Deși este recunoscută ca un vârf al vânzărilor, luna decembrie nu este la fel de generoasă cu toți comercianții. Supranumită și luna cadourilor, decembrie reunește o serie de sărbători religioase și laice care reprezintă momente importante de consum. În cazul magazinelor independente, sfârșitul de an poate aduce vânzări mai mici decât în restul anului.
Progresiv: Ce așteptări aveți de la vânzările din perioada sărbătorilor de iarnă din 2015 și ce factori credeți că vor influența vânzările pe sfârșit de an?
Constantin Zdrob: Reducerea TVA-ului la produsele alimentare reprezintă un factor important, având în vedere că clienții noștri își vor permite să cumpere mai mult. Noi am scăzut prețurile în rețeaua Exotic și cred că pofta de a cumpăra va fi mai mare de sărbătorile din acest an. În condițiile în care produsele alimentare s-au ieftinit, cumpărătorii vor gândi pozitiv și vor avea tendința de a cumpăra mai mult.
Liviu Niculae: De la un an la altul, vânzările de sărbători sunt în scădere, tendință pe care mi-au confirmat-o și alți retaileri. În cazul rețelei Livorno, balanța s-a înclinat spre mediul rural, unde vârful de vânzare nu este în luna decembrie.
Alexandru Enescu: Sezonul sărbătorilor de iarnă începe pentru noi la 1 decembrie, când ne dorim să sărbătorim faptul că suntem români, și continuă până de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, timp în care urmărim să creăm o atmosferă de familie în magazine. Așteptările de la sfârșitul acestui an sunt legate de menținerea trendului din ultimii doi ani. Ca de obicei, în această perioadă, vânzările sunt influențate de o complexitate de factori, precum acordarea bonusurilor și primelor suplimentare pentru angajați, condițiile meteo sau vacanța românilor plecați la muncă în afara țării.
Progresiv: Care sunt categoriile de produse cu cele mai bune vânzări în perioada sărbătorilor? Pregătiți promoții speciale în cadrul acestor categorii?
Constantin Zdrob: Vânzările cresc în special la carne și preparate din carne, inclusiv cele de sezon (caltaboș, tobă). Noi avem și o carmangerie, care produce în jur de 40 de sortimente de preparate și specialități din carne și care aprovizionează zilnic întreaga rețea de magazine. Primim carcase de la producători mari, dar avem și furnizori mai mici, care nu produc în regim industrializat, dar care livrează carcase de calitate mai bună. Alte produse care se vând bine de sărbători sunt fructele și legumele. De Crăciun se consumă mai mult fructe, în special citrice, iar de Revelion cresc și vânzările de roșii și castraveți, dar nu atât de mult ca în anii anteriori, deoarece sunt mai mulți oameni care își petrec noaptea de Revelion la localuri. De asemenea, avem creșteri și pe sortimentele de băuturi alcoolice și răcoritoare.
Liviu Niculae: Am avut și vom avea și în luna decembrie a acestui an promoții dedicate. În cadrul magazinului din Târgoviște avem și o carmangerie care distribuie produse din carne și către celelalte puncte de lucru, acestea fiind produsele care se vând cel mai bine în perioada sărbătorilor. Carcasele pe care le prelucrăm provin de la porci sacrificați cu cel mult 24 de ore înainte de a ajunge în carmangerie. Se vând bine și dulciurile specifice de sărbători, șampania, categorii pentru care facem achiziții încă din octombrie pentru a preîntâmpina situațiile de out-of-stock în perioada premergătoare sărbătorilor.
Alexandru Enescu: Perioada sărbătorilor de iarnă generează vânzări mult peste medie la preparatele proaspete și cele tradiționale, dulciuri, băuturi alcoolice, cosmetice și parfumuri, în special pachetele-cadou, și chiar și la fructe. Pregătim și promoții, alături de partenerii noștri, care nu se limitează numai la reducerile de prețuri comunicate în revista de sărbători, evidențiindu-se și prin tipul de împachetare, prezentare, vizibilitate.
Progresiv: Cum sunt vânzările din luna decembrie comparativ cu celelalte luni din an în magazinele dumneavoastră? Există un comportament diferit al cumpărătorilor în luna decembrie față de restul anului?
Constantin Zdrob: Dacă ar fi după mine, eu aș prefera o vânzare liniară. În decembrie, vânzările merg mai bine, dar în ianuarie și februarie sunt mai slabe. Vânzările din luna decembrie cresc cu 10-15% peste media lunară din restul anului.
Liviu Niculae: Cum spuneam, Livorno s-a concentrat mai mult pe magazinele din mediul rural unde vârful vânzărilor este în luna august. În lunile de vară veniturile cumpărătorilor din mediul rural cresc, având în vedere că mulți dintre ei sunt legumicultori sau lucrează în construcții. În aceste condiții, magazinele noastre din mediul rural au vânzări cu 10% până la 30% mai mari în luna august față de luna decembrie.
Alexandru Enescu: Pe baza unui istoric al vânzărilor noastre, pot afirma că luna decembrie reprezintă un maxim, depășind chiar și luna august. De exemplu, în 2014, valoarea vânzărilor din decembrie a fost cu 21% peste media lunară a anului. În această perioadă crește și diversificarea coșului de cumpărături, iar clienții fac trecerea cu mai mare ușurință către produsele premium. Ponderea vânzărilor realizate fără numerar (tichete de masă și pe card bancar) este, de asemenea, peste media anuală.
Citește și
Progresiv: Organizați evenimente speciale dedicate cumpărătorilor în perioada sărbătorilor de iarnă?
