


Ce se întâmplă cu salariile angajaților Kaufland în urma modificărilor fiscale

$
0
0
sigla Kaufland

Ca urmare a modificărilor legislative, Kaufland România, unul dintre cei mai mari jucători din retailul local, va prelua contribuțiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland România va avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%

„Compania înțelege astfel să liniștească îngrijorările salariaților și familiilor acestora și îi asigură că, dincolo de schimbările legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranța lor salarială”, declară Laura Iancu, Director Resurse Umane Kaufland România.

La finalul anului trecut, retailerul a majorat salariile lucrătorilor comerciali din magazine, până la 2.000 de lei brut, incluzând tichete de masă.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.250 de magazine în șapte țări și o rețea de 115 magazine în România. La nivel local, compania are peste 15.000 de angajați. Anul trecut, retailerul a raportat pe plan local o cifră de afaceri de 9,691 miliarde lei, în creștere cu 5,6% față de anul anterior.

Executivul a adoptat săptămâna aceasta Ordonanța de modificare a Codului fiscal, care cuprinde mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, taxa de „solidaritate” de 2,25% (redenumită „contribuție asiguratorie pentru muncă”), care rămâne în sarcina angajatorilor și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Auchan continuă investițiile în rețeaua de proximitate

$
0
0
magazin MyAuchan

Retailul francez Auchan continuă să investească în extinderea rețelei de proximitate MyAuchan, inaugurând recent două noi unități în Capitală. Până în acest moment retailerul a deschis doar șase din cele 15 magazine MyAuchan care vor fi deschise până la finalul anului, în etapa pilot prevăzută în parteneriatul dintre OMV Petrom și Auchan Retail România.

Noile magazine din stațiile Petrom Ferentari, calea Ferentari nr. 66-75, și Petrom Nicolae Grigorescu, B-dul Nicolae Grigorescu nr. 51, pun la dispoziția clienților o gamă de peste 2.000 de produse (lactate, băuturi cu şi fără alcool, dulciuri şi snacks-uri, produse congelate, electronice şi multimedia, menaj, cosmetice şi îngrijire corporală). Magazinele vor fi deschise non-stop, la fel ca toate celelalte magazine MyAuchan.

Prima unitate MyAuchan a fost inaugurată în luna mai a acestui an în incinta stației Petrom Militari, aceasta fiind primul magazin de proximitate deschis în România de francezii de la Auchan. Pe pieţele mai dezvoltate din Europa, Auchan operea deja de ani buni pe segmentul supermarketurilor şi al magazinelor de proximitate. Cele mai dezvoltate reţele de profil sunt Simply Market şi A2Pas, ambele lansate iniţial în Franţa.

În România, rețeaua Auchan numără  în prezent 33 de hypermarketuri și 6 magazine de poximitate. Potrivit datelor financiare furnizate de companie, Auchan a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 1,09 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de anul precedent.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârșitul lui 2016, sub două branduri, OMV și Petrom.
 

Auchan plusează cu un nou concept pe segmentul bio. Cum arată Auchanbio? [GALERIE FOTO]

$
0
0
Auchanbio

La circa șase luni de la primele zvonuri din piață, francezii de la Auchan au continuat testele pe segmentul bio și au inaugurat un nou concept de magazin, Auchan Bio. Magazinul și-a deschis porțile la 11  kilometri de Lille (Franța), la începutul lunii noiembrie și a fost gândit ca un format de proximitate dedicat clienților care sunt în căutarea produselor ecologice și sănătoase.

Pe o suprafață de 450 de metri pătrați, clienții vor descoperi un magazin care oferă peste 4.200 de produsele ecologice, inclusiv 475 de sortimente marcă proprie bio. Dincolo de sortimentație, conceptul Auchanbio se remarcă prin prezența unui corner, unde doi bucătari vor pregăti zilnic 16 preparate, de la startere până la supe și deserturi, toate realizate cu ingrediente disponibile și pe rafturile magazinului.

