Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Retail
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1782

Ce a învățat Paco din extinderea în rural?

$
0
0
Magazin Paco Supermarkets Vidra

Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața de retail din Vrancea, Feliciu Paraschiv, antreprenorul din spatele supermarketurilor Paco, a făcut la finalul anului trecut o mutare importantă, atacând mediul rural. Bilanțul primelor opt luni arată că există potențial, însă una dintre lecțiile învățate este că nu toate zonele au aceleași șanse de reușită, succesul stând în primul rând în capacitatea de a găsi spațiul potrivit.

La fel ca mulți antreprenori din comerțul independent, Feliciu Paraschiv a început să facă comerț după Revoluție, cu un magazin de până în 50 de metri pătrați, inaugurat în 1995. De la un an la altul businessul s-a dezvoltat, astfel că 22 de ani mai târziu, rețeaua numără 10 magazine, Paco Supermarkets fiind în acest moment unul dintre cei mai importanți retaileri independenți din zona Vrancei, dar și din țară.

Testul în rural. De-a lungul timpului, Feliciu Paraschiv s-a concentrat să-și construiască un brand puternic pe piața din Focșani, însă schimbările din piață și decizia rețelelor internaționale de a dezvolta concepte dedicate mediului rural, l-au determinat să se reorienteze și să testeze și alte piețe. Astfel, la finalul anului trecut, retailerul inaugura în comunele Jariștea și Vidra primele magazine Paco Supermarkets din rural.

Unitatea de la Vidra este practic cea mai recentă deschidere a retailerului și, în ciuda faptului că vorbim despre un magazin în mediul rural, investiția nu a fost deloc de neglijat, valoarea totală ridicându-se la circa 200.000 de euro. „Investiția a fost mare pentru că a fost nevoie să reconstruim practic spațiul. Însă am considerat că merită efortul. Spre exemplu, înainte de Vidra este localitatea Bolotești și am fi putut deschide un magazin acolo pentru că puterea de cumpărare este mai mare, însă este o localitate liniară, care se întinde pe 7,5 kilometri, iar un magazin Paco Supermarkets nu s-ar fi potrivit pentru că acolo e nevoie de locații mici și multe”, explică Feliciu Paraschiv.

De aceea retailerul s-a axat pe comunele concentrice, care să aibă disponibile spații cu un vad comercial bun. „Atât în Vidra, cât și în Jariștea, magazinele sunt poziționate chiar în centrul localității, în zone cu trafic ridicat. În magazinul din Vidra avem în jur de 800 de clienți pe zi, până într-o mie în zilele aglomerate, iar valoarea medie se situează între 10 și 20 de lei, bonul fiind tras în jos de elevii de la liceu”, precizează antreprenorul.

Adaptarea sortimentației. Cu o suprafață de vânzare de 300 de metri pătrați, magazinul pune la dispoziția clienților circa 8.000 de produse, peste 70% dintre acestea fiind alimente. Interesant este însă faptul că, deși vorbim despre un magazin în rural, retailerul nu a renunțat la produsele premium. „Nu am vrut să regândim conceptul de magazin pentru că oamenii știu că pot găsi la Paco tot ce au nevoie. Am listat o gamă extinsă de băuturi alcoolice și nu vorbim doar despre produse low și medium. Avem țigări de foi și știu că poate părea surprinzător dar există o categorie de clienți pentru aceste produse”, mai spune proprietarul Paco Supermarkets.