Constantin Zdrob: Noi organizăm tombole cu premii atât în timpul anului, cât și în luna decembrie. Având în vedere că avem și un restaurant în Codlea, organizăm ocazional, pe parcursul unei luni întregi, o tombolă în care oferim, zilnic, o masă pentru două persoane la acest local. Vom relua această tombolă și în luna decembrie. De asemenea, cu ocazia sărbătorilor, organizăm tombole la care participă bonurile de cumpărături de minim 50 de lei în care oferim premii mai valoroase, precum televizoare sau aragazuri, dar și coșuri cu bunătăți.
Liviu Niculae: Evenimente speciale organizăm atât noi, cât și furnizorii noștri – aceștia derulează acțiuni dedicate cumpărătorilor pe tot parcursul anului, cu atât mai mult în perioada sărbătorilor. Am avut și vom avea diverse tombole cu premii în colaborare cu furnizorii noștri.
Alexandru Enescu: La MCA Comercial, am fost permanent preocupați să ne fidelizăm clienții, marcând sărbătorile prin acțiuni speciale așa cum este „Tombola sărbătorilor de iarnă”, devenită deja tradițională. Astfel, la cumpărături de minimum 30 sau 35 de lei, clienții primesc un talon pe care îl completează și prin care își pot da și acordul de participare în cadrul unui program de comunicare cu clienții prin intermediul SMS-urilor pe care îl derulăm de doi ani. În ajunul Crăciunului, se face o extragere prin care se acordă zeci de premii, de la coșuri cu produse până la televizoare, laptopuri, mașini de spălat.
Progresiv: Plănuiți să faceți modificări în magazin pentru a ajuta cumpărătorii să intre în atmosfera sărbătorilor?
Constantin Zdrob:În luna decembrie punem ornamente, facem aranjamente în magazin și punem muzică specifică sărbătorilor.
Liviu Niculae: Vom avea un raion special amenajat pentru această perioadă, inclusiv cu ornamente și jucării. Venim în special în întâmpinarea clienților din mediul rural, pentru că în Târgoviște, de exemplu, oferta este foarte mare pe acest segment. Totodată, împreună cu șefii de magazin ne organizăm astfel încât spațiul de vânzare să fie cât mai aerisit. Renunțăm la plasările secundare de băuturi care ocupau foarte mult spațiu în magazin, pentru a pregăti locul pentru plasările cu produse de sezon.
Alexandru Enescu: Vom încerca să aducem în magazin atmosfera sărbătorilor atât vizual, cât și auditiv. Vom avea brazi împodobiți și vom acorda o vizibilitate mai mare produselor de sezon. Chiar și angajații, prin ținuta lor, vor ajuta clienții să intre în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Cel puțin la nivel de mercantizare a produselor, de un real ajutor ne vor fi și colaboratorii, care vin cu elemente și produse specifice sărbătorilor de iarnă.
Progresiv: Ce sortimente de produse aduceți special pentru perioada sărbătorilor de iarnă și cu ce furnizori colaborați?
Constantin Zdrob:În perioada sărbătorilor colaborez cu aceiași furnizori cu care lucrez și în restul anului. În cazul în care nu suntem mulțumiți de oferta acestora, avem și noi logistica noastră de achiziții, astfel că putem aduce la raft produse și din alte zone.
Liviu Niculae: Dacă ne referim strict la oferta de sezon, suntem dispuși să primim orice tip de produse cu care vin furnizorii la noi. Până acum, au venit cu propuneri în special cei pe partea de dulciuri. În general, cam toți furnizorii mari vin cu produse dedicate sărbătorilor, inclusiv cei de băuturi răcoritoare și de iaurturi.
Alexandru Enescu:În primul rând, dorim să listăm produsele tradiționale, în forme cât mai diversificate, începând de la produsele de carmangerie specifice, care înregistrează un vârf de vânzări, și până la preparatele culinare proaspete, care vin în întâmpinarea clienților cu timp limitat. Încă de la începutul lunii noiembrie, vom contura comenzile necesare de dulciuri, de la bomboane de pom și figurine de ciocolată, până la coșuri-cadou, condimente, ornamente, decorațiuni și jucării.
Progresiv: Care ar fi un top trei elemente de diferențiere a rețelei dumneavoastre față de concurenții direcți în această perioadă de final de an?
Constantin Zdrob: Eu nu mă uit la alții, deși la români toată lumea se uită în curtea vecinului. Chiar dacă nu urmăresc să mă diferențiez de ceilalți competitori, acest lucru nu înseamnă că nu vreau să fiu informat cu ceea ce se întâmplă în jur, ce tendințe există și în ce direcție trebuie mers. Prefer să îmi fac treaba bine și să vină rezultatele, fără să mă gândesc cum să îl depășesc pe vecinul meu.
Liviu Niculae: Principala noastră grijă, în cazul magazinelor din mediul urban, este partea de carmangerie, unde mizăm pe calitate și pe prospețime. În cazul unităților din mediul rural, suntem numărul unu în zona respectivă și atunci trebuie să menținem ștacheta sus, pentru că suntem cu mult peste ceea ce este în zona respectivă.
Alexandru Enescu: Comunicarea cu clienții pe diverse canale indoor și outdoor a reprezentat modalitatea prin care ne-am diferențiat categoric față de concurență. Având în vedere că reprezentăm o rețea de magazine de proximitate, între angajații noștri și clienți există un permanent schimb de informații. Astfel, luăm decizii rapid, în funcție de nevoile identificate de clienți, pe baza unui sistem denumit „sesizări verbale”. Gama diversificată de produse dă posibilitatea clienților să facă alegerile potrivite, inclusiv pe categorii de nișă (produse bio, pentru diabetici, tradiționale sau fructe exotice).