Mai mult decât atât, Auchan a gândit noul concept de magazin ca un punct de ridicare al comenzilor realizate online. Și, nu în ultimul rând tot la capitolul ce mai aduce nou Auchanbio, merită menționat și faptul că retailerul a pus accentul pe produsele locale, dar și pe produsele vrac, în magazin fiind disponibile nu mai puțin de 104 sortimente. 

”Coeur de Nature și Auchanbio sunt mici laboratoare de cercetare și dezvoltare pentru magazinele noastre. Iar deschiderea Auchanbio arată încă o dată dorința Auchan Retail France de a promova produsele din agricultura ecologică și demonstrează angajamentul companiei față de ce este bun, sănătos și local”, a declarat Thierry Giadz, directorul Auchanbio pentru publicația LSA.

Dezvoltare în sistem integrat, dar și în franciză

Auchanbio nu este prima încercare a retailerului de a pătrunde pe zona de magazine bio, în 2012 fiind inaugurat primul magazin Coeur de Nature, un supermarket cu produse organice, atât alimentare, cât și nealimentare. În acest moment pe piața din Franța, Auchan operează două magazine Coeur de Nature, cel de-al doilea magazin fiind inaugurat în septembrie anul trecut.

De data aceasta însă, retailerul a mizat pe produse bio 100%. ”Bio are o altă dimensiune. Conform cifrelor Agenției Bio, la sfârșitul lunii iulie, acest sector ajunsese la vânzări de 7 miliarde de euro în Franța, 45% din această valoare fiind înregistrată în supermarketuri, 37% în magazine de specialitate și 18% prin vânzare directă. Iar alegerea noastră de a lansa un nou brand în piață se aliniază la direcția în care merge și piața, mai ales că acum acoperim două nișe distincte”, au mai precizat reprezentanții Auchan.

Cu o creștere a pieței cu două cifre, ambiția retailerului este de a intra serios pe acest segment, având în plan extinderea rețelei Auchanbio, atât în sistem integrat, cât și în franciză.  "Franciza? Da, luăm în calcul și această variantă”, au declarat reprezentanții retailerului. De altfel, analiștii spun că nu este deloc surprinzătoare acestă decizie dacă avem în vedere interesul retailerului vizavi de această categorie în ultimele luni – în hypermarketuri sunt disponibile până la 3.000 de SKU-uri bio, iar gama de produse a fost consolidată, fiind adăugate cu 30% mai multe produse, ceea ce a generat un avans al vânzărilor de 35%.

Auchan nu este singurul retailer care se orientează către zona produselor bio, Casino și Carrefour sunt deja prezente pe această piață. Mai mult decât atât, din cele 1.100 de magazine bio specializate, peste 150 au fost inaugurate de la începutul acestui an.

 

Despre atașament în retail: ce se află dincolo de bătălia prețurilor

$
0
0
cumparator in magazin

Când bătălia prețurilor n-a mai produs rezultatele așteptate, pe fondul creșterii numărului de jucători, a formatelor de comerț modern și a expansiunii distribuției, a devenit clar că este nevoie de un nou tip de diferențiere. Mai exact, este vorba despre comunicarea beneficiilor emoționale pentru cumpărător: cum i se potrivește cumpărătorului un anumit retailer din punctul de vedere al nevoilor pe care le are, al stilului său de viață? Asistăm la o diversificare a comunicării cu ancora emoțională pornită de marii retaileri, care a început să îndepărteze însă eticheta puternică a prețului de pe fața retailului românesc, arată prima ediție a studiului Retail Brand Pulse, realizat de Ipsos pentru revista Progresiv. 

Piața retailului a jucat multă vreme o bătălie aprigă a prețurilor, ceea ce nu a permis consumatorului să se atașeze emoțional de mărcile de retail pe care le frecventa. Experiența de cumpărare era singura ancoră a emoționalului, dar nu era susținută prin alte puncte de interacțiune cu marca.

