La opt ani după ce a preluat trei dintre magazinele Ethos, retailerul Livorno din Dâmbovița își adjudecă titlul de cea mai mare rețea din județ, numărând în prezent nouă unități comerciale. Chiar dacă de-a lungul timpului antreprenorul din spatele businessului a ales să investească cu precădere în zonele rurale, recent Liviu Niculae a decis să testeze și piața din Moreni, unul dintre cele mai mari orașe din județ. Pe ce își bazează însă șansele de reușită?
Trecerea la antreprenoriat. Dacă mulți dintre antreprenorii din retailul local au început să facă comerț imediat după Revoluție, proprietarul magazinelor Livorno a luat decizia de a investi într-un business propriu după mai bine de zece ani în care a acumulat experiență în vânzări și retail ca angajat în cadrul unei firme de distribuție, dar și în magazinele Interex. În 2010 însă, Liviu Niculae a decis că este momentul pentru o schimbare și a preluat trei dintre magazinele Ethos, deținute la acel moment de Ion Soloman. „Interex a fost o școală bună de retail și, pentru că aveam experiență, dar și pentru că a apărut oportunitatea, m-am gândit că este păcat să nu profit de acest moment. Și așa am ajuns să cumpăr supermarketurile Ethos din Târgoviște, Titu și Răcari”, susține antreprenorul.
Chiar dacă inițial rețeaua de magazine Livorno număra doar trei unități comerciale, Liviu Niculae nu s-a oprit aici și și-a îndreptat atenția către mediul rural, în zone în care alți retaileri nu văzuseră încă potențial. „În județul Dâmbovița sunt multe comune legumicole și în acele zone am ales să investim și noi – Băleni, Lungulețu, Potlogi, Poiana. Există un potențial enorm în mediul rural mai ales că toate comunele de mai sus sunt poziționate destul de aproape de Capitală, astfel că persoanele care nu lucrează în agricultură fac naveta la București, iar puterea de cumpărare este ridicată”, explică Liviu Niculae.
Proiectele lui 2017. În acest moment, Livorno operează nouă magazine, toate în Dâmbovița, ceea ce îl poziționează pe primul loc în topul celor mai extinse rețele de magazine din județ. De altfel, de la începutul anului retailerul a bifat două deschideri, cea mai recentă inaugurare fiind la jumătatea lunii iunie, în orașul Moreni. „A fost o perioadă în care ne-am concentrat atenția către rural, însă în ultimii ani m-am uitat și către alte orașe, pe listă regăsindu-se Pucioasa și Moreni. Am avut mai multe discuții pentru închirierea unor spații, însă concurența era destul de ridicată și am considerat că nu e momentul potrivit. Ce m-a determinat însă să investesc în magazinul de la Moreni a fost spațiul, care se află într-o zonă cu trafic ridicat, dar și faptul că la începutul anului a fost închisă o carmangerie cu tradiție din oraș, iar acest segment era practic neacoperit”, mai spune antreprenorul.
Cu o suprafață totală de 230 de metri pătrați, magazinul are avantajul de a fi situat chiar pe bulevardul central din Moreni, în apropiere de piața agroalimentară, ceea ce îi asigură un vad comercial bun. Acest lucru poate fi observat și din analiza traficului de clienți, magazinul având în medie 800 de clienți zilnic.
„Chiar dacă puterea de cumpărare a locuitorilor din Moreni a scăzut drastic odată cu închiderea companiilor mari din zonă, în ultimii ani zona s-a mai dezvoltat și cred că există potențial de creștere. Și se pare că nu sunt singurul care a observat acest lucru pentru că Lidl și Profi, dar și alți retaileri independenți au luat decizia de a investi în Moreni. Însă, chiar dacă concurența este destul de ridicată avem un avantaj major prin carmangeria proprie”, susține Liviu Niculae.