În plus, în magazin este și un corner cu produse gata pregătite, aceasta fiind a doua unitate comercială din rețea care pune la dispoziția clienților mâncare pregătită în magazin. „Locația se află chiar lângă drumul național care merge spre Brașov și zona este intens tranzitată. Când am gândit acest raion am mizat pe clienții ocazionali, dar și localnicii sunt receptivi la aceste produse. Sunt multe persoane care lucrează la pădure și preferă să își cumpere ceva de mâncare de la noi”, adaugă acesta. Un alt atu pe care supermarketul Paco îl are sunt importurile, care îi asigură pe de-o parte prețuri mai bune, iar pe de altă parte produse diferite, pe care clienții nu le pot găsi în alte locații. „Sunt deja 4-5 ani de când facem importuri paralele și lucrăm în principal pe cosmetice și băuturi, unde reușim să listăm și produse pe care producătorii le au în portofoliul internațional, dar nu și pe piața locală. Și încercăm să aducem cât mai multe produse de acest gen pentru că sunt un element de diferențiere. Însă procentul nu depășește 10% din totalul sortimentației”, explică Paraschiv.

Lecții învățate. Deși a trecut mai puțin de un an de la decizia de a investi în rural, retailerul este de părere că a fost o investiție bună, însă e clar că orașele au un potențial mult mai mare. „Este vorba despre puterea de cumpărare mai mare și despre disponibilitatea de cumpărare. Dacă aș lua magazinul de la Vidra și l-aș muta în Focșani, într-o zonă cu un vad bun, probabil că vânzările ar fi duble. Problema este însă că în orașe nu mai sunt spații ofertante. În plus, acolo se înghesuie toți retailerii internaționali și competiția e tot mai mare”, mai spune antreprenorul.

În ciuda faptului că în rural competiția este mult mai redusă, de cele mai multe ori fiind vorba despre magazine sătești, acesta este doar unul dintre elementele pe care Feliciu Paraschiv le-a avut în vedere atunci când a luat decizia de a se orienta către această zonă.
„Marii retaileri s-au orientat către rural și atunci trebuia să urmăm și noi trendul. Și într-adevăr, acesta pare să fie noul pariu al pieței de retail alimentare. Însă cu cât ne îndepărtăm de orașe și mergem spre rural, disponibilitatea de a cumpăra scade din ce în ce mai mult. Atunci trebuie alese foarte bine locațiile. Din punctul meu de vedere, o locație trebuie să îndeplinească câteva criterii – comuna în care deschizi ar trebui să fie concentrică, să aibă un număr de locuitori suficient de mare și să aibă potențial economic. Însă, există și aspecte pozitive, cel mai important dintre acestea fiind personalul care, spre deosebire de orașe, există din belșug”, explică antreprenorul.

Proiecte pentru acum și pentru viitor. La capitolul direcții pentru viitor, retailerul are în fruntea listei de priorități inaugurarea unui nou depozit central în Focșani, dar și extinderea. „Nu avem nicio locație pe listă în acest moment pentru că nu am găsit spațiul potrivit. Însă putem lua decizia de a investi într-un magazin și în 2-3 zile, problema este în a identifica locații. Și aceasta este problema și în ceea ce privește depozitul. Nu reușim să găsim un spațiu adecvat”, explică Feliciu Paraschiv. În plus, retailerul se uită în continuare către mediul rural, dar nu exclude nici extinderea în urban. „Spre exemplu, ne-am fi dus în Mărășești, însă orașul este extrem de sărac. Și noi, în momentul în care deschidem o locație, listăm toată gama de produse și avem în sortimentație și multe produse scumpe care nu ar performa. Nu vrem însă nici să renunțăm la ele pentru că ne-am pierde identitatea”, detaliază proprietarul Paco Supermarkets.

Tot pentru perioada următoare retailerul vrea să definească strategia pentru online, în acest moment, clienții putând comanda produsele telefonic.

Cât despre bilanțul acestui an, per total, vânzările au înregistrat un avans de 15% în perioada ianuarie – august. „S-au majorat salariile și acest surplus crește disponibilitatea românilor de a cumpăra. Clienții cumpără mai mult și mai scump. Dar că să fiu mai precis, în primele opt luni am depășit 15% creștere față de același interval al anului precedent și estimez că vom închide 2017 cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de lei”, concluzionează Feliciu Paraschiv.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1782

Latest Images

Trending Articles

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>