Retailerii de care românii sunt cei mai atașați. Capitalul de atașament al unui retailer este important pentru o previziune a sănătății mărcii pe termen lung. Tot atât de importante sunt și acele lucruri unice și diferențiatoare pentru un retailer, ce ar trebui să se traducă în beneficii pentru viața cumpărătorului român. Aceste elemente diferențiatoare trebuie să ajungă la cumpărători atât în experiența în magazin, cât și în comunicarea și activarea brandului în multiplele canale folosite de fiecare retailer. Setul de considerare, adică retailerii pe care un cumpărător îi are în vedere pentru achiziții viitoare este destul de extins (7-8 mărci de retail modern), ceea ce arată o piață în care loialitatea poate fi problematică. Proximitatea (cât de aproape este un magazin) începe să piardă teren treptat, prin faptul că distribuția retailului modern oferă deja un context în care fiecare cumpărător are destule opțiuni pe care le poate accesa cu ușurință. Devine din ce în ce mai importantă în schimb comunicarea către consumator a unor beneficii diferențiate, care să se potrivescă stilului său de viață.

Din perspectiva vizibilității reclamelor, cel mai prezent retailer în viața românilor este Lidl (7 din 10 români), urmat de Kaufland și Penny (5 din 10 români au văzut reclama pentru fiecare dintre aceștia), se arată în studiul Retail Brand Pulse.

Fiecare român are în setul de mărci considerate până la 7-8 retaileri de tip modern, 6 jucători mari împărțindu-și piața din acest punct de vedere. Cel mai frecvent în acest set se găsesc Lidl și Kaufland (pentru aproximativ 9 din 10), Carrefour și Auchan (pentru aproximativ 7 din 10), urmate de Penny și Profi (pentru aproximativ 6 din 10). Portofoliul de retaileri utilizați recent îl are lider pe Lidl (77%), urmat de Kaufland (67%) și Carrefour (56%), în timp ce Lidl și Kaufland își împart supremația în a fi cel mai utilizat retailer modern din mediul urban românesc (fiecare are ca utilizatori loiali 1 din 4 români).

În Capitală ierarhia se schimbă drastic.În setul de considerare intră puternic Mega Image, pe poziția a doua, imediat după Lidl, în timp ce Cora și Shop & Go sunt și ele mai prezente ca opțiuni pentru cumpărători. În portofoliul de retaileri cărora le-au trecut pragul sunt la paritate Mega Image și Lidl (8 din 10 cumpărători), urmați de Carrefour, Auchan, Kaufland și Shop & Go. Bucureștiul are practic 3 retaileri mari ca principal loc de achiziție pentru cumpărăturile din comerțul modern. Mega Image este cel mai utilizat retailer, 2 din 10 români declarându-l principalul loc de achiziție, urmat la mică distanță de Lidl și de Kaufland.

Când vorbim de brand equity, vorbim de capitalul unei mărci de a se conecta cu consumatorii săi, atât la nivel emoțional - cât sunt de atașați de retailerul respectiv, dar și la nivel rațional - în ce măsură retailerul respectiv reușește să le satisfacă nevoile referitoare la experiența de cumpărare.   Ipsos măsoară acest lucru printr-un model proprietar validat în peste 100 de piețe - brand value creator. Equity-ul retailerului este astfel un capital, un cont în bancă pe care retailerul îl are în relație cu clientul român. Cu cât acest capital este mai solid, cu atât planurile pe termen lung ale retailerului sunt mai stabile, având în vedere că va avea un cumpărător conectat care se va întoarce în magazine, va vorbi pozitiv despre experiența lui acolo și va fi dispus să accepte mai ușor eventuale greșeli ale retailerului respectiv. Un rol esențial în generarea acestui capital de equity îl au mai mulți factori, experiența anterioară cu retailerul și comunicarea diferențiată și consistența în timp sunt doi dintre cei mai importanți. Ierarhia în piața comerțului modern românesc îl arată pe Lidl lider de atașament, urmat aproape de Kaufland. La distanță notabilă, aceștia sunt urmați de Carrefour și de Auchan. În Capitală clasamentul se schimbă din nou semnificativ. Lidl rămâne lider de atașament, urmat la ceva distanță de Auchan, Carrefour, Kaufland și Mega Image.