Elemente de diferențiere. Tot la capitolul sortimentație trebuie menționat faptul că în acest moment sunt listate circa 8.000 de SKU-uri, focusul fiind pe produsele alimentare proaspete. „Inițial am avut în plan să ne concentrăm exclusiv pe alimente, dar am ales într-un final să listăm și produse non-food, însă acestea au o pondere de până în 10%. Am construit practic sortimentația din dorința de a acoperi nevoia de fresh, astfel că avem de la carne proaspătă de porc, pui, vită sau oaie, până la preparate din carne proaspătă, mezeluri, lactate etc. Totodată, pentru că în Târgoviște toată lumea ne cunoaște pentru puiul rotisat, am luat decizia să implementăm rotiseria și în magazinul de la Moreni și, cu toate că aici sunt mai mulți competitori pe acest segment, puiul la rotisor este de departe produsul numărul 1 în vânzări. Însă, per total, am estimat că vom atinge 60-70% din totalul vânzărilor prin produsele proaspete și primele rezultate confirmă acest lucru”, mai spune antreprenorul.
Un alt aspect important de care s-a ținut cont în stabilirea sortimentației a fost profilul clienților. „Bătrânii sunt preponderenți și practic orașul supraviețuiește din pensii, dar și din banii pe care îi trimit persoanele tinere care lucrează în străinătate. Astfel, am mers în principal pe produsele «clasice» pentru că nu există public pentru sortimente mai speciale. Lucrăm cu toți marii frunizori și am încercat să colaborăm și cu producători locali. În categoria de lactate avem parteneriate cu Lactate Natura și Nucet, pe mezeluri cu producătorul Imdia (Grandi) și am încercat pe partea de legume și fructe să acoperim necesarul de marfă de la producătorii locali, însă este foarte dificil. Chiar dacă avem magazine în zone legumicole, de multe ori nu am putut să ne aprovizionăm nici măcar cu cartofi din zonele respective”, explică Liviu Niculae.
Dincolo de sortimentație, proprietarul Livorno mai mizează pe câteva elemente aparent simple, dar care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi de succes. „Noi am venit pe piața din Moreni cu atu-urile noastre – expunere, calitate a serviciilor, mod de prezentare și angajați bine pregătiți. Și cred sincer că aceste elemente sunt mai importante decât prețul, deși am încercat să ne aliniem la prețurile competitorilor noștri”, adaugă acesta.
Priorități pentru viitor. Chiar dacă doar în prima parte a anului retailerul a deschis două magazine, planurile de expansiune nu se opresc aici. „Nu avem nimic concretizat în acest moment, însă suntem deschiși la orice oportunitate. La fel a fost și cu deschiderea de la Moreni. Însă focusul nostru rămâne mediul rural. Dacă ne uităm la Târgoviște, de exemplu, se anunță noi locații Mega Image, în condițiile în care deja funcționează 17 magazine ale rețelelor internaționale. Așa că din punctul meu de vedere piața este deja suprasaturată. În rural există un potențial enorm, mai ales în zonele legumicole. Oamenii muncesc, produc și puterea de cumpărare este în creștere, ceea ce nu poate fi decât în avantajul nostru. Trebuie însă să recunosc că există și aspecte mai puțin plăcute cum ar fi cumpărăturile pe caiet, marfa la negru, dar și dificultățile în a găsi angajați în zonă”, explică Liviu Niculae.
Cu toate acestea, retailerul are în plan să investească într-un depozit central, dar și să remodeleze magazinele. „Magazinele de la Titu și cel de la Târgoviște au nevoie de o modernizare și asta o să includă schimbări la nivel de design, cât și la nivel de echipamente și instalații. Doar pentru magazinul de la Târgoviște am bugetat 200.000 de lei pentru echipamente. Per total, probabil vorbim despre o investiție de peste 500.000 de lei”, spune proprietarul Livorno.
În plus, toate aceste investiții au la bază și rezultatele înregistrate de magazine. Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei, în creștere cu 20% față de anul precendent. Cât despre așteptările pentru anul acesta, în contextul în care au fost inaugurate deja două unități comerciale, iar în primele cinci luni ale anului businessul a înregistrat o creștere organică de 15%, proprietarul Livorno estimează că la finalul anului 2017 businessul va depăși pragul de 35 de milioane de lei.