Mai este de lucru la capitolul atașament. Apropierea față de marcă arată capitalul emoțional cu care românii investesc retailerii moderni și este unul din semnele cele mai imporante ale stabilității mărcilor pe termen lung. În primul rând, la nivelul categoriei, atașamentul nu este unul extrem de ridicat, scorurile abia reușind să depășească puțin notele de 8. Parte din acest context a fost creat printr-o comunicare consecventă și unitară a categoriei, în special în zona prețurilor, fără prea multă implicare emoțională în viața consumatorilor. Kaufland și Lidl se detașează din nou în atașamentul emoțional al românilor față de brandurile de retail. Ele sunt urmate de Auchan și Carrefour. În București ierarhia se schimbă, însă Mega Image nu atinge aceeași performanță în a se conecta emoțional cu consumatorul, așa cum o face în indicatorii de utilizare.

Topul la nivelul Capitalei este: Carrefour (7.8), Lidl (7.8), Kaufland (7.6), Auchan (7.5), Cora (7.1), Mega Image (7.0), urmate la mare distanță de ceilalți retaileri. Bucureștiul se dovedește a fi mai greu de mișcat din punct de vedere emoțional, scorurile în general fiind sub mediile naționale. Din perspectiva gradului de satisfacție cu retailerii, pe baza căruia românii ar face o recomandare către cei apropiați, avem o ierarhie care diferențiază clar Lidl și Kaufland, urmați de Auchan și Carrefour. Discounterii Penny și Profi nu reușesc să se apropie de aceeași performanță, având scoruri semnificativ mai scăzute. În București, topul retailerilor recomandați de români este format din Kaufland, Carrefour, Auchan & Lidl, Mega Image urmându-i la o oarecare distanță.

Elementele diferențiatoare. O parte dintre retailerii moderni au reușit să construiască în timp anumite lucruri ce-i diferențiază de competitori. Pentru Lidl, aceste elemente sunt legate de inovație, experimentare, un raport bun calitate-preț și reclamele atractive. Mega Image se diferențiază prin modernitate, în timp ce Carrefour pare să fie asociat cu oferirea unor produse de bună calitate. Auchan este asociat cu o mare putere de alegere, oferind o gamă foarte variată de produse, dar și cu o experiență plăcută de cumpărare. Penny și Profi își împart un teritoriu al simplității, cu prețuri accesibile, potrivite pentru un anumit segment de cumpărători și cu promoții atractive.

Din punct de vedere socio-demografic, profilul cumpărătorilor nu diferă decât pe alocuri între retaileri. Auchan pare a avea un profil puțin mai tânăr, cu mai mulți cumpărători în segmentul foarte tânăr de 18-24 ani, ceea ce poate veni din percepția asupra sortimentației extinse și a unui mediu plăcut pentru cumpărături. Indiferent de retailerul unde își fac cel mai adesea cumpărăturile, majoritatea românilor sunt atașați de Kaufland și de Lidl. Mega Image are un profil mult mai feminin (mai mult de 6 din 10 cumpărători sunt femei) și mult mai tânăr, având cea mai mare proporție de tineri printre cumpărători (3 din 10 au între 18 și 24 de ani). Chiar și în portofoliul acestor cumpărători, Lidl deține supremația în termeni de atașament față de un anumit retailer.

Studiul Ipsos Retail Brand Pulse a fost realizat în perioada august-septembrie 2017 pe un eșantion de 500 de respondenți, pe baza unui chestionar online.  Studiul este reprezentativ pentru populația din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, bărbați și femei, responsabili de cumpărăturile din cadrul gospodăriei.

 

 

Lidl își consolidează prezența în estul țării cu un nou centru logistic

$
0
0
sediu logistic Lidl

Retailerul german Lidl continuă procesul de expansiune în România prin construcția unui nou centru logistic care va asigura aprovizionarea rețelei de magazine din zona Moldovei, fiind un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuție în zona de est a țării.

Noul sediu regional va fi situat în localitatea Cordun, în imediata apropiere a orașului Roman. Depozitul va avea o suprafață construită totală de 44.960,00 mp, pe o suprafață a terenului de 132.000 mp și va deservi 50 de magazine Lidl din zona de est a țării. Un factor important în alegerea locației l-a constituit proximitatea față de drumul european E85, ce permite eficientizarea proceselor de aprovizionare și, astfel, menținerea distanței medii de transport a produselor către magazine, sub 150 de kilometri.

„Angajamentul pe care îl avem, încă de la intrarea pe piața din România, față de mediul înconjurător este un factor care ne ghidează în toate operațiunile de business. Depozitul de la Roman, ca de altfel toate clădirile noastre noi, este gândit să fie o clădire sustenabilă, începând cu alegerea amplasării, ce permite eficientizarea logisticii, până la tehnologiile care vor fi folosite în timpul construcției și la cele care vor fi implementate în activitățile de zi cu zi, odată ce va deveni funcțional” a declarat Frank Wagner, Președintele Consiliului de Conducere Lidl România.

Procesul de construcție a noii clădiri se înscrie în demersurile de sustenabilitate ale companiei, fiind folosite tehnologii cu impact redus asupra mediului. Mai mult, clădirea în sine a fost proiectată pentru a avea o amprentă redusă de carbon – de exemplu, pentru încălzirea depozitului, este folosită recuperarea de energie termică generată de instalația frigorifică.

Lidl este unul dintre retailerii de top din Europa. Compania este prezentă în 30 de țări din toată lumea, inclusiv România și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial.  Pe piața locală, retailerul deține 212 unități comerciale și anul trecut a înregistrat vânzări de 5,57 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul precedent, rezultat care îl plasează pe poziția a treia în topul celor mai mari retaileri în funcție de cifra de afaceri.
 

Carrefour pune pe hold planul de reorganizare

$
0
0
coș de cumpărături Carrefour

Retailerul francez Carrefour, care intenționa să prezinte planul de transformare al grupului până la finalul acestui an, a amânat această mișcare pentru luna ianuarie.

Decizia de a amâna acest anunț pentru 2018 are la bază un argument foarte simplu: grupul francez se teme de posibile greve. Întrucât sezonul sărbătorilor de Crăciun este foarte important pentru retailer, acesta a decis să renunțe la prezentarea strategiei după Anul Nou în speranța că va evita o situație tensionată în interiorul companiei, scrie Retaildetail.eu.

Faptul că există aceste măsuri de precauție indică posibile măsuri drastice pe care grupul francez le are în plan. În acest context, analiștii estimează că retailerul va trebui să reducă costurile cu 1 miliard de euro.

,,Vrem să vedem cum arată această strategie cât mai rapid cu putință în condițiile în care am putea vorbi de un plan de restructurare pentru hypermarketuri și o reducere a costurilor. Vrem să știm ce magazine vor fi afectate”, a spus un reprezentant al sindicatului Force Ouvrière.

Grupul francez Carrefour, al doilea mare jucător din retail la nivel global în funcție de venituri, a raportat pentru al treilea trimestru al acestui an o creștere de 9,2% a vânzărilor comparabile față de aceeași perioadă a anului precendent, până la 503 milioane de euro, se arată în raportul financiar al companiei.

În ceea ce privește rezultatele la nouă luni, retailerul a înregistrat pe piața locală o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de euro, în creștere cu 7,7% față de același interval din 2016.

Profilul antreprenorului român în 2017, prezentat la Zilele Biz

$
0
0
zilele biz

Conferința Zilele Biz, care se va desfășura în perioada 20-24 noiembrie în București, la Arcub, va debuta cu Ziua de Antreprenoriat, participanții putând afla date despre profilul antreprenorului român în 2017 dintr-un studiu exclusiv despre cele mai puternice companii antreprenoriale româneşti grupate pe domenii şi regiuni.

Ziua Antreprenoriatului aduce în faţă oamenii de business care înfruntă cu succes provocările pieţei libere şi profesioniştii care au resursele necesare pentru a aduce companiile antreprenoriale la următorul nivel. Programul zilei se axează pe idei, exemple şi metode testate prin care antreprenorii români pot construi afaceri solide care să aibă succes, nu doar pe plan local, ci şi pe plan regional şi chiar global.

Participanţii vor avea acces şi la specialiştii care ajută businessurile româneşti să treacă la următorul nivel, unde viziunea şi curajul trebuie să se îmbine cu o strategie clară, pentru un plan coerent de dezvoltare.

Ca în fiecare an, echipa Biz a pregătit participanţilor cinci zile de conferinţe, prezentări şi dezbateri pe cele mai dinamice domenii din economia românească: Antreprenoriat, Inovaţie, Management, CSR şi Media & Marketing.

Exclusiv la Ziua Inovaţiei, pe 21 noiembrie, participanţii vor putea participa la un workshop design thinking realizat după modelul dezvoltat de departamentul d.school, din cadrul Universităţii Stanford.

Despre ce presupune o carieră internaţională şi leadership fără graniţe va vorbi Angela Creţu, fost CEO al AVON în Rusia şi Turcia, în Ziua de Management, pe 22 noiembrie.
Ziua de CSR (23 noiembrie) se deschide cu o dezbatere provocatoare, despre bani şi relaţia dintre ONG-uri şi companii, despre finanţare şi raportare. Invitaţii din partea ONG-urilor sunt Alina Kasprovski, Director Executiv, Fundaţia Comunitară Bucureşti şi Gabriel Solomon, Preşedinte Fondator, Asociaţia People for Sport România. În colţul companiilor, vor fi Fundaţia Orange şi UrsusBreweries.

Ziua de Media & Marketing (24 noiembrie) debutează cu un studiu în exclusivitate - Hunting the Trend, despre tendinţele de consum ale anului 2018. În exclusivitate în România, designerul Lana Dumitru şi arhitectul Vlad Țenu vin la Ziua de Media & Marketing cu Foraeva, proiectul realizat în parteneriat cu Swarovski în care arta atinge noi repere ale perfecţiunii cu ajutorul tehnogiilor digitale.

Participanţii vor avea ocazia să interacţioneze şi să discute oportunităţi de business cu profesionişti din peste 300 de companii de top, cunoscute la nivel global.


Auchan menține salariile la același nivel pentru angajații români

$
0
0
auchan romania

Auchan Retail România a anunțat că va menține salariul net al personalului la același nivel, după intrarea în vigoare, la data de 1 ianuarie 2018, a Ordonanței de Urgență prin care este modificat Codul Fiscal. Retailerul francez, care are circa 10.000 de angajați la nivel local, vine cu această declarație după ce alt jucător din industrie, Kaufland, a anunțat că va prelua contribuțiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland România va avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%.

De asemenea, începând cu data de 1 noiembrie 2017, anterior modificărilor legislative, Auchan Retail România a lansat o nouă grilă salarială pentru funcția de operator vânzări  polivalent oferind, pentru angajații cu minim un an vechime în companie, un salariu brut de 2.300 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de 1.634 de lei. La acest salariu se adaugă tichete de masă în valoare de 300 de lei pe lună, aducând venitul net la aproape 2.000 de lei.

Aceasta reprezintă o creștere de peste 30% comparativ cu salariul unui lucrător comercial, al cărui salariu brut este de 1.700 de lei, respectiv 1.233 de lei net. 

„Responsabilitatea față de colegii noștri, alături de responsabilitatea față de societate sunt priorități asumate în strategia de dezvoltare pe termen lung. În acest context, bunăstarea angajaților  este foarte importantă pentru noi  și credem că salariul, alături de celelalte beneficii financiare, sunt punctul de plecare în acest demers”, a transmis Direcția Resurse Umane a Auchan Retail România.

Executivul a adoptat săptămâna aceasta Ordonanța de modificare a Codului fiscal, care cuprinde mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, taxa de „solidaritate” de 2,25% (redenumită „contribuție asiguratorie pentru muncă”), care rămâne în sarcina angajatorilor și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

În România, rețeaua Auchan numără  în prezent 33 de hypermarketuri și 6 magazine de poximitate. Potrivit datelor financiare furnizate de companie, Auchan a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 1,09 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de anul precedent.

Afacerile dm drogerie markt, +18% în ultimul an financiar

$
0
0
dm shop

Rețeaua de magazine dm drogerie markt a încheiat anul financiar 2016-2017 cu o cifră de afaceri de 339 de milioane de lei pe plan local, în creștere cu aproximativ 18% față de anul precedent. De asemenea, pentru prima dată în România compania a depășit pragul de rentabilitate cu un profit de 2 milioane de lei.

”Pe 30 septembrie, anul financiar 2016-2017 s-a încheiat cu o creștere suplimentară a veniturilor cheie. Primul an sub conducerea noului duo de management Ivana Martináková și Cristian Crișan continuă consolidarea cu succes a pionierului pe piața de drogherie din România. Dezvoltarea constantă include, de asemenea, investiții care au atins suma de 24 milioane lei în ultimul an financiar”, au precizat reprezentanții companiei.

În ceea ce privește evoluția la nivelul numărului de magazine, retailerul a ajuns să opereze pe plan local 91 de unități comerciale, iar pentru următorul an financiar are în plan să bifeze 13 locații noi.

Dm drogerie markt a intrat pe piața locală în 2007 și face parte din grupul dm care activează pe plan internațional în 13 țări europene și oferă, de asemenea, în China, o mică selecție a sortimentului dm prin intermediul unui magazin online.

Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la 10,25 miliarde de euro, în anul financiar 2016/17, ceea ce reprezintă o creștere de 5,7% față de anul precedent. În întreaga Europă dm are aproape 60.000 de angajați și operează 3.464 de magazine.

 

 

Carrefour a deschis al doilea Market din luna noiembrie

$
0
0
market valea calugareasca

Retailerul francez Carrefour, cu un total de 307 magazine în țara noastră, a deschis astăzi primul supermarket în Valea Călugărească, județul Prahova. Magazinul se află sub formatul Market și este al doilea de acest tip inaugurat în luna noiembrie, după cel din Slatina.

Modelul comercial al formatului Market se axează pe o gamă de aproximativ 7.000 de produse, iar oferta include peste 1.000 de articole Carrefour, cu circa 20% mai ieftine decât mărcile naționale. De asemenea, clienții pot alege dintre sortimentele vaste pe segmentele lactate-brânzeturi, măcelărie, băcănie, panificație și patiserie, legume-fructe, semipreparate, produse internaţionale, produse bio şi dietetice, dar şi produse non-alimentare de igienă şi de întreţinerea casei.

Date cheie despre Market Valea Călugărească:
*Adresă: Valea Călugărească, nr.217 B, Jud. Prahova;
*Orar: Luni –Vineri: 7:00 - 22:00 și Sâmbătă - Duminică: 7:00 - 20:00;
*Suprafață magazin: 640 mp;
*Gama de produse: 7.000;
*Număr case de marcat: 4;
*Număr angajați: 20; 
*Locuri de parcare (gratuit): 10.

Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa. În România, Grupul Carrefour numără 307 magazine dintre care 32 hypermarketuri Carrefour, 222 supermarketuri (206 magazine Market si 16 magazine Express Orange), 43 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact și un magazin online.
 

Farmec a ajuns la 4 magazine Gerovital în regiunea Moldovei

$
0
0

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, continuă extinderea în Moldova şi inaugurează primul magazin Gerovital din Galaţi, acoperind strategic întreaga regiune estică a ţării. Compania mai are magazine, în zonă, în Iaşi, Piatra Neamţ și Suceava.

„(...) Suntem siguri că noua locaţie va fi un nou punct de atracţie pentru consumatorii noştri din Galaţi, care vor avea la dispoziţie întreaga paletă de produse, inclusiv cele mai recente game. Totodată, vizitatorii vor beneficia de consultanţă de specialitate din partea beauty advicer-ilor noştri. Vom continua să ne asumăm cu responsabilitate rolul de a fi singurul producător local de cosmetice care dispune de o reţea proprie de magazine de brand şi vom oferi consumatorilor noştri noi surprize până la final de an”, a declarat Mircea Turdean, Director General al companiei Farmec.  

Noul magazin este situat la parterul centrului comercial Shopping City Galați, pe Bulevardul George Coșbuc, Nr. 251, și are o suprafaţă de 45 de metri pătrați.  

În această toamnă, reţeaua de magazine de brand Gerovital a marcat un an de la inaugurarea primului punct de vânzare. În prima jumătate a anului 2017, prin lanţul de magazine de brand, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.

La finalul lunii octombrie 2017, reţeaua de magazine de brand deţinute de Farmec cuprindea 8 magazine Farmec, amplasate în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Sibiu, Târgu-Mureș și Timișoara şi 12 magazine Gerovital care se găsesc în Cluj-Napoca, București (3 magazine), Constanța, Timișoara, Craiova, Ploiești, Suceava, Iași, Piatra Neamț și Galați. 

Profi ajunge la 360 de magazine în format Standard

$
0
0
Profi Standard Bacău Mărășești

Retailerul Profi a dechis săptămâna aceasta trei magazine în format Standard, la Bacău, București și Belcești, ajungând astfel la 360 de unități sub acest concept.

Totodată, au fost deschise alte trei magazine, în Melinești, Piatra Neamț și Moldovița.

Magazinul din Bacău se află pe Calea Mărășești 187C și are o suprafață totală de 460 mp, din care sala de vânzări este de 270 mp.

Unitatea din Belcești, a 20-a din județul Iași, este amplasată pe strada Principală nr. 155 și ocupă o suprafață totală de 550 mp, sala de vânzări fiind de 410 mp.

Noul magazin din București este amplasat pe Șoseaua Pantelimon nr.362, sector 2, pe o suprafață totală de 627 mp, din care sala de vânzări măsoară  422 mp.

Unitățile din Melinești și Moldovița au fost inaugurate în format Loco. Cea din Melinești, județul Dolj, este prezentă pe strada Principală nr. 65, cu o suprafață totală de 363 mp și o sală de vânzări de 259 mp.

Magazinul din Moldovița, județul Suceava, se află pe strada Centru nr.130 și dispune de o suprafață totală de 365 mp, din care suprafața de vânzări măsoară 266 mp.

Cu o suprafață totală de 313 mp, din care sala de vânzări este de 206 mp, unitatea din Piatra Neamț, județul Neamț, funcționează în format City pe strada Ecoului nr.8.

Cu 664 de magazine prezente în 361 de localități și o echipa de peste 12.000 de angajați, Profi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 3,54 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât în anul fiscal precedent.

Viewing all 1782